Χιλιάδες κόσμου στο συλλαλητήριο της Αθήνας - Επεισόδια αμαύρωσαν τη συγκέντρωση


Ρεπορτάζ από huffingtonpost.gr: Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν από νωρίς το μεσημέρι στο συλλαλητήριο κατά της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας. 

Η συγκέντρωση ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 2 το μεσημέρι με τον Πέτρο Γαϊτάνο να ψάλει τον εθνικό ύμνο.

Η αστυνομία έκανε λόγο για 60.000 άτομα που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο, κάποιοι κάνουν λόγο για αρκετά μεγαλύτερο αριθμό, γεγονός που καταδεικνύει ότι από Δευτέρα οι εκτιμήσεις θα δίνουν και θα παίρνουν.

Πάντως, το Reuters μεταδίδει ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, μεγαλύτερη και από τις συγκεντρώσεις που έγιναν κατά της λιτότητας τα πρώτα χρόνια της κρίσης. 

Στην -ούτως ή άλλως -μαζική συγκέντρωση συμμετείχαν άνθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συμφωνία της κυβέρνησης με τα Σκόπια. Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα κουκουλοφόρα στοιχεία και οι τραυματισμοί.

Το συλλαλητήριο είχε μεν παλμό, αλλά είχε και επεισόδια, που συνοδεύτηκαν από δακρυγόνα, με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με δύσπνοια. Παράλληλα, ένας φωτορεπόρτερ ξυλοκοπήθηκε με λοστούς στο κεφάλι, ενώ η ΕΡΤ καταγγέλλει επίθεση και στο δικό της συνεργείο.

Περίπου στις 14:30 σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια στα σκαλιά της Βουλής, όταν ομάδα αγνώστων, πετώντας φωτοβολίδες, καπνογόνα και κρατώντας ξύλα και κοντάρια επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας εκτεταμένη ρίψη χημικών. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κι επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη Βουλή.

Αργά το απόγευμα, η αστυνομία έκανε λόγο για 10 προσαγωγές, οι 7 από τις οποίες έχουν γίνει συλλήψεις. Οι αστυνομικοί τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο 401 ανέρχονται, πλέον, στους 25.

Ένταση δεν υπήρξε μόνο στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι μετέφεραν τις διαφωνίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Πάνος Καμμένος άφησε σαφείς αιχμές κατά του Πρωθυπουργού, με αφορμή την ανακοινωση του Μεγάρου Μαξίμου που έκανε λόγο για «ακραία στοιχεία» στη διαδήλωση. Ο πρώην κυβερνητικός εταίρος έσπευσε να του υπενθυμίσει μέσω του σκίτσου που ανέβασε στο twitter ότι χωρίς αυτούς τους «ακραίους» δεν θα κυβερνούσε σήμερα. Εν τούτοις, ο ίδιος ο κύριος Καμμένος δεν παρευρέθηκε στο συλλαλητήριο, πήγε όμως η οικογένεια του όπως είπε ο ίδιος.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν πολιτικοί και βουλευτές, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, η Σοφία Βούλτεψη, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Θάνος Πλεύρης κ.α. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Κρις Σπύρου και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.

Περισσότερα στο huffingtonpost.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο