Ζ' Εβδομάδα Ιστορίας και Πολιτισμού ΕΜΙΠΗ: Βιβλιοπαρουσίαση «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά»


Με την παρουσίαση του βιβλίου «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά» της Αντωνίας Χαρίσης, έκδοση της Εταιρείας Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, ξεκίνησε η Ζ' Εβδομάδα Τοπική Ιστορίας και Πολιτισμού της ΕΜΙΠΗ.


Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στον 2ο όροφο του Χώρου Τεχνών και για το βιβλίο μίλησαν ο Επικ. Καθ. Παν. Δυτ. Μακεδονίας Ιωάννης Μπέτσας και η συγγραφέας του βιβλίου Αντωνία Χαρίση – Δρ. Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ολυμπία Μπέτσα, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρείας.


Μετά της ομιλίας προβλήθηκε ταινία – ντοκιμαντέρ βασισμένη στο βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση, παραγωγή της Ε.Μ.Ι.Π.Η., ενώ μετά την προβολή ακολούθησε διάλογος με το κοινό, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ήταν Παιδοπολίτες της "Καλής Παναγιάς", που είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν σε εκείνα τα χρόνια.

Φωτογραφική έκθεση “Childhood Memmories”. Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών


Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργεί η Φωτογραφική έκθεση “Childhood Memmories”. Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών. Η έκθεση “Childhood Memmories” Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών» βασίζεται στο βιβλίο της Αντωνία Χαρίση «Παιδόπολη “Καλή Παναγιά”. Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά» και αποτελεί μια προσπάθεια απεικόνισης της ατομικής και συλλογικής μνήμης των πρωταγωνιστών, δηλαδή των παιδιών που έζησαν στην Παιδόπολη τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα συνοδευτικά κείμενα παρουσιάζονται πληροφορίες για την Παιδόπολη «Καλή Παναγιά», την ίδρυση και τη λειτουργία της. Το ειδικό ενδιαφέρον της έκθεσης εστιάζεται σε διάφορες πτυχές της ζωής των παιδιών στο χώρο που τα υποδέχτηκε, τα φιλοξένησε, στο χώρο που, με τις δεδομένες ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, αποτέλεσε το σπίτι των παιδικών του χρόνων. Επίσης, παρουσιάζονται πτυχές της καθημερινότητάς τους, της σχολικής ζωής, των συνηθειών τους κ.τ.λ.

Επιμέλεια Έκθεσης: Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας - Η έκθεση θα έχει διάρκεια 25 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2017. Επισκέψεις Σχολικών Τμημάτων κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2331078127











Η Ζ' Εβδομάδα Ιστορίας και Πολιτισμού 2017 της Ε.Μ.Ι.Π.Η. συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο (30/9/2017), σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017, 19:00:  «Μιλάμε για τη Νάουσα του 20ου αιώνα» Παρουσίαση Πρακτικών Επιστημονικής Ημερίδας. (Καφέ Σείριος – Νάουσα).
Ομιλητές:
Μαρία Τορορή – Δικηγόρος
Αλέκος Χατζηκώστας – Δημοσιογράφος – Συγγραφέας
π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης – Δρ. Ιστορίας
Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017, 17:00 «Η χρήση της φωτογραφίας στην έρευνα και τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας» - 2η Συνάντηση Έρευνας Τοπικής Ιστορίας (Αρχοντικό Μπέκα – Βέροια).
Εισηγητής: Δημήτρης Γουλής – Δρ. Παιδαγωγικών
Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, 19:00: «Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία» - Έναρξη Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, 09:30: «Μετακινήσεις πληθυσμών στην Ημαθία» - Συνέχεια – Λήξη Επιστημονικής Ημερίδας Τοπικής Ιστορίας (Χώρος Τεχνών Βέροιας – 2ος Όροφος).
Παράλληλες δράσεις: «“ChildhoodMemories’” Οι φωτογραφίες αφηγούνται τις μνήμες των παιδιών». - Φωτογραφική Έκθεση με αφορμή το βιβλίο της Αντωνίας Χαρίση «Παιδόπολη Καλή Παναγιά Βέροιας» Εκεί που η ιστορία συνάντησε τα παιδιά. Επιμέλεια Έκθεσης: Δρ. Εμμανουήλ Γ. Ξυνάδας (Χώρος Τεχνών Βέροιας: 25 Σεπτεμβρίου – 13 Οκτωβρίου 2017)

Συνδιοργανωτές: Κ.Ε.Π.Α. Δ. Βέροιας, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, Πολιτιστική Εταιρεία Ναούσης «Μιχαήλ ο Λόγιος».

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο