Κάνουν πίσω για τις αυξήσεις αγροτικών Ασφαλιστικών Εισφορών - Το βάρος και πάλι στους Ελεύθερους Επαγγελματίες;


Μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις αγροτών, αλλά ακόμα και βουλευτών της ΝΔ, η κυβέρνηση φαίνεται πως παίρνει πίσω τις σκέψεις της για ένταξη και των αγροτών στην ίδια κλίμακα εισφορών με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους. 

Τα μαζεύουν ένας - ένας οι Υπουργοί για τις αυξήσεις στους αγρότες

Όπως δήλωσε την περασμένη Πέμπτη (21/11) στην ΕΡΤ1 ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, δεν θα αλλάξει τίποτα στις εισφορές ΕΦΚΑ αγροτών. Μιλώντας για το νέο καθεστώς εισφορών, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα αφορά αποκλειστικά στους ελεύθερους επαγγελματίες και ότι θα υπάρξει μια ειδική κατηγορία εισφορών για τους αγρότες, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν και να έχουν καλύτερη σύνταξη.

«Ο συνδυασμός των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων, θα εξασφαλίσει συνολικά μεγαλύτερα κέρδη τόσο για τον ελεύθερο επαγγελματία όσο και για τον αγρότη. Το αποτέλεσμα θα είναι χαμηλότερη συνολικά επιβάρυνση αλλά υψηλότερη σύνταξη», υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης στη συνέντευξή του.

Για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι «θα υπάρξει πρόβλεψη για όσους ξεκινούν στην αγορά εργασίας ως ελεύθεροι επαγγελματίες, κατά τη διάρκεια της πρώτης εισαγωγικής τους περιόδου, να είναι ακόμα πιο χαμηλές οι ασφαλιστικές εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν».

Για μη αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες μίλησε και και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, κατά την περιοδεία του την Κυριακή (24/11) στην Λακωνία, ενώ αιχμηρή ερώτηση είχε καταθέσει σχετικά με τις αντιδράσεις ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας (δείτε εδώ), ο οποίος μίλησε για "ασυμβατότητα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση του αναπτυξιακού βηματισμού του πρωτογενούς τομέα", αν περνούσε ένα τέτοιο μέτρο. 

Έφη Αχτσιόγλου στο InVeria.gr: Θέλουν να ευνοήσουν τα οικονομικά ρετιρέ

Για το θέμα ερωτήθηκε από το InVeria.gr και η πρώην Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βέροια. Όπως είπε η πρώην Υπουργός, υπάρχει διαφωνία καταρχάς στην θέσπιση συστήματος με κλάσεις ανεξαρτήτως εισοδημάτων, ενώ τάχθηκε ενάντια σε οποιαδήποτε αύξηση στις αγροτικές εισφορές. "Oι αγρότες δεν μπορούν να πληρώσουν παραπάνω, είναι ήδη επιβαρυμένοι και έχουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν, όχι μόνο με διπλασιασμό, ούτε με 5% - 10% παραπάνω. Το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στεκόταν στα πόδια του οικονομικά, άρα δεν είχε πρόβλημα βιωσιμότητας ώστε να χρειάζεται να γίνει αύξηση εισφορών σε καμία κοινωνική ομάδα" ανέφερε η κα Αχτσιόγλου, ενώ μιλώντας γενικότερα για όσα ακούγονται ή δηλώνονται σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό, σημείωσε: "Θεωρώ ότι θα ήταν ένα τεράστιο λάθος το οποίο θα επιβάρυνε δυσανάλογα μια πολύ μεγάλη ομάδα επαγγελματιών οι οποίοι έχουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να ελαφρύνει - προφανώς - κάποιους ελάχιστους, διότι καταλαβαίνω από το σχέδιο που πάνε να εκπονήσουν ότι σκοπός τους είναι να ευνοήσουν τα οικονομικά ρετιρέ". 

Στ. Αραχωβίτης: Η κυβέρνηση της «κωλοτούμπας» είναι εδώ!

Σε δήλωση που έκανε για το θέμα την Δευτέρα (25/11) ο βουλευτής Λακωνίας, Τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Α.Α.Τ., Σταύρος Αραβαχωβίτης αναφέρει:

Σε άλλη μια θεαματική αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μετά τον αναβρασμό και την αναστάτωση που δημιούργησε στους αγρότες η πρόθεσή της για διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Το περασμένο Σάββατο, ο αρμόδιος Υπουργός αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να δηλώσει ότι στους αγρότες θα ισχύσει η κατώτατη ασφαλιστική εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου, δήλωση που δικαιώνει πλήρως τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σχετικά δημοσιεύματα της «Αυγής».
Κι όχι μόνο αυτά βέβαια, καθώς ακόμη και βουλευτές του κόμματός του με ερωτήσεις τους, είχαν εγκαλέσει τις προηγούμενες μέρες τον Υπουργό «για αναστάτωση του αγροτικού κόσμου». Κατά την πάγια βέβαια τακτική του εκείνος κατέφυγε στη συνταγή της συκοφαντίας.

Μετά τις «κυβιστήσεις» για το Προσφυγικό, την Συμφωνία των Πρεσπών, την κλιματική αλλαγή, έρχεται άλλη μια στο Ασφαλιστικό των αγροτών.

Καλοδεχούμενη!

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο