Άρχισαν πάλι τις παρατάσεις στην Γέφυρα Κούσιου - Τον Οκτώβριο του 2019 και... βλέπουμε!


Μόλις 2,5 μήνες μετά την ανάληψη της εργολαβίας για την αποπεράτωση του έργου κατασκευής της Γέφυρας Κούσιου στη Βέροια, ο ανάδοχος του έργου ΦΟΡΕΑΣ ΑΤΕΒΕ ζητά δίμηνη παράταση, επειδή - όπως ισχυρίζεται - οι διαδικασίες της ΕΦΑ Ημαθίας στο σημείο καθυστέρησαν την παράδοση του χώρου για εκτέλεση των εργασιών...

Βέβαια, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Λαζαρίδης στις 8 Νοεμβρίου 2018, 11 μέρες πριν την αίτηση για παράταση δηλαδή, ισχυριζόταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΑΚΟΥ 99.6 και στην εκπομπή "Λαϊκά και Αιρετικά" ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα από τις εργασίες της ΕΦΑ Ημαθίας, καθώς - ούτως ή άλλως - η γέφυρα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο και υπάρχει πολύς χρόνος για τις εργασίες διαμόρφωσης του χώρου για να "πατήσει" η γέφυρα. 

Ωστόσο, με εισήγηση του κ. Λαζαρίδη στην συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης (28/11) του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας προτείνει στο Σώμα να κάνει αποδεκτή την αίτηση παράτασης για 2 μήνες. Συνολικά, ο συμβατικός χρόνος ήταν 12 μήνες, άρα πάμε στους 14 μήνες και... βλέπουμε. 

Αυτό που έχει σημασία τώρα, είναι αν οι 22 δημοτικοί σύμβουλοι του Δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη  θα δεχτούν να ξαναμπούν στην διαδικασία να εγκρίνουν την παράταση, δεδομένου του κακού ιστορικού των παρατάσεων στο συγκεκριμένο έργο ή αν θα έχουμε αδυναμία λήψης απόφασης... Σημειώνεται ότι αρχικά ήταν 25 οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά έφτασαν στους 21 μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Τηλέμαχου Χατζηθανασίου, ο οποίος όμως παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό και η αντικαταστάτης του, Θωμαή Στιόκα, θα μετέχει κανονικά στην παράταξη.

Επίσης, πρέπει να δούμε αν και πότε θα ζητήσει παραπάνω χρήματα για το έργο ο ανάδοχος, μέσω αναθεωρητικού πίνακα εργασιών, βασιζόμενος στις καθυστερήσεις και την απόφαση παράτασης που - αν ληφθεί - θα σημαίνει στην ουσία ότι ο Δήμος αποδέχεται τους ισχυρισμούς ως αληθείς, άρα ότι δεν φταίει ανάδοχος για την καθυστέρηση.

Αν εγκριθεί η παράταση και η αναθεώρηση των εργασιών, σημαίνει πρακτικά ότι αποκτά και το δικαίωμα - εφόσον δεν φταίει - να ζητήσει παραπάνω χρήματα, εκτός και η αναθεώρηση του έργου που εισηγείται ο αντιδήμαρχος δεν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, άρα θα δοθεί μεν παράταση χρόνου, χωρίς όμως αναγνώριση του δικαιώματος για αναθεώρηση εργασιών που - συνήθως - σημαίνει αναθεώρηση χρημάτων που ζητούν οι ανάδοχοι σε σχέση με αυτά που αρχικά συμφωνήθηκαν. 

Δείτε το εισηγητικό για το θέμα (24ο από τα 54 της Ημερήσιας Διάταξης): 

ΘΕΜΑ:  Παράταση χρόνου εκτέλεσης του έργου

ΕΡΓΟ: «Ολοκλήρωση Κατασκευής Γέφυρας Αφών Κούσιου»

ΑΡΙΘ.ΜΕΛ.:    69/2017 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Βέροιας
ΠΡΟΥΠ. ΕΡΓΟΥ:    3.400.000,00  € (με φπα).
ΑΝΑΔΟΧΟΣ:    ΦΟΡΕΑΣ ΑΤΕΒΕ (έκπτωση 47,36%)
ΣΥΜΒ. ΔΑΠΑΝΗ:    1.796.698,98 €  (με φπα )

Σύνολο Εγκεκριμένων Λογαριασμών: 0,00  € (με φπα ) 

ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: Ε. Γκαβανάς, Πολ/κός μηχ/κός & Κ. Σαχινίδης, Ηλεκ/γος μηχ/κός

Το έργο εκτελείται σύμφωνα με την α) 865/2017 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, με την οποία καταρτίσθηκαν οι όροι διαγωνισμού και συγκροτήθηκε η επιτροπή διαγωνισμού του έργου του τίτλου β) την με αριθμ. 151/2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, με την οποία εγκρίθηκε το 1ο πρακτικό του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε στις 9-02-2018 γ) την με αριθμ. 380 /2018 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Βέροιας, με την οποία εγκρίθηκε το 2ο πρακτικό του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε στις 9-02-2018, για κατακύρωση της σύμβασης του έργου  στην Εργοληπτική Επιχείρηση  ΦΟΡΕΑΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.και γ) της από 30/08/2018 σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου και του αναδόχου. 

Το έργο σύμφωνα με τη σύμβαση είχε ημερομηνία έναρξης 31/08/2018, χρόνο κατασκευής 12 μήνες (365 ημέρες) δηλαδή συμβατική ημερομηνία περαίωσης τη 31/08/2019. 

Ο ανάδοχος του έργου υπέβαλε αρχικώς στις 19/11/2018 αίτηση για έγκριση παράτασης του χρόνου εκτέλεσης του έργου, από τη συμβατική ημερομηνία περαίωσης (31/08/2019) έως (30/10/2019), δηλαδή για χρονικό διάστημα 2 μηνών (60 ημερών). Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται  είναι  ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παράδοση πεδίου εργασίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας ώστε να γίνουν οι απαιραίτητες εργασίες του έργου.

Προτείνεται για το συμφέρον του έργου η παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου κατά  2 μήνες (60 ημέρες), σύμφωνα με το άρθρο 48 του Ν. 3669/08 με αναθεώρηση. 

Μετά από τα παραπάνω, και σύμφωνα με το αρθρο 48 του Ν.3669/2008 παρακαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει τη χορήγηση γενικής παράτασης καθώς και όλων των τμηματικών προθεσμιών με ή χωρίς αναθεώρηση των εργασιών του έργου για χρονικό διάστημα 60 ημερών καθώς και όλων των τμηματικών προθεσμιών, δηλαδή ημερομηνία περαίωσης στις 30/10/2019. 

O Αρμόδιος Αντιδήμαρχος  
Αριστομένης Λαζαρίδης

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο