ex-Αιρετικά: Καμία ανοχή σε όσους παράγουν ή αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις εντός και εκτός Ημαθίας


Δεν επιδιώκω σε καμία περίπτωση να αναλάβω ρόλο "κριτή" και "εισαγγελέα", φίλη μου αναγνώστρια και αναγνώστη και στο σημερινό άρθρο ό,τι πω θα μπορούσε να αφορά και εμένα (δείτε το ως μια "δημοσιογραφική εξομολόγηση", μέρες που είναι).

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι αισθάνομαι ιδιαιτέρως άβολα για το "σινάφι", εντός και εκτός της Ημαθίας (το... εντός πονάει πιο πολύ), όταν βλέπω ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ (ως εργαζόμενοι ή, ακόμα χειρότερα ως ιδιοκτήτες) να έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ αυτοεξευτελισμού, αναπαράγοντας κάθε μπούρδα, κάθε fake news, κάθε hoax, κάθε ανακρίβεια που κυκλοφορεί, χωρίς καμία αιδώ, αλλά και χωρίς καμία έρευνα, έστω μέσω... google. 

Ευτυχώς, δεν είναι πολλοί οι "συνάδελφοι" που μπερδεύουν την βούρτσα με την... μπατανόβουρτσα, είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πως είναι άλλο οι ακροδεξιές ή ακροαριστερές ή νεοφιλελεύθερες ή αναρχομηδενιστικές ή όποιες άλλες προσωπικές εμμονές ή ιδεολογικές κατευθύνσεις και άλλο η άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος επί πραγματικών γεγονότων... Ειδικά με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τα πράγματα χτύπησαν... κόκκινο, και από τις δύο πλευρές, αλλά έχω την αίσθηση κυρίως από τους διαφωνούντες.

Είμαι ο πρώτος που υποστηρίζω ότι το λεγόμενο "σχόλιο", η άποψη, η προσωπική γνώμη του δημοσιογράφου δεν είναι απλά δικαίωμα, είναι υποχρέωση. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς. Αλλά, η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων ή η παραποίηση γεγονότων δεν έχει καμία θέση... Είτε κάτι γράφεται σε έντυπη εφημερίδα, είτε σε ηλεκτρονική εφημερίδα (site), είτε αναφέρεται στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση, ακόμα και όταν ένας δημοσιογράφος ή εκδότης ή αρθρογράφος ή ραδιοφωνικός παραγωγός ή παρουσιαστής ειδήσεων κλπ γράφει στα προφίλ του στα social media κάτι, το πρώτο και βασικό είναι να βασίζεται σε ΑΛΗΘΗ γεγονότα... Κανένας σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα (και τα Μέσα), όταν βασίζεται σε ψέμματα και παραπλανητικές ερμηνείες. 

Ας είμαστε όλοι μας πιο προσεχτικοί - βεβαίως τα ειλικρινώς ακούσια λάθη είναι αναμενόμενα, αλλά το δις και πολλάκις εξαμαρτείν όχι - καθώς σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν "συντεχνιακές" καλύψεις, διότι έχει πλέον διαπιστωθεί πως όσο δείχνεις ανοχή σε μικρά... λαθάκια, καταλήγει σε μεγάλα ψέμματα, που δηλητηριάζουν την κοινωνία και, εννοείται, ντροπιάζουν τον κλάδο. 

ΥΓ: Καλή Σαρακοστή να έχουμε και ας... μαζευτούμε λίγο, να αναστοχαστούμε και να επαναστοχοθετήσουμε! 

ΥΓ 2: Ένας μικρός οδηγός για τα... βασικά βήματα:




ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο