Οι συστάσεις περί αραιώματος από την ΕΚΕ και η απάντηση των Αγροτών της Βέροιας


Μια ακόμη αφορμή για να διαφανεί η έριδα μεταξύ των αγροτών και των κονσερβάδων προέκυψε από την ανακοίνωση της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος σχετικά με το αραίωμα των συμπύρηνων ροδάκινων. 

Οι οδηγίες - συστάσεις της ΕΚΕ προκάλεσαν την αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ο οποίος φαίνεται ότι ενοχλήθηκε από τις υποδείξεις και με την ευκαιρία καταγγέλλει τις κονσερβοποιίες για τις χαμηλές τιμές που αγοράζουν τα προϊόντα τους, που έχουν άμεσο αντίκρισμα και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς. 

Δείτε τις ανακοινώσεις:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΚΕ

Να Αραιωθούν Γρήγορα και Σωστά τα Συμπύρηνα Ροδάκινα

Εδώ και χρόνια, επιδίωξη της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος είναι να χτίσει ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης φρούτων. Για αυτό και σε αντίθεση με άλλους αντίστοιχους φορείς, παίρνουμε πάντα θέση και τοποθετούμαστε για τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας, χωρίς να επιχειρούμε να γίνουμε δημοφιλείς, αλλά χρήσιμοι.
Κάθε χρονιά έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και κοινός σκοπός μας θα πρέπει να είναι να τις εντοπίζουμε έγκαιρα και να τις διαχειριζόμαστε σωστά. Φέτος, έχουμε εξαιρετική καρπόδεση και τα δέντρα σήμερα είναι φορτωμένα. Δυστυχώς, οι συνθήκες των τελευταίων ετών δε μας επιτρέπουν να χαιρόμαστε για αυτό. Η εμπειρία αυτών των χρόνων δείχνει ότι όταν τα δέντρα είναι φορτωμένα, έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας στην τελική παραγωγή. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Η χρόνια υπολίπανση σε κάποιες περιοχές, η έλλειψη χρόνου, αφού το αραίωμα των συμπύρηνων λαμβάνει χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων και των κερασιών, η αδυναμία του παραγωγού να πληρώσει αρκετά μεροκάματα ώστε το αραίωμα να γίνει διεξοδικά, αλλά και το πολύ πιεστικό φέτος πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών. 
Η Ε.Κ.Ε. καλεί όλους τους παραγωγούς συμπύρηνου να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χρειαστεί να συζητάμε για το ελάχιστο μέγεθος του συμπύρηνου όταν θα έρθει η ώρα της παραλαβής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες   (Πηγή: Venus Growers).  
Το καλό αραίωμα εξασφαλίζει όχι μόνο εμπορεύσιμους καρπούς για φέτος, αλλά και ικανοποιητική παραγωγή για την επόμενη χρονιά.
Οι πολλοί καρποί κουράζουν υπερβολικά το δένδρο, με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καρπών που μπορούν να γίνουν κομπόστα.
Το αραίωμα των καρπών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, εφόσον ο πυρήνας έχει σκληρύνει ικανοποιητικά.
Μαζί με το αραίωμα αφαιρούμε τους λαίμαργους βλαστούς.
Την περίοδο του αραιώματος ποτίζουμε πιο συγκρατημένα (με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αφαιρέσει τα λαίμαργα) και λιπαίνουμε αργότερα: στο μέσον του χρονικού διαστήματος μεταξύ αραιώματος και συγκομιδής.
Στα δένδρα που έχουν εξαντληθεί από υπερβολική καρπόδεση και καθυστερημένο αραίωμα, είναι καλό να γίνουν ψεκασμοί με αμινοξέα πριν και μετά το αραίωμα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΕΩΡΓΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ 
                                                                     
Η Ε.Κ.Ε. ξαναχτυπά.
Αυτή την φορά με την  ταπεινή προβιά του συμπαθητικού νεαρού ο οποίος « θέλει να δείξει στον παππού του τα αμπελοχώραφά του» . (πηγή: Λαϊκή σοφία) κεφ. Υποδείξεις περί αραιώματος των καρπών.
Με την προβιά του μετανοημένου δήθεν  killer Κάιν, που θέλει ν αναστήσει τον μισοπεθαμένο αδελφό του Αβελ. ( πηγή: Π. Διαθήκη).
Απλώνει δήθεν χέρι φιλίας και συνεργασίας στους αγρότες,  που από τις προηγούμενες χειραψίες μαζί της ακόμη μετρούν τα δάχτυλά τους.
Με υποκρισία και φαρισαϊσμούς δεν χτίζονται οι ειλικρινείς σχέσεις κ. Αποστόλου. Με επικοινωνιακά παιχνίδια ίσως να ξεγελάτε τους αδαείς και τους άσχετους. Όχι όμως τους αγρότες.
Εφ όσον  παραδέχεστε σύμφωνα με τα γραφόμενά σας την χρόνια υπολίπανση,  την αδυναμία των παραγωγών να ανταπεξέλθουν στα αρκετά μεροκάματα, και την εν γένει οικονομική τους δυσκολία, θα αναγνωρίζετε προφανώς και το αίτιο. Το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από τις χαμηλές τιμές παραγωγού.  Τις οποίες εσείς μόνοι αποφασίζετε.
Σας τονίσαμε και πέρσι. Όπως και κάθε χρόνο . Το αποτέλεσμα της παραγωγής είναι συνάρτηση της οικονομικής ανέχειας των γεωργών.
Η ποιότητα είναι συνάρτηση της τιμής.
Πράγματα που τα ξέρετε καλύτερα από μας. Και δεν ερχόμαστε εμείς να σας υποδείξουμε
Επομένως κάντε εσείς σωστά αυτό που πρέπει.
Για να μπορούμε να κάνουμε και μεις καλά αυτό που ξέρουμε καλύτερα από σας.

Για τον Α.Σ.Γ. Βεροιας 
Ο γ γραμματέας              ο πρόεδρος 
Παπακωνσταντίνου Θ.     Χαλκίδης Α. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο