Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Βέροια (φώτο - βίντεο)


Τιμή στους περίπου 460 Εβραίους της Βέροιας που εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και δεν γύρισε κανείς τους ζωντανός αποδόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2019 στην περιοχή του παλιού Εβραϊκού νεκροταφείου (περιοχή Προμηθέα).

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση (στο Εβραϊκό τελετουργικό), τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Ολοκαυτώματος (επτάφωτη λυχνία) και την κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας, Πρεσβειών διαφόρων χωρών και συλλόγων Εβραίων από πολλές περιοχές της Ελλάδας.


Στην αρχή της τελετής έγιναν προσφωνήσεις από τους διοργανωτές και στη συνέχεια ο ραβίνος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Ααρόν Ισραέλ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά στα εβραϊκά). Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Ολοκαυτώματος από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαβίδ Σαλτιέλ.

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας, πρεσβειών και προξενείων στην Ελλάδα και εβραϊκών οργανώσεων της Ελλάδας. 


Στην τελετή ήταν, μεταξύ άλλων, παρόντες ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, πρέσβεις και πρόξενοι από το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, την Ουρουγουάη, τον Καναδά, την Αυστρία, την Τουρκία και άλλες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών (βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης, διοικητής 1ης Μεραρχίας υποστράτηγος Σάββας Κολοκούρης, Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Κ. Μακεδονίας υποστράτηγος  Αθανάσιος Μαντζούκας, υποδιοικητής Π.Υ. Βέροιας Αλέξανδρος Κουβακάς κ.α.). 


Αμέσως μετά την τελετή στην περιοχή των "Εβραίικων" στον συνοικισμό Προμηθέα Βέροιας, ακολούθησε ξενάγηση των δεκάδων επισκεπτών από κάθε γωνιά του πλανήτη στην παλιά Εβραϊκή συνοικία της Μπαρμπούτας. 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου) θα γίνει η πορεία μνήμης από την Συναγωγή προς τον Σ.Σ. Βέροιας, στα βήματα των 460 Εβραίων της Βέροιας που οδηγήθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Βέροια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. 

Βίντεο από την τελετή αποκαλυπτηρίων (pliroforiodotis.gr) και πλούσιο φωτορεπορτάζ του InVeria.gr:




(πατήστε πάνω στις εικόνες για μεγέθυνση)






































































































Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο