Για μια ευφυή γεωργία προς όφελός τους, μέσω της τεχνολογίας, ενημερώθηκαν παραγωγοί της Ημαθίας


Η εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας προς όφελος του παραγωγού, μέσω της αξιοποίησης των επιστημονικών πληροφοριών σε όλες τις φάσεις της παραγωγής, ώστε να επιτευχθεί μείωση του κόστους και σημαντική ποιοτική και ποσοτική βελτίωση του προϊόντος, ήταν το θέμα ενημερωτικής συνάντησης που έγινε χθες Παρασκευή, το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων, στο Μακροχώρι.

Η ενημέρωση έγινε από την εταιρεία Αγροτική Καινοτομία, στην οποία συμμετέχει και η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ν. Ημαθίας.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Χρήστος Γιαννακάκης και οι επιστημονικοί συνεργάτες της εταιρείας ενημέρωσαν για την εφαρμογή αξιοποίησης της τεχνολογίας, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα που θα φέρουν ανταγωνιστικότερο περιβάλλον για τους αγρότες της Ημαθίας, με περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ειδική σήμανση, στη βάση των νέων αναγκών της αγοράς, αλλά και αντίστοιχων πολιτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. Μάλιστα ο κ. Γιαννακάκης θύμισε την εφαρμογή της ολοκληρωμένης καλλιέργειας το 2000, που έγινε με δυσκολίες τότε, ωστόσο έφερε αποτελέσματα. Χαρακτήρισε δε την ευφυή γεωργία ένα ψηφιακό διαβατήριο των προϊόντων μας για τις αγορές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις οι επιστημονικοί συνεργάτες της «Αγροτικής Καινοτομίας» τόνισαν ότι οι αγρότες θα εντάσσονται στην εφαρμογή για όσον χρόνο και για όσα στρέμματα επιθυμούν. Το κόστος της συνδρομής τους (περιλαμβάνει αναλύσεις εδάφους, συμβουλές γεωπόνων, πληροφορίες καιρού κ.ά.) είναι θέμα σχετικής μελέτης που θα γίνει το επόμενο διάστημα. Σημείωσαν επίσης ότι σε περιοχές όπου εφαρμόστηκε το σύστημα στην Ελλάδα, το κόστος των εισροών αυξήθηκε από 10 ως 30%, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το περιθώριο του κέρδους στη χώρα μας λόγω της άναρχης λειτουργίας. 

Πηγή: laosnews.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο