O "Βάτραχος" μιλά για... (Ημι) Βέροια history X


Με επιστολή στο InVeria.gr οι άνθρωποι του καφέ "Βάτραχος" στη Βέροια αναφέρονται σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στο κατάστημα, όπου η εικαστική αποτύπωση του ηθοποιού Edward Norton από την αφίσα της ταινίας “AMERICAN HISTORY X” μάλλον παρεξηγήθηκε και έγινε αιτία δυσφήμησης. 

Στην επιστολή αναφέρεται: 

Στο πλαίσιο εκθέσεων που διοργανώνει ανά διαστήματα  το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος “Βάτραχος” φιλοξενήθηκε  μια έκθεση ζωγραφικής του TONI SULO με θέμα την εικαστική απεικόνιση βραβευμένων ηθοποιών που υποδύονται ρόλους σε ταινίες που άφησαν εποχή. Τίτλος της έκθεσης ‘Cinema  World’  

Δίπλα από κάθε έργο υπήρχε η βιογραφία του ηθοποιού αλλά και η περίληψη της ταινίας.

Τα έργα που φιλοξενήθηκαν ήταν:
AMERICAN HISTORY X  -  EDWARD NORTON
AMELIE  -  AUDREY TAUTOU
SARLO  -  CHARLIE CHAPLIN
FIGHT CLUB  -  HELENA BONHAM CARTER
PSYCHO  -  JANET LEIGH
GREEN MILE  -  CLARKE DUNCAN  

Μερικούς μήνες μετά γινόμαστε αποδέκτες μιας αστείας προπαγάνδας, η οποία μας θέλει να είμαστε ΦΑΣΙΣΤΕΣ (!!!)

Μια  παρέα ανδρών γύρω στα 50 ενώ έπινε το πρωινό καφεδάκι της ξαφνικά εξαγριώθηκε παρατηρώντας έναν αγκυλωτό σταυρό πάνω σε κάποιο από τα έργα της έκθεσης. Εκείνο της εικαστικής αποτύπωσης του ηθοποιού Edward Norton από την αφίσα της ταινίας “AMERICAN HISTORY X”.

Πέραν του ότι δεχτήκαμε φραστικές επιθέσεις και απειλές εκείνο το πρωινό η τακτική αυτή συνεχίζεται καιρό μετά, δυσφημίζοντας κατάστημα, προσωπικό και κατ’ επέκταση μερίδα κόσμου που έχει το “Βάτραχο” σαν στέκι.

Δύσκολοι καιροί και όλοι χρειαζόμαστε κάτι για να γελάσουμε! 
Μας το πρόσφεραν απλόχερα και το μοιραζόμαστε μαζί σας.
Θα μπορούσαμε να ανοίξουμε εδώ μια μεγάλη κουβέντα για το πόσο φασιστικό ή μη είναι το να κρίνεις, να λογοκρίνεις και να “κατεβάζεις” ένα καλλιτεχνικό έργο (?)

Πάμε τώρα να δούμε την ουσία της ιστορίας

Βιογραφικό σημείωμα του καλλιτέχνη όπως αντέγραψα από τις εκθέσεις του και το προφίλ του:

ELTON SULO   

Γεννήθηκε στην Ερσέκα της Αλβανίας στις 14 Οκτωβρίου του 1988. 
Ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με το γκράφιτι και αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος των GAP(Graffiti Academy People) το 2005.Στην πορεία της εξέλιξης του δούλεψε στο εργαστήρι αγιογραφίας του πάτερ Βασίλειου στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης οπού και συνεργάστηκε με τους γνωστούς αγιογράφους Δημήτρη Δημητριάδη και Αλέξη Κουρτίδη. Το ενδιαφέρον του για την τέχνη τον ώθησε στο να οργανώσει το δικό του φεστιβάλ (Street Culture Festival) στα Κουφάλια το 2015. Σήμερα, είναι μαθητής σε εργαστήρι ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Αρώνη οπού και προετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.
Η κυρια θεματολογιά στα έργα του του είναι η γυναικεία φιγούρα, στις διάφορες εκφάνσεις της. Ασχολείται όμως και με κοινωνικά θέματα όπως η παγκόσμια ειρήνη , ο ρατσισμός προσπαθώντας μέσα από αυτά να ευαισθητοποιήσει το κοινό του.

Ένας Αλβανός ζωγράφος λοιπόν που τον απασχολούν η παγκόσμια ειρήνη, ο ρατσισμός, που δούλεψε εθελοντικά για ένα χρονικό διάστημα στο προσφυγικό, που ζωγράφισε το μεγαλύτερο γκράφιτι στην Αλβανία με θέμα την κακοποίηση της γυναίκας. 
Κατά πόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φασίστας (???)

Και για να μαθαίνουν όσοι δεν γνωρίζουν δυο λόγια για την ταινία

Τα Μαθήματα Αμερικανικής Ιστορίας (πρωτότυπος τίτλος: American History Χ) είναι μια  αμερικανική δραματική ταινία του 1998 σε σκηνοθεσία Tony Kaye και σεναρίου γραμμένο από τον David McKenna. Πρωταγωνιστούν οι Edward Norton , Edward Furlong και από κοινού οι Fairuza Μπαλκ, Stacy Keach, Elliott Gould, Avery Brooks, Ethan Suplee και Beverly D'Angelo. Η ταινία κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 30 Οκτωβρίου 1998 και διανεμήθηκε από την New Line cinema
Η ταινία αφηγείται την ιστορία των δύο αδελφών από το Βένις (Λος Άντζελες) που συμμετέχουν στο νεοναζιστικό κίνημα. Ο μεγαλύτερος αδελφός κάνει τρία χρόνια στη φυλακή για εθελοντική ανθρωποκτονία, αλλάζει τις πεποιθήσεις του και προσπαθεί να αποτρέψει τον αδελφό του να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι. Η ταινία είναι στο στυλ της μη γραμμικής αφήγησης. Απέφερε συνολικά πάνω από $ 23 εκατομμύρια στο διεθνές box office.
Οι κριτικοί επαίνεσαν ως επί το πλείστον την ταινία και την ερμηνεία του Νόρτον, η οποία του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Ηθοποιού. Τον Σεπτέμβριο του 2008, το περιοδικό Empire την ονόμασε την 311η καλύτερη ταινία όλων των εποχών.

Εν κατακλείδι, είμαστε εδώ για όποιον θέλει να τον βοηθήσουμε να στείλει μια επιστολή διαμαρτυρίας στον σκηνοθέτη της ταινίας Tony Kaye , στον ηθοποιό Edward Norton και σε όλο τον κόσμο παγκοσμίως που θεωρεί αυτή την ταινία ως μια από της πιο αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές όλων των εποχών!   (ΑΥΤΑ)

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο