Περί πολιτισμού ή πως τον αντιλαμβάνονται κάποιοι (άποψη)


ΑΠΟΨΗ: Το τελευταίο διάστημα ο χώρος του πολιτισμού στην πόλη μας έχει την τιμητική του. Όλο και περισσότεροι εκφράζουν την άποψη τους γι’ αυτόν. Άνθρωποι που πέρασαν και τον υπηρέτησαν, άνθρωποι που τον υπηρετούν, άνθρωποι που κρύβονται πίσω από κάποιους και τους υποδεικνύουν τι να γράψουν και τι να πούν, θαρρείς και δεν γνωριζόμαστε σε αυτήν την πόλη. Ας είναι όμως. 

Ενώ αυτά συμβαίνουν στην επαρχιακή πόλη μας πλήττοντας την εικόνα του πολιτισμού σε αυτήν, στην Αθήνα ο χορός των <<μεταρρυθμίσεων>> καλά κρατεί. Η κυβέρνηση που μέλη της δεν θεωρούν την αριστεία κάτι ιδιαίτερα άξιο λόγου, φροντίζει να εφαρμόσει στην πράξη αυτήν την άποψη της. Έτσι σε ένα μόλις ψηφισθέντα νόμο όρισε ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων(ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), δύνανται να προσλαμβάνονται ανεξαρτήτως κατοχής τίτλου συγκεκριμένης εκπαιδευτικής κατηγορίας, εξαιρουμένης της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Για τις θέσεις αυτές επιλέγονται πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους που έχουν ιδιαίτερα διακριθεί στο χώρο του θεάτρου. Προσλήψεις καλλιτεχνικών διευθυντών που τυχόν έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος , θεωρούνται νόμιμες. Επισημαίνεται ότι οι προσλήψεις στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. που τα περισσότερα είναι δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, γίνονται από τα διοικητικά τους συμβούλια που ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Άρα σύμφωνα με αυτήν την τεράστια μεταρρύθμιση που από μόνη της κλείνει και επισκιάζει όλες τις ζητούμενες μεταρρυθμίσεις από τους διεθνείς οργανισμούς(Ευρωπαϊκή Ένωση, Δ.Ν.Τ. κλπ) ένας απόφοιτος Λυκείου μπορεί να αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση ενός ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει αντίστοιχες σπουδές ή και συναφείς, αρκεί να είναι αναγνωρισμένου κύρους και να έχει διακριθεί στο χώρο του θεάτρου. 

Έτσι κάποιος που χρίζεται σκηνοθέτης και ανεβάζει παραστάσεις στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού συλλόγου του δείνα χωριού ή πόλης, ή ιδρύει μια αστική εταιρεία ως συνήθως και ανεβάζει αποτυχημένες παραστάσεις αν το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποφασίσει ότι είναι εγνωσμένου κύρους(δηλαδή είναι δικός μας) θα τον προσλάβει ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Σιγά μην ακολουθούσαμε τους κουτόφραγκους που ζητάνε σχετικές σπουδές. Πόσο πίσω είναι!!!!

Πιστεύει κανείς ότι τέτοια ψώνια δεν  υπάρχουν ή δεν θα εκμεταλλευτούν αυτή την τεράστια ευκαιρία? Για κοιτάξτε γύρω σας. Μόνο εγώ ξέρω πέντε-έξι "Κάρολους Κουν".


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο