ex-Αιρετικά: Πως θα προσπαθήσουν να σας πείσουν - Οδηγός πολιτικής πειθούς με παραδείγματα!


Αρχίζει να ζεσταίνεται το προεκλογικό κλίμα, φίλοι μου αναγνώστρια και αναγνώστη, και έχουν να δουν πολλά τα ματάκια και να ακούσουν τα αυτάκια μας... 

Για να προετοιμαστούμε για τα... μελλούμενα, αλλά και για διαβάσουμε λίγο καλύτερα πως θα προσπαθήσουν να μας πείσουν για την ψήφο μας όσοι την διεκδικούν, αλλά και για να σταθούμε με κριτική διάθεση απέναντι στις μεθόδους που θα χρησιμοποιηθούν, σήμερα θα μιλήσουμε για τους Τρόπους / Μεθόδους Πειθούς, παραθέτοντας και σχετικά παραδείγματα εφαρμογής σε μία προεκλογική περίοδο. 

Μέθοδοι και παραδείγματα της προεκλογικής Πειθούς:

Επίκληση στη λογική: Προσπαθεί ο υποψήφιος να πείσει με λογικά επιχειρήματα, με προτάσεις συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές, ότι είναι ο καταλληλότερος. Είναι η μέθοδος που προσωπικά παραδέχομαι και όποιος την χρησιμοποιεί έχει - αν μη τι άλλο - τον σεβασμό μου.

Επίκληση στο συναίσθημα: Καλή η λογική, αλλά η πολιτική έχει και... συναίσθημα! Ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος για τα λογικά επιχειρήματα που καταθέτεις, σίγουρα πρέπει να χτυπήσεις και άλλες χορδές... Συνήθως στη μέθοδο αυτή μπαίνει λίγο πατριωτισμός, λίγο οικογένεια, λίγο θρησκευτικότητα ή - από την άλλη - επανάσταση, κόντρα στο σύστημα και αντικομφορισμός. Αν είναι με μέτρο η επίκληση στο συναίσθημα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι ανεκτή. Πάντως, αυτός που χρησιμοποιεί τη μέθοδο αυτή χωρίς την παράλληλη χρήση της μεθόδου της επίκλησης στη λογική, κατά 90% είναι "τενεκές" που απλά... γυαλίζει. 

Επίκληση στο ήθος του πομπού και: Εδώ αρχίζει η... γνωστή πολιτική! Ο πομπός (αυτός που χρησιμοποιεί την μέθοδο της πειθούς) αρχίζει την φανφάρες για το πόσο καλός, επιτυχημένος, σωστός οικογενειάρχης, αγωνιστής, δημοκράτης, αγνός (και άλλα πολλά) είναι, προσπαθώντας να πείσει τον δέκτη του μηνύματος του ότι αφού έχει όλα τα παραπάνω ας το... πολυψάχνει για τις λεπτομέρειες! Κλασική εγωπαθής στάση, με αρκετή δώσει ναρκισσισμού ή μεγαλομανίας, που μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα για να... σαγηνέψει τον "στόχο" του.

Επίκληση στο ήθος του δέκτη: Με την επίκληση το ήθος του δέκτη ο πομπός - υποψήφιος αρχίζει τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τον ανεβάζει λέγοντάς του "εσύ, ένας τόσο ευαίσθητος πολίτης, με δημοκρατικά αισθήματα και καθαρότητα, δεν θα μπορούσες να μην ψηφίσεις έναν αντίστοιχο υποψήφιο, όπως ο Μήτσος!" και, γενικά, με το μπίρι μπίρι προσπαθεί να τον κολακέψει και να τον πείσει ότι είναι για σπουδαία πράγματα, υποσημειώνοντας βεβαίως ποια είναι αυτά! 

Επίθεση στο ήθος του αντιπάλου: Καταλήγουμε στην έσχατη και πιο "φθηνή", κατά τη γνώμη μου, μέθοδο, όπου δεν καταθέτεις εσύ την δική σου πρόταση, το όραμα, το πρόγραμμα, αλλά προσπαθείς να υποβαθμίσεις, να εξευτελίσεις, να μειώσεις πολιτικά και προσωπικά τον αντίθετο λόγο και το πρόσωπο που τον εκφέρει. Έτσι, αφού "ξεγυμνώσεις" τον άλλο, δεν χρειάζεται εσύ να κουραστείς για να πείσεις με λογικά επιχειρήματα. Συνήθως αυτή τη μέθοδο την έχουν οι αλαζόνες ή/και αυτοί που δεν έχουν στιβαρά επιχειρήματα, οπότε επιλέγεται αυτή η "πρωτόγονη" μέθοδος. 

Αφού είδαμε κάποιες από τις μεθόδους / τρόπους πειθούς με παραδείγματα, μπορούμε πλέον να αντιλαμβανόμαστε ποιον τρόπο και ποιο μέσο ο καθένας θα χρησιμοποιήσει... Και εσείς θα κρίνετε την ειλικρίνεια των όποιων επιχειρημάτων, αν οι μέθοδοι είναι αποδεκτές για εσάς και, τελικά, εσείς θα επιλέξετε το πρόσωπο που θα σας πείσει, αλλά γνωρίζοντας πλέον την μέθοδο που κατάφερε (ή το προσπάθησε) τον στόχο του.

ΥΓ: Καλό μήνα και μην ξεχάσετε τον... Μάρτη στο χέρι. Και για πιο σίγουρα αποτελέσματα, κρεμάστε και κανένα σκόρδο μη σας βασκάνουν! 

ex-Αιρετικά (editorial)
Η στήλη του InVeria.gr που σπάει τα... δόγματα


Με την υπογραφή του Νίκου Βουδούρη

(Εξώδικα, αγωγές, μηνύσεις, εκβιασμούς, εκφοβισμούς, απειλές ή, απλά, πολιτισμένες απαντήσεις, στο e-mail: inveriagr@gmail.com, με την αναγραφή στο θέμα "Για τη στήλη ex-Αιρετικά")

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο