Η αθώωση της Δημοτικής Συμβούλου Βέροιας Σοφίας Ελευθεριάδου και οι "σφαλιάρες" σε δικομανία και φίμωση


Στο σκαμνί κάθισε την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 η δημοτική σύμβουλος Βέροιας Σοφία Ελευθεριάδου, έπειτα από μήνυση του Διευθυντή της ΚΕΠΑ Δ. Βέροιας Γιάννη Καμπούρη, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης. 

Ο λόγος της μήνυσης (κατέθεσε και αγωγή όπως μάθαμε και ζητά 10.000 ευρώ αποζημίωση) του Γιάννη Καμπούρη ήταν η τοποθέτηση της Σοφίας Ελευθεριάδου στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα του θερινού κινηματογράφου που διοργάνωσε το 2015 η ΚΕΠΑ. Στην τοποθέτησή της είχε στηλιτεύσει την υπόθεση και αναφερόμενη στον Γιάννη Καμπούρη, πέρα από το γεγονός ότι σχολίασε τον παχυλό μισθό του, που ξεπερνά ακόμα και την αποζημίωση του Δημάρχου, ανέφερε - μεταφορικά φυσικά - ότι "πατάει επί πτωμάτων" προκειμένου να δικαιολογήσει τον μισθό αυτό και δεν υπολογίζει τι κακό μπορεί να κάνει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις (εννοώντας τον σινεμά ΣΤΑΡ, που αντιδρούσε, με την επίκληση του αθέμιτου ανταγωνισμού). 

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν 2 μάρτυρες κατηγορίας και ο Γιάννης Καμπούρης. Πρώτος, κατέθεσε ο Γιάννης Καμπούρης, στη συνέχεια ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου και τρίτος ο "συνήθης ύποπτος", ο μάρτυρας σε πολλές υποθέσεις που διώκεται η ελευθερία του λόγου ή του Τύπου, ο διορισμένος από τον Δήμαρχο Βέροιας Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κώστας Τσιλογιάννης. Στον αντίποδα, ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν η Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, μία εκ των ιδιοκτητών του ΣΤΑΡ και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρολίδης.

Παρά τις προσπάθειες των μαρτύρων κατηγορίας και του δικηγόρου τους, ο εισαγγελέας της έδρας κ. Σπυρίδων Βερικούκης τους "πάγωσε" με την πρότασή του, καθώς τόνισε πως το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δεν στοιχειοθετείται, ούτε το αμέσως επόμενο εξεταζόμενο αδίκημα, αυτός της δυσφήμισης, ούτε καν αυτό της εξύβρισης. Η έδρα του μονομελούς δικαστηρίου τελικά έκανε δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα ως προς τα δύο πρώτα σκέλη, δεχόμενη απλά την τρίτη περίπτωση, αυτή της απλής εξύβρισης, η οποία ωστόσο παραγράφτηκε. 

Κατά συνέπεια, η Σοφία Ελευθεριάδου αθωώθηκε σε σχέση με όσα ο Διευθυντής της ΚΕΠΑ την καταμήνυσε. Πάντως, η κα Ελευθεριάδου εξαρχής ζήτησε συγγνώμη εφόσον όσα είπε έθιξαν τον Γιάννη Καμπούρη, αλλά αυτός δεν την δέχτηκε, καθώς εκκρεμεί η αγωγή που της έκανε ζητώντας της λεφτά και φοβήθηκε μήπως η αποδοχή της συγγνώμης (που ούτως ή άλλως εκφράστηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο) του δημιουργήσει θέμα στην αστική του αξίωση.


ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ:

Όσον αφορά την υπόθεση, νομικά μάλλον ήταν τελείως... αμελητέα περίπτωση, ωστόσο πολιτικά υπάρχουν σοβαρά θέματα που προέκυψαν, πέρα από την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, που είναι εδώ και χρόνια σε εξέλιξη. 

- Καταρχήν, για ακόμη μία φορά έμμεσα ο Δήμος Βέροιας (μέσω ατόμων που κατέχουν σημαντικές θέσεις σε αυτόν) στρέφεται νομικά κατά ατόμων που δεν εκφράζουν λόγο αρεστό σε υπηρεσιακούς ή πολιτικούς παράγοντες. Η διοικητική θέση του Γιάννη Καμπούρη έλαβε την πολιτική "ευλογία" του Δημάρχου, αφού για ακόμη μία φορά ο μετακλητός υπάλληλος του Δήμου, ο ΓΓ Κώστας Τσιλογιάννης, έφυγε από την δουλειά του για να παραστεί στο δικαστήριο.
Και μάλιστα σε μία υπόθεση για την οποία πληροφορήθηκε από τα... πρακτικά, όπως ο ίδιος δήλωσε, αφού δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση. Άλλωστε, δεν είχε εκείνη την περίοδο καμία σχέση με το Δήμο, αφού Δήμαρχος ήταν ο Κώστας Βοργιαζίδης και στα πρώτα δύο χρόνια της δημαρχιακής του θητείας δεν ανανέωση τη σύμβασή του (δήλωνε ότι δεν χρειάζεται ο ΓΓ), παρά την επιμονή της προκατόχου του. Τον εν λόγω κύριο προσέλαβε ο Δήμαρχος το 2017 και, όπως φαίνεται, τον έχει και για τις δουλειές εκτός Δήμου (βλέπε δικαστικές αίθουσες), εκτός και αν λειτουργεί ερήμην του Δημάρχου, οπότε μιλάμε για την άλλη περίπτωση, αυτή της απαξίωσης του Δημάρχου από άτομα που ο ίδιος διόρισε.  

- Το γεγονός της παρουσίας του Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου επίσης προκάλεσε αίσθηση. Κατέθεσε στο δικαστήριο με πάθος υπέρ των δικαίων του Γιάννη Καμπούρη, ενώ την ώρα που υποτίθεται η Σοφία Ελευθεριάδου του έθιγε την τιμή και την υπόληψη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δηλαδή, δεν το πήρε χαμπάρι και δεν είπε κουβέντα. Το θυμήθηκε μάλλον όταν τον είπε ο κ. Καμπούρης να μπει μάρτυρας, μαζί με τον άλλον μάρτυρα, αυτόν με τα πολλά.... χιλιόμετρα.

- Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι αυτό του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής. Έλεγε και ξανάλεγε ότι η αναφορά της Σοφίας Ελευθεριάδου ειδικά στον κ. Καμπούρη και όχι στο Δ.Σ. της ΚΕΠΑ δείχνει ότι είχε σκοπό να τον θίξει προσωπικά. Είναι από τις στιγμές που είσαι στο ακροατήριο και θέλεις να πεταχτείς και να πεις "Ποιο ΔΣ; Εκείνη την περίοδο σχεδόν το μισό ΔΣ δεν πατούσε το πόδι του και το κουμάντο ούτως ή άλλως ο Καμπούρης το έκανε", αλλά δεν μπορείς! Πάντως, το κουμάντο το έκανε επιτυχημένα, για να μην τον αδικήσουμε. Ίσως θα στεναχωρηθεί πάλι ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΠΑ, αλλά δεν θα κάνει καλά, γιατί τα παραπάνω εντός εισαγωγικών λόγια ήταν μία σκέψη που ποτέ δεν εκφράστηκε δημόσια.

- Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο από την δίκη της Πέμπτης είναι το γεγονός ότι η Σοφία Ελευθεριάδου, αν και είναι εκλεγμένη με τον συνδυασμό Παπαγιάννη, δεν είχε καμία στήριξη από τον επικεφαλής της, έστω παρεχόμενης δια της φυσικής παρουσίας του. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνει τα ούτως ή άλλως φημολογούμενα περί διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ των δύο (όπως και του τρίτου δημοτικού συμβούλου της ίδιας παράταξης, Ηλία Τσιφλίδη).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ - ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: 

Δεν είναι κακό να είναι κανείς εύθικτος, αλλά η δικομανία είναι κακό πράγμα. Όπως και η προσπάθεια φίμωσης, αλλά και ο δοσιλογισμός. Ενίοτε μπορεί να πιάνει ο εκφοβισμός, σε άλλες περιπτώσεις, όχι.

Όπως και να έχει, να μάθουν όλοι, αιρετοί και υπάλληλοι (παχυλά ή μη αμειβόμενοι, υψηλά ή μη ιστάμενοι) ότι κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από την κριτική, ακόμα την και την πιο αυστηρή. Και, αν χρειαστεί, καμιά απλή... εξυβρισούλα στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, να την δέχεστε. Γιατί, μεταξύ μας, αυτά είναι πολύ απαλά σε σχέση με αυτά που σας.... σούρουν πολλές φορές οι πολίτες.

Μεταξύ μας (και πάλι), υπάρχει μια υποψία ότι και το παρόν κείμενο θα εξεταστεί από... νομικό και αν βρεθεί κάτι που θα θεωρηθεί ποινικά κολάσιμο, δεν αποκλείεται ο υπογράφων να καθίσει και ο ίδιος στο σκαμνί (για ακόμη μία φορά, καθώς ήδη "τρέχει" και άλλη "πολιτική δίωξη" σε βάρος μας, στην οποία θα αναφερθούμε εν καιρώ). Τον ενδεχόμενο μηνυτή δεν τον ξέρουμε, είμαστε όμως από τώρα σίγουροι για έναν από τους μάρτυρες κατηγορίας (τον "επαγγελματία" ντε!).

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο