Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, όπως έχει καθιερωθεί η 14η Νοεμβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής: 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του 2016 είναι αφιερωμένη στο Σακχαρώδη Διαβήτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία, μαζί με άλλα μη μεταδοτικά νοσήματα. 

Τον Απρίλιο του 2016 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε την παγκόσμια έκθεση για το διαβήτη.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 1980. Οι αιτίες είναι σύνθετες. Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παχυσαρκίας, καθώς και στο φαινόμενο της ευρείας έλλειψης σωματικής δραστηριότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι: 
• 422 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη.
• 1,5 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται άμεσα σε διαβήτη κάθε χρόνο.
• 1 στους 3 ενήλικες ηλικίας άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι και 1 στους 10 είναι παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με μία μελέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) , στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ιαπωνία, οι περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και βρίσκονται σε πολύ υψηλό κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων. Στις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, μελέτες εκτιμούν ότι μεταξύ του 15% και 41% των μεσήλικων ατόμων με διαβήτη έχουν ήδη καρδιαγγειακή νόσο (μέση ηλικία του πληθυσμού της μελέτης: 50-69 έτη).

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη σε ελεύθερη απόδοση είναι : «Μεγάλη προσοχή στο Διαβήτη» (Eyes on diabetes).

Επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σημασίας του προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 και τη θεραπεία του ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των σοβαρών επιπλοκών.

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια, μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (του σακχάρου στο αίμα), η οποία οδηγεί, με την πάροδο του χρόνου, σε σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τα νεφρά και τα νεύρα.
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές της νόσου. Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης. Παλιότερα ονομαζόταν νεανικός σακχαρώδης διαβήτης και ινσουλινοεξαρτώμενος, ως εκ τούτου απαιτεί ενέσεις ινσουλίνης για την επιβίωση του πάσχοντα. Ο διαβήτης τύπου 2, με τη πιο συνηθισμένη μορφή που περιλαμβάνει περίπου το 90% όλων των περιπτώσεων, χαρακτηρίζεται από τη συνύπαρξη διαταραχής της έκκρισης και της δράσης της ινσουλίνης. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είναι συνήθως ενήλικες, υπέρβαροι, που κάνουν καθιστική ζωή.

Κυριότερες επιπλοκές του διαβήτη είναι οι εξής:
• Καρδιαγγειακή νόσος (Στεφανιαία Νόσος, Διαβητική αγγειοπάθεια)
• Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια (ΧΝΑ)
• Βλάβες του αμφιβληστροειδούς (Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια)
• Βλάβες νεύρων (Διαβητική Νευροπάθεια)

Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην έγκαιρη διάγνωση του Διαβήτη και την έγκαιρη θεραπεία, ώστε να προληφθούν οι επιπλοκές. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (διατροφή, σωματική άσκηση, διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος κ.λπ.) παράλληλα με τον τακτικό έλεγχο του σακχάρου, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του επιπέδου γλυκόζης στα επιτρεπτά όρια. Φάρμακα για την πρόληψη του διαβήτη δεν υπάρχουν.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη ( IDF ) καλεί τις κυβερνήσεις των χωρών να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τις ακόλουθες τέσσερις πολιτικές υγείας: 
• Τη χρήση διεθνών προτύπων για τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών
• Την εφαρμογή πολιτικών και παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά υιοθέτησης υγιεινής διατροφής και σωματικής άσκησης
• Προτεραιότητα στην πρόσβαση σε βασικά φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη
• Την εφαρμογή συστημάτων παρακολούθησης και επιτήρησης για τα μη μεταδοτικά νοσήματα». 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και... 
μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο