ex-Αιρετικά: Η δημόσια ομολογία του Βολάνη στον ΣΚΑΪ για τον αλκοολισμό και την βοήθεια του Αρχιμ. Παλαμά


"Οὐκ ἦλθον καλέσαι δικαίους, ἀλλὰ ἁμαρτωλοὺς εἰς μετάνοιαν" (Μαρκ. β', 17) είπε ο Ιησούς στους Φαρισαίους υποκριτές όταν τον κατέκριναν που συναστρεφόταν με τους αμαρτωλούς και μισητούς στους Εβραίους Τελώνες, σε εκείνη την περίπτωση με τον τελώνη Λευί, το οποίο είδε να κάθεται στο τραπέζι των τελωνών (των φοροεισπρακτόρων) και τον κάλεσε να πάει μαζί του για φαγητό.

Σκάνδαλο! Ο Ιησούς, αυτός που έλεγε ότι είναι γιος του Θεού να τρώει με αυτά τα μιάσματα! Ή να κάνει παρέα με πόρνες και άλλους αμαρτωλούς! "Για να κάνει παρέα με αυτούς, σαν κι αυτούς θα είναι", σκέφτονταν οι "καθαροί" Φαρισαίοι. 

Αυτά πριν 2000 χρόνια. Αυτά και σήμερα. Κι αν πριν 2000 χρόνια η άγνοια μπορούσε να τους δικαιολογήσει, σήμερα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. 

Κι όμως, ο Φαρισαϊσμός σήμερα μπορεί να κυριαρχεί (και σε μεγάλη μερίδα του κλήρου), αλλά υπάρχουν μερικές φωτεινές εξαιρέσεις που δείχνουν πως υπάρχει ελπίδα. 

Μια τέτοια ομολογία έκανε δημόσια την περασμένη Κυριακή (23/12/2018) ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής Σώτης Βολάνης, ο οποίος δημόσια ευχαρίστησε τον Αρχιμανδρίτη Παλαμά Καλλιπετρίτη για την καθημερινή του βοήθεια στο να ξεπεράσει εδώ και 2 χρόνια τον αλκοολισμό. Μια εξάρτηση που - κατά πολλούς - είναι εντονότερη και από αυτή των ναρκωτικών. 

Ο Σώτης Βολάνης, λοιπόν, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην περιπέτειά του, δηλώνοντας πως ο γέροντας Παλαμάς ήταν αυτός που τον βοήθησε, μέσω της στροφής του καλλιτέχνη στην εκκλησία, να ξεπεράσει το πρόβλημα. 

Δείτε το σχετικό βίντεο: 



Να υπενθυμίσουμε ότι ο Σώτης Βολάνης βρέθηκε στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη στην μουσική εκδήλωση των Φίλων της Μονής Καλλίπετρας και τραγούδησε αφιλοκερδώς (βλέπε φωτογραφίες). 



Τότε - εξομολογητικά μιλώντας, ένεκα των ημερών - ακόμη και εμείς είχαμε δεύτερες σκέψεις για το κατά πόσο ο Σώτης Βολάνης ταίριαζε στην περίσταση. Τώρα πια, είμαστε πεπεισμένοι ότι ήταν η καλύτερη επιλογή. Γιατί αυτός πραγματικά ωφελήθηκε και ήθελε να το... ανταποδώσει. Σε αντίθεση πολλές φορές με τους άλλους "ευλαβείς" και... main street καλλιτέχνες που καλούνται από τους "ευσεβείς" κληρικούς. 

Αντί υστερόγραφου, παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από το Κατά Μάρκον Ευαγγέλιο (2, 14-17), σε μετάφραση:

Καθώς περνούσε είδε τον Λευΐν, τον υιόν του Αλφαίου, να κάθεται στο μέρος όπου εισπράτονταν οι φόροι και του λέει: “ακολούθησέ με ως μαθητής μου”. Και εκείνος σηκώθηκε πράγματι και τον ακολούθησε.

Και συνέβη, όταν κάθονταν στο τραπέζι του φαγητού στο σπίτι του Λευϊ, πολλοί τελώναι και άλλοι αμαρτωλοί (όπως περιφρονητικώς τους έλεγαν οι Φαρισαίοι) να κάθονται μαζί με τον Ιησού και τους μαθητές του. Διότι πολλοί ήταν εκείνοι, που είχαν πληροφορηθεί την πρόσκληση του Λευϊ και ακολούθησαν τον Ιησούν στο σπίτι.

Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, όταν είδαν αυτόν να τρώει μαζί με τους τελώνες και τους αμαρτωλούς, έλεγαν στους μαθητές του· “πως εξηγείται, ότι ο διδάσκαλός σας τρώει και πίνει μαζί με τελώνες και αμαρτωλούς;”

Και όταν άκουσε ο Ιησούς αυτούς τους λόγους είπε: “δεν έχουν ανάγκην από ιατρό οι υγιείς, αλλά οι ασθενείς· δεν ήρθα στον κόσμο, για να προσκαλέσω εκείνους που (φαντάζονται ότι) είναι δίκαιοι, αλλά ήρθα να καλέσω σε μετάνοια τους αμαρτωλούς”.


ΥΓ2: Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα και ας μη χάνεται το νόημα της εορτής μέσα στην υποκρισία, τον υπερκαταναλωτισμό και την υπερφίαλη σημερινή πραγματικότητα. 


ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο