Πάμε για διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών στους αγρότες; Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντίδραση Μπαρτζώκα


"Φωτιές" άναψε η δήλωση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στην ΕΡΤ1 για νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο αυτοπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και αγρότες θα ξεκινούν από τα 220 ευρώ (1η κατηγορία) και θα έχουν την επιλογή και για μεγαλύτερες εισφορές με αντίκτυπο στις συντάξιμες απολαβές. 

Ωστόσο, για τους μεν ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοπασχολούμενους της 1ης κατηγορίας μιλάμε για 50 ευρώ αύξηση, όμως για τους αγρότες που πληρώνουν σήμερα 114 ευρώ μιλάμε για διπλασιασμό των εισφορών!

Όπως είναι φυσικό, το θέμα έχει εγείρει πολλές διαμαρτυρίες, τόσο από τους αγρότες, όσο και από τον πολιτικό κόσμο, ακόμα και από βουλευτές της ΝΔ, όπως του Τάσου Μπαρτζώκα, ο οποίος με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας σημειώνει ότι - αν ισχύουν όσα γράφονται στον Τύπο - μια τέτοια απόφαση "σημαίνει δραστικό περιορισμό των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των αγροτών, γεγονός που αντιβαίνει των πολιτικών επιδιώξεων του Υπουργείου" και ότι υπάρχει "ασυμβατότητα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για ενίσχυση του αναπτυξιακού βηματισμού του πρωτογενούς τομέα", όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Πόσο θα πληρώνει η κάθε κατηγορία

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες των μηνιαίων εισφορών θα διαμορφώνονται, ως εξής:

– 1η ασφαλιστική κατηγορία: 220 ευρώ

– 2η ασφαλιστική κατηγορία: 250 ευρώ

– 3η ασφαλιστική κατηγορία: 300 ευρώ

– 4η ασφαλιστική κατηγορία: 350 ευρώ

– 5η ασφαλιστική κατηγορία: 430 ευρώ

– 6η ασφαλιστική κατηγορία: 530 ευρώ 

– 7η ασφαλιστική κατηγορία: 130 ευρώ (θα αφορά ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει 5ετία)


Σε σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:


Ο εμπαιγμός των Ελλήνων αγροτών συνεχίζεται

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στην δημόσια τηλεόραση, το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε διπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών. 

Συγκεκριμένα, αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς στα 220 € τον μήνα από 114 € που είναι σήμερα, ενώ προεκλογικά η ΝΔ και ο ίδιος υποσχόταν γενναίες  μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, ένα ζευγάρι αγροτών θα κληθεί να καταβάλει 5.280 € το έτος, έναντι των 2.736 € που καταβάλει σήμερα.

Από τέτοιες αυξήσεις, για την πλειοψηφία  των μικρών και μεσαίων αγροτών η συνέχιση της αγροτικής τους δραστηριότητας θα γίνει  πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Η διαφαινόμενη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η εξόντωση των μικρών και αγροτών προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.

Παρά τις συνεχείς διακηρύξεις της κυβέρνησης για μείωση του κόστους παραγωγής και στήριξης των αγροτών, μέχρι σήμερα έχουμε αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, καμία στήριξη μέσω de minimis εκείνων των αγροτών που πλήττονται από διάφορα αίτια, κάτι που συνεχώς έπραττε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα σαν επιστέγασμα τον πιθανό διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Άραγε ο λαλίστατος επί παντός επιστητού Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδης, έχει να δηλώσει κάτι επί του θέματος στους έλληνες αγρότες;  Ή θα κρυφτεί πίσω από την δικαιολογία ότι είναι αρμοδιότητα άλλου Υπουργού; 


Το δελτίο Τύπου για την ερώτηση του βουλευτή Ημαθίας Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Εργασίας:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας υπέβαλε ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας, σχετικά με την πρόσφατη φημολογία για αύξηση των κατώτερων ασφαλιστικών εισφορών, των ασφαλιζόμενων στον ΟΓΑ.

Οι έντονες φήμες των τελευταίων ημερών περί αύξησης των κατώτατων ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, στο υπό επεξεργασία νέο ασφαλιστικό  νομοσχέδιο, ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του βουλευτή Ημαθίας. Μετά από επικοινωνία που είχε με πολλούς ενδιαφερόμενους, κινητοποιήθηκε άμεσα. Οι παραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους, διαμηνύοντας στο βουλευτή Ημαθίας ότι μια επιπρόσθετη  ασφαλιστική επιβάρυνση, θα σημάνει τη χαριστική βολή για το εισόδημα τους. Πρόθεση του Τάσου Μπαρτζώκα είναι η περαιτέρω εστίαση επί του θέματος, οργανώνοντας ένα συστηματικό κύκλο συναντήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση

Υπόψιν: του αρμόδιου για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Υφυπουργού, κ. Παναγιώτη Μηταράκη

Θέμα: Δημοσιεύματα του Εγχώριου Τύπου κάνουν λόγο για ασύμμετρη επιβάρυνση των αγροτών, επικαλούμενα τις επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τις τελευταίες μέρες έχω γίνει αποδέκτης της επικοινωνίας πλείστων τοπικών αγροτικών παραγόντων. Αντικείμενο της ανησυχίας τους συνιστά η διάδοση πληροφοριών, σχετικά με την υπό  σχεδίαση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, την οποία θα εισηγηθεί με νομοθετική ρύθμιση το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, επικαλούνται δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για το νέο ασφαλιστικό σύστημα προμηνύει ασύμμετρες επιβαρύνσεις για τους αυτασφαλιζόμενους αγρότες. Ειδικότερα, η φημολογούμενη αύξηση στην κατώτατη κλίμακα (Κατηγορία 1η), ξεπερνάει το 200 %, ενώ αντίστοιχα στη μέγιστη (Κατηγορία 5η) υπερβαίνει το 100%. Αναλόγως, διαμορφώνεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών.

Γίνεται αντιληπτό ότι η επιβεβαίωση αυτής της φήμης σημαίνει δραστικό περιορισμό των αναπτυξιακών δυνατοτήτων των αγροτών, γεγονός που αντιβαίνει των πολιτικών επιδιώξεων του Υπουργείου, του οποίου ηγείστε. Γίνεται επίσης, αντιληπτή και η ασυμβατότητα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, στην οποία μετέχετε, για ενίσχυση του αναπτυξιακού βηματισμού του πρωτογενούς τομέα. Ωστόσο,  κανείς δεν αρνείται ότι το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την απελθούσα κυβέρνηση, είναι ανορθολογικό και άδικο, άρα είναι απαραίτητο να αλλάξει.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Οι επικείμενες αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών  ενσωματώνουν αύξηση των ετήσιων, κατώτερων ασφαλίστρων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Αναστάσιος Μπαρτζώκας
Π.Ε Ημαθίας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο