Τι πραγματικά ισχύει για τα σύνορα Ελλάδος - Σκοπίων; Μπήκαν ή όχι σε Ελληνικό έδαφος οι Σκοπιανοί; (φώτο ντοκουμέντο)

Όλη η Ελλάδα, αλλά και όλος ο κόσμος, είδαν τις εικόνες των αστυνομικών του κράτους των Σκοπίων να διέρχονται από μία μικρή τρύπα στην πλευρά του φράχτη που είναι από την Ελληνική πλευρά και να βάλουν κατά ανθρώπων εντός του Ελληνικού εδάφους, ενώ πολλοί έκαναν λόγο για παραβίαση των συνόρων, θεωρώντας ότι ο φράχτης είναι το σύνορο μεταξύ των δύο χωρών...

Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως δεν υπήρξε "φυσική παραβίαση των συνόρων" (εννοώντας πως οι άντρες των Σωμάτων Ασφαλείας των Σκοπίων δεν μπήκαν οι ίδιοι σε ελληνικό έδαφος). Φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί πως οι Σκοπιανοί έβαλαν κατά προσφύγων - μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, με πλαστικές σφαίρες, ρίψεις καπνογόνων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. 

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Όντως δεν υπήρξε φυσική παραβίαση των συνόρων και όντως ο φράχτης που, σημειωτέον, κατασκευάστηκε πρόσφατα από τους Σκοπιανούς, δεν αποτελεί το σύνορο μεταξύ της Ελλάδος και του κρατιδίου τους; 
Το InVeria.gr προ λίγων εβδομάδων βρέθηκε στην Ειδομένη και έφτασε έως το φράχτη - πόρτα που υπάρχει πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Ελλάδα με τα Σκόπια και την Ευρώπη. Προς έκπληξή μας, διαπιστώσαμε πως βρεθήκαμε, χωρίς καν να επιδείξουμε ταυτότητα ή διαβατήριο ή να μας εμποδίσει κανείς, σε... έδαφος του κράτους των Σκοπίων!
Ή, με βάση τα όσα ήταν γραμμένα σε τσιμεντένια κολόνα που υπήρχε στο σημείο, σε έδαφος της... Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (Социјалистичка Федеративна Република Југославија - СФРЈ)!
Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του InVeria.gr, σε τσιμεντένια κολόνα που υπάρχει λίγα μέτρα πριν την πόρτα του φράχτη (γύρω στα 2 - 3 μέτρα, αν υπολογίζουμε σωστά), πάνω στην σιδηροδρομική γραμμή, από τη μία πλευρά αναγράφεται η λέξη ΕΛΛΑΣ (την βλέπουν όσοι βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος) και η άλλη πλευρά αναγράφονται τα αρχικά СФРЈ (την βλέπουν όσοι βρίσκονται στην πλευρά του κράτους των Σκοπίων).

Πριν περάσουμε στο τελικό συμπέρασμα, παραθέτουμε την σχετική αναφορά του wikipedia,  που αναφέρει πως το όνομα "Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας" (Socijalistička Federativne Republika Jugoslavija-SFRJ, Социјалистичка Федеративна Република Југославија-СФРЈ), δόθηκε στη χώρα στις 7 Απριλίου 1963 και το διατήρησε έως και τις τις 15 Ιανουαρίου 1992, όπου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, εγκαταλείφθηκε. 

Με δεδομένο ότι τα σύνορα της Ελλάδας με το κράτος των Σκοπίων είναι τα ίδια με την πρώην Γιουγκοσλαβία, μπορούμε - με φωτογραφικά ντοκουμέντα πλέον - να ισχυριστούμε πως όντως ο φράχτης δεν αποτελεί την συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, αλλά αποτελεί μέτρα ανάσχεσης προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών, από πλευράς των Σκοπίων, και τίποτα άλλο. Βεβαίως, ούτε υπάρχουν "γκρίζες" ή "νεκρές" ζώνες, παρά μόνο μερικά χιλιοστά, όσο μια νοητή γραμμή.
Βεβαίως, πάντα παραμένει το ερώτημα για το αν τηρήθηκαν κατά χιλιοστό τα σύνορα (το τυπικό της υπόθεσης). Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι ένστολοι ξένης χώρας πυροβόληαν (έστω με πλαστικές σφαίρες), έριξαν δακρυγόνα, φωτοβολίδες κλπ, κατά ανθρώπων ΕΝΤΟΣ Ελληνικού εδάφους.
Ξεκάθαρα, κατή την άποψή μας, αυτό αποτελεί παράβαση συνόρων, που σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να σημαίνει - τουλάχιστον - θερμό επεισόδιο, αν όχι και κάτι χειρότερο. Εν προκειμένω, μείναμε σε δύο "αυστηρά" διαβήματα, κυρίως... συμβουλευτικής λογικής.

Όλα τα παραπάνω, σχετικά με τα σύνορα κλπ, βασίζονται στην απλή λογική και όσα είδαμε ιδίοις όμμασι. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποια εμπεριστατωμένη άποψη που έχει να προσθέσει κάτι, μετά χαράς να την ακούσουμε.
Ν. Β. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο