Συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Εφημερίδα των Συντακτών και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη συμφωνία για τα εργασιακά. Το Μαξίμου δηλώνει αισιόδοξο. Εσείς;
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέχρι σήμερα ήταν αισιόδοξη για πολλά θέματα και δυστυχώς για την χώρα έχει διαψευσθεί. Αν κάθε φορά θεωρεί ότι μπορεί απλώς να δηλώνει ότι είχε αυταπάτες και να ξεμπερδεύει, κάνει τεράστιο λάθος. Μάλιστα πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του σε εσάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εργασία όπως έκανε με τις συντάξεις και τα κόκκινα δάνεια. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν! Ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει και τα εργασιακά δεν μπορούν να είναι το θύμα άλλης μίας αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης και μίας εμμονής ορισμένων εταίρων-δανειστών. Αυτό που χρειάζεται είναι να επανέλθει το κοινοτικό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις.
Ορισμένοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός, μπροστά στα διλήμματα για την οικονομία και το προσφυγικό, θα επιλέξει την «απόδραση» δια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Συμμερίζεστε αυτή την εκτίμηση;
Δεν βλέπω ούτε «αποδράσεις» ούτε πρόωρες εκλογές εντός του 2016 γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι εάν προχωρήσει σε εκλογές δεν έχει περιθώρια νέας εκλογικής νίκης. Δεν υπάρχει όμως καμία πιθανότητα για εξάντληση της τετραετίας για αυτήν την αναποτελεσματική κυβέρνηση λόγω απώλειας της κοινωνικής πλειοψηφίας. 
Οι διεργασίες για την σύμπραξη των δυνάμεων στην Κεντροαριστερά βαίνουν προς ολοκλήρωση. Από την πλευρά σας θέτετε κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις για το διαδικαστικό μέρος της εκλογής της ηγεσίας;
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να δρομολογηθούν οι διεργασίες για έναν νέο ενιαίο φορέα. Δεν με αφορά καμία συνένωση μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός λίγων μηνών το συνέδριο συγκρότησης ενιαίου φορέα με πανελλαδική δομή και όργανα και η εκλογή επικεφαλής από τη βάση με ανοιχτή συμμετοχική διαδικασία. Ελάχιστη προϋπόθεση επίσης είναι να δεσμευθούμε όλοι οι υποψήφιοι ότι την επόμενη ημέρα, όποιος και αν εκλεγεί, θα είμαστε ενεργά μέλη της ευρύτερης παράταξης.
Έχετε προαναγγείλει ότι θα είστε υποψήφιος για την ηγεσία του νέου σχήματος. Ποια είναι η δική σας πολιτική πρόταση;
Η δική μου πρόταση είναι ένας σύγχρονος ενιαίος σοσιαλδημοκρατικός φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Υπάρχουν σήμερα φωνές που επιδιώκουν τον ενιαίο χώρο, αλλά χωρίς σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, ως ένα πολιτικό νεφέλωμα του μεσαίου χώρου. Διαφωνώ. Υπάρχουν φωνές που επιδιώκουν την σοσιαλδημοκρατία, αλλά προσκολλημένοι σε μηχανισμούς και δομές του παρελθόντος, για τους οποίους δεν ενδιαφέρεται πλέον η κοινωνία. Διαφωνώ. Σε αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να αναμετρηθούν κόμματα αλλά πολιτικές πλατφόρμες. Όσοι συμμετέχουμε στο εγχείρημα πρέπει να γίνουμε μέλη μίας ισχυρής ενιαίας προοδευτικής παράταξης. Με ενότητα και ανανέωση. Ενότητα χωρίς αποκλεισμούς. Ανανέωση ιδεών, πολιτικών πρακτικών και προσώπων. Για αυτόν τον στόχο θα παλέψω.
Πού θα πρέπει να στέκεται πολιτικά η Κεντροαριστερά; Το όνομά της έχει το συστατικό της «-αριστεράς», ωστόσο κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ...
Σε μία και μόνο κατεύθυνση, στην δική μας πολιτική πρόταση χωρίς ετεροπροσδιορισμούς και  στροφές, τις οποίες έχει πληρώσει η δημοκρατική παράταξη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Στο όνομα της ριζοσπαστικότητας σήμερα επιχειρούν αρκετοί να αμφισβητήσουν τον αριστερό χαρακτήρα της σοσιαλδημοκρατίας. Αν όμως το κύριο είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τότε δεν υπήρξε καλύτερο μοντέλο απ’ αυτό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγιναν και σημαντικά λάθη. Γι’ αυτό πρέπει και στη χώρα μας να ανασυγκροτηθεί ο προοδευτικός, σοσιαλδημοκρατικός χώρος. Να ξαναγίνει ένα ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα, μία σύγχρονη κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης.
Για να το θέσουμε σαφέστερα: Εάν στις επόμενες εκλογές κερδίσει η ΝΔ με τους σημερινούς προγραμματικούς της στόχους, η Κεντροαριστερά πρέπει να είναι ανοικτή στην κυβερνητική συνεργασία μαζί της;
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Κεντροαριστερά που ανασυγκροτείται δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός για να ασκήσει τις συντηρητικές πολιτικές του. Αν το επιθυμούν ορισμένοι θα ήταν προτιμότερο να πάνε κατευθείαν στην ΝΔ γιατί δεν θα ευοδωθούν οι στόχοι τους. Όποιος επιδιώκει μία τέτοια συνεργασία πρέπει να το ξεκαθαρίσει από τώρα. Όλα πρέπει να γίνουν με ανοιχτά χαρτιά πάνω από το τραπέζι.
Και αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Με βάση τις πολιτικές που ασκεί είναι αδύνατον να έχει εκλογική νίκη. Αντίθετα είναι εφικτή η αλλαγή συσχετισμών που διεκδικούμε ώστε να σταματήσει αυτός ο αναπαλαιωμένος δικομματισμός μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να αποτελέσουμε την σοβαρή εναλλακτική προοδευτική λύση. Αλλά αφού με ρωτάτε να σας απαντήσω ξεκάθαρα: Όποιος ψάχνει για επαγγελματία εταίρο δεν έχει παρά να απευθυνθεί στον κ. Λεβέντη, όχι σε εμάς, έχει δηλώσει ήδη πρόθυμος για την εξουσία. 
Χωρούν όλοι στην παράταξη που διαμορφώνεται ή θεωρείτε ότι υπάρχουν πρόσωπα που αν δραστηριοποιηθούν θα δράσουν αρνητικά; Είδαμε για παράδειγμα να πραγματοποιούνται δείπνα με τη συμμετοχή προσώπων όπως του Κώστα Σημίτη και του Γιάννη Στουρνάρα...
Η πολιτική πρέπει να ασκείται στο φως, όχι με κρυφές συμφωνίες και δείπνα ερήμην της κοινωνίας. Η δημοκρατική παράταξη πρέπει επιτέλους να κοιτάξει μπροστά. Στοχεύω στο παρόν και στο μέλλον, όχι στο παρελθόν.
Ο Φώτης Κουβέλης ως επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ ανακοίνωσε τη συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κρίνετε αυτή την επιλογή;
Τελικός κριτής όλων μας είναι η κοινωνία.Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο