Το έθιμο των Μωμόγερων αναβιώνει σε Βέροια (29/12) και Νάουσα (3/1)


Το έθιμο των "Μωμόγερων" αναβιώνει σε Βέροια (29/12/2018) και Νάουσα (3/1/2019) από τις κατά τόπους Ευξείνους Λέσχες.

Σε σχετικές προσκλήσεις από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα, αλλά και την ιστορία του αρχαίου εθίμου. 


Βέροια (Σάββατο 29/12/2018) - Ε.Λ. Βέροιας και Μωμόεροι Αριδαίας
Η   Εύξεινος  Λέσχη  Βέροιας, σας προσκαλεί το  Σάββατο  29  Δεκεμβρίου  2018  και  από  τις  11.00 το  πρωί να  παρακολουθήσετε   ζωντανά  τα  Μωμο’έρια, στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης μας ,όπου  θα  παρουσιάσουν το δρώμενο αυτούσιο και με τον παραδοσιακό τρόπο όπως ακριβώς το μετέφεραν οι πρόγονοί μας  από τον Πόντο.

Το δρώμενο των "Μωμόγερων" θα καταλήξει στην πλατεία Ελιάς  στις 14:00 με μουσική-φαγοπότι  και  γλέντι.  Φέτος  θα  είναι  μαζί  μας προσκαλεσμένοι και οι Μωμό’εροι του συλλόγου Αριδαίας  Πέλλας.

Τα έθιμα του δωδεκαημέρου που εντάσσονται στην παράδοση και τον πολιτισμό θα  μας βρουν  όλους μαζί συνοδοιπόρους προκειμένου να τα διατηρήσουμε και να τα  μεταλαμπαδεύσουμε   στις  επερχόμενες  γενιές.


Νάουσα (3/1/2019) - Ε.Λ.Π.Ν. και σύλλογος Ν. Νικομήδειας "Ο Αριστοτέλης"
Το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων θα αναβιώσει η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης» την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019. 

Με έναρξη στις 5:00 μ.μ., από το κτίριο του συλλόγου, οι 12 μωμόγεροι, η Νύφη, ο Διάβολον, ο Γέρον, η Γραία και οι υπόλοιποι θα ξεχυθούν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης της Νάουσας και θα την κάνουν να χορέψει στους ρυθμούς τους. 

Το παρόν έθιμο ενέταξε το 2016 η UNESCO στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων. Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας "Ο Αριστοτέλης".



Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο