Εκδηλώσεις μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή στη Βέροια

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος, υπό την αιγίδα της Π.Ε Ημαθίας.

Οι εκδηλώσεις έχουν σκοπό να τονιστούν ιδιαίτερα τα γεγονότα της δραματικής εκείνης περιόδου των διωγμών και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές εστίες από τους Τούρκους.Διωγμοί που οδήγησαν τους ΄Ελληνες της Μικράς Ασίας στην προσφυγιά.

Στις 10:30 το πρωί, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου Βεροίας, πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα και τον Μητροπολίτη Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των σφαγιασθέντων και εκτοπισμένων Ελλήνων κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Ακολούθησε ομιλία από τον κ. Εμμανουηλίδη Απόστολο, μέλος του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης ,στην Πλατεία Ωρολογίου.

Προ ημερών, για την ημέρα Μνήμης ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κώστας Καλαϊτζίδης είχε δηλώσει: 

«Την Κυριακή ο απανταχού της γης Ελληνισμός κλείνει ευλαβικά το γόνυ  στους δολοφονημένους από τον Κεμάλ προγόνους μας, στην Σμύρνη, το ΑιΒαλί, την Προύσα και σε όλη την μικρασιατική γη. Προσευχόμαστε μαζί με τους Αρχιερείς και τους Ιερείς μας ο Άγιος Θεός να τους αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων, διατρανώνοντας την απαίτηση μας ο πολιτισμένος κόσμος να αναγνωρίσει επιτέλους την Γενοκτονία, που επιτέλεσαν οι Τούρκοι στους Ρωμιούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Στην Σμύρνη,94 χρόνια πριν, δεν υπήρξε «συνωστισμός», αλλά δολοφονίες βρεφών, βιασμοί και λεηλασίες. Ας είναι αιωνία η μνήμη των μαρτυρικώς τελειωθέντων προγόνων μας».

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο