Ξεκίνησε η ΣΤ΄ Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας της ΕΜΙΠΗ - Παρουσίαση βιβλίου Χρ. Σκούπρα

Με την παρουσίαση της νέας έκδοσης της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, του βιβλίου του φιλόλογου Χρήστου Σκούπρα με τίτλο "Κατοχή, Εαμική Εξουσία, Εμφύλιος στην Ημαθία - Εφηµερίδες, Απελευθέρωση, Κοινωνική ζωή", ξεκίνησε τις εργασίες της η ΣΤ' Επιστημονική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας (Δεκαετίες 1940 – 1970) που διοργανώνει η Ε.Μ.Ι.Π.Η., στο Χώρο Τεχνών Δ. Βέροιας και αύριο Σάββατο (1/10) συνεχίζονται οι εργασίες της, με τις προγραμματισμένες οι εισηγήσεις.
Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο οποίος δήλωσε την εκτίμησή του στο έργο της Εταιρείας και δήλωσε πως είναι πάντα πρόθυμος να της παρέχει όποια συνδρομή μπορεί.
Στη συνέχεια, μίλησαν για το βιβλίο του Χρήστου Σκούπρα, που περιλαμβάνεται στις εκδόσεις της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ο δικηγόγος Πυθαγόρας Ιερόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Μετά τις τρεις τοποθετήσεις, διεξήχθη ένας πραγματικά ενδιαφέρον διάλογος, στον οποίο μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρ. αντινομάρχης Ορέστης Σιδηρόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και εκπαιδευτικός, Παύλος Πυρινός, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας, η εκπαιδευτικός δρ. Αντωνία Χαρίση, ο συγγραφέας και πρώην Δημοτικό Σύμβουλος Βέροιας Θανάσης Δέλλας κ.α.
Στην εκδήλωση, πέρα από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και τους προαναφερθέντες, ήταν παρόντες ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος, ο δικηγόρος και πολιτευτής της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, πολλοί εκπαιδευτικοί, συνάδελφοι του κ., Σκούπρα και πολλοί άλλοι. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:


Οι εργασίες της Ημερίδας συνεχίζονται αύριο το πρωί και το απόγευμα, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Στ΄ Επιστηµονική Ηµερίδα Τοπικής Ιστορίας
(Δεκαετίες 1940 – 1970)
Από την Κατοχή έως τη Μεταπολίτευση

Πρόγραµµα Ηµερίδας
(Χώρος Τεχνών Δ. Βέροιας - 2ος όροφος)


Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Α΄ Συνεδρία
Εκπαίδευση και Πολιτισµός
Πρόεδρος: Γιάννης Μπέτσας (Επικ. Καθηγητής Παν. Δυτ. Μακεδονίας)

10:00-10:20: Χρήστος Σκούπρας (Φιλόλογος - Δρ. Παιδαγωγικών), Νεολαία και πολιτισµός στη δεκαετία του '50 στη Βέροια. Ερµηνευτικοί ορισµοί της δράσης του Τουριστικού Οµίλου Βέροιας (1958-1965).

10:20-10:40: Αλέκος Χατζηκώστας, (Δηµοσιογράφος – Συγγραφέας), Για τα Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στην Ηµαθία.

10:40-11:00: Αντωνία Χαρίση (Εκπαιδευτικός – Δρ. Ιστορίας), Δηµοτικό Σχολείο Παιδούπολης «Καλή Παναγιά»: Εκεί που η Ιστορία συνάντησε τη ζωή (1949-1983).

11:00-11:30: Συζήτηση
11:30-12:00: Διάλειµµα

Β΄ Συνεδρία
Ιδεολογία και Πολιτική
Πρόεδρος: Θεοδόσης Τσιρώνης (Δρ. Ιστορίας Α.Π.Θ.)

12:00-12:20: Ευγενία Καβαλάρη (Φιλόλογος), Αξιοποιώντας το αρχείο της Μαρίας Τσαλουχίδου.
12:20-12:40: π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης (Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας), Δηµόσιος εκκλησιαστικός λόγος και ιδεολογικές παρεµβάσεις στον απόηχο του ελληνικού Εµφυλίου Πολέµου: Αστική διανόηση, πολιτικοκοινωνική ιδεολογία, εκπαιδευτικοί σχεδιασµοί και εκκλησιαστική – θεολογική ρητορική στη Βέροια της περιόδου 1950 – 1967.
12:40-13:00: Εµµανουήλ Γ. Ξυνάδας (Δρ. Εκκλησιαστικής Ιστορίας),“Μα ξάφνου το πουλί πέταξε…” Η αποκατάσταση της Δηµοκρατίας και η επακόλουθη περίοδος στη Βέροια, µέσα από δηµοσιεύµατα του τοπικού Τύπου και λοιπών αρχειακών τεκµηρίων.
13:00-13:30: Συζήτηση

Γ΄ Συνεδρία
Πόλη και Περιβάλλον
Πρόεδρος: Μαρία Χειµωνοπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας)

19:00-19:20: Δηµήτρης Καρασάββας (Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας), Η Μεταµόρφωση της Βέροιας. Η εξέλιξη του δοµηµένου περιβάλλοντος το δεύτερο µισό του 20ου αιώνα.

19:20-19:40: Νίκος Αντωνιάδης (Εκπαιδευτικός), Σχετικά µε την δηµιουργία του συνοικισµού Κυψέλης στη Βέροια.

19:40-20:00: Βηθλεέµ Μαυροµατίδου (Msc Αρχιτέκτων Μηχανικός), Το Ορτά Τζαµί και η εξέλιξή του στον 20ο αιώνα.

20:00-20:20: Γιάννης Δ. Μοσχόπουλος (Δικηγόρος - Ερευνητής Ιστορίας και Λαογραφίας Ρουµλουκιού), H λίµνη Λουδία – Βάλτος Γιαννιτσών και η αποξήρανσή της.

20:20-20:40: Συζήτηση
20:40-21:00: Λήξη Επιστημονικής Ηµερίδας

Φορείς Συνδιοργάνωσης Στ΄ Εβδομάδας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού: 
Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, ΕΦΑ Ημαθίας, Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κοπανού "Η ΜΙΕΖΑ"

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο