Βέροια: Με εγκαίνια έκθεσης και βιβλιπαρουσίαση της ΕΜΙΠΗ για τους Εβραίους της περιοχής η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων μνήμης του Ολοκαυτώματος


Με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», τους χαιρετισμούς των διοργανωτών, την βιβλιοπαρουσίαση του 37ου τεύχους των Χρονικών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας (ΕΜΙΠΗ) που είναι αφιερωμένο στους Εβραίους της Ημαθίας και σαφαραδίτικα τραγούδια από την χορωδία "Ηχώ Βερόης", ξεκίνησαν επίσημα οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, το απόγευμα του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 2019, στη Βέροια.

Το τριήμερο εκδηλώσεων ξεκίνησε ουσιαστικά από την Παρασκευή (20/9), όπου έγινε υποδοχή Εβραίων από όλο τον κόσμο που έλκουν την καταγωγή τους από τη Βέροια και πραγματοποιήθηκε θρησκευτική τελετή στην Εβραϊκή Συναγωγή, στην περιοχή της Μπαρμπούτας. 


Το απόγευμα του Σαββάτου (21/9) τελέστηκαν τα εγκαίνια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος με τίτλο «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», στο φουαγιέ του Χώρου Τεχνών Δ. Βέροιας.  Χαιρετισμό έκανε ο Δήμαρχος Βέροιας και την παρουσίασε η διευθύντρια του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Ζανέτ Μπατίνου.


Στη συνέχεια, έγιναν προσφωνήσεις - χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, τον Πρέσβη του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα Paul Steinmetz, τον Ειδικό Γραμματέα Θρησκευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας του ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA) Δρ. Ευστάθιο Λιανό - Λιάντη, τον πρόεδρο του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος Σαμουήλ (Μάκη) Μάτσα και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) Δαβίδ Σαλτιέλ


Ακολούθησε η βιβλιοπαρουσίαση του 37ου τόμου του περιοδικού της ΕΜΙΠΗ "Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού", το οποίο είναι αφιερωμένο στους Εβραίους της περιοχής. Μιλώντας σχετικά ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ, εξήρε το έργο της ΕΜΙΠΗ και την συνεισφορά της στην μελέτη της ιστορίας των Εβραίων της περιοχής, ενώ ως "θησαυρό γνώσεων" χαρακτήρισε το τεύχος ο επιζήσας βεροιώτης Εβραίος Ιωσήφ Στρούμσας, τονίζοντας παράλληλα πως είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τόσα στοιχεία για τους Εβραίους της Βέροιας. Για το περιεχόμενου του τεύχους των Χρονικών, μίλησε ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΕΜΙΠΗ δρ. Εμμανουήλ Ξυνάδας. Σχετική μαρτυρία, ως θεατής της πορείας των Εβραίων της Βέροιας προς τον Σταθμό των τρένων έδωσε και ο Γιώργος Λαζαρίδης.

Το περιοδικό διατίθεται από το γραφείο της Εταιρείας, που βρίσκεται στον 1ο όροφο του "Αρχοντικό Μπέκα", εντός του συνοικισμού της Μπαρμπούτας. Μάλιστα, ειδικά για την Κυριακή (22/9) το γραφείο θα είναι ανοιχτό από τις 12 έως τις 14.00 και από τις 17.00 έως τις 19.00 το απόγευμα και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει και να προμηθευτεί αυτήν και άλλες εκδόσεις της ΕΜΙΠΗ, αλλά και αν δει το εσωτερικό ενός παλαιού Εβραϊκού σπιτιού. 


Η βραδιά έκλεισε με σαφαραδίτικα (Εβραϊκή διάλεκτος) τραγούδια από την χορωδία "Ηχώ Βερόης", υπό την διεύθυνση της Νατέλας Ιντσουαΐντσε.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019. Στις 12.15 το μεσημέρι θα γίνουν αποκαλυπτήρια μνημείου του Ολοκαυτώματος στα Εβραίικα Μνήματα, στον Προμηθέα και θα ακολουθήσει ξενάγηση στον συνοικισμό της Μπαρμπούτας, ενώ στις 18.00 το απόγευμα θα γίνει συγκέντρωση και στις 18.30 ξεκινήσει η Πορεία Μνήμης, από την Συναγωγή στον Σ.Σ. Βέροιας, όπου και γίνει συναυλία στη μνήμη των Εβραίων της Βέροιας, από την σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και χορωδιών (εκτιμώμενη ώρα έναρξης 19.30).

Δείτε σχετικό φωτορεπορτάζ:




































Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο