Τάσος Μπαρτζώκας για αγροτικά ζητήματα της Ημαθίας: «Εργάζομαι συστηματικά και αθόρυβα. Στόχος μου είναι το αποτέλεσμα, όχι ο κενός εντυπωσιασμός»


Από το γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Τάσου Μπαρτζώκα εστάλη το παρακάτω δελτίο Τύπου: Το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, συστηματικά, ασχολείται με την αντιμετώπιση προβλημάτων του αγροτικού πληθυσμού της Ημαθίας. Στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών προς αυτήν την κατεύθυνση.

1.  De minimis ενισχύσεις: Προκειμένου να καταβληθούν έγκαιρα κρατικές ενισχύσεις de minimis στους Ημαθιώτες παραγωγούς, ο Τάσος Μπαρτζώκας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με το ΥΠΠΑΤ και τους τοπικούς παραγωγούς, ενώ συνάντησε και τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Σκυλακάκη για να του εκθέσει το πρόβλημα.

Βασική επιδίωξη του βουλευτή Ημαθίας ήταν η συμπερίληψη στην ενίσχυση όλων των κατηγοριών ροδάκινου (και του συμπήρηνου),  των νεκταρινιών αλλά και του ακτινιδίου, λόγω των ζημιών που είχε υποστεί από τον παγετό της 8ης Ιανουαρίου 2019. Ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε αποστείλει επιστολή προς την Υφυπουργό κ. Αραμπατζή, ήδη από τον Οκτώβριο, που εξέθετε το πρόβλημα (το περιεχόμενο της οποίας επισυνάπτεται), ενώ συναντήθηκε και μαζί της. Η εξαίρεση των συμπήρηνων και των ακτινιδίων στις ενισχύσεις de minimis βρίσκει αντίθετο τον Τάσο Μπαρτζώκα, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου την αποκατάσταση του εισοδήματος τους..


2.  Δασικοί Χάρτες: Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο βουλευτής Ημαθίας με το νέο Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δρ. Γρηγόριο Βάρρα για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους δασικούς χάρτες. Συγκεκριμένα, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε το αίτημα να μην διακοπεί η καταβολή της επιδότησης στους παραγωγούς που καλλιεργούν εκτάσεις χαρακτηρισμένες δασικές από λάθος της διοίκησης, μέχρι να αποκατασταθεί ο χαρακτηρισμός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος Μπαρτζώκας είχε αναδείξει το θέμα ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου. Σε συνάντηση του με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δρ. Κων. Αραβώση, ο βουλευτής Ημαθίας είχε ζητήσει την άμεση αποκατάσταση των σφαλμάτων για περιοχές της Ημαθίας, με αυτεπάγγελτες ενέργειες της διοίκησης, χωρίς να επωμιστεί κανένα κόστος ο αγρότης διοικούμενος. Τότε, ο Γ.Γ είχε δεσμευθεί ότι η νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Υπουργείου θα προχωρήσει το ζήτημα πολύ γρήγορα.
  
Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διευθετήσει τη συνέχεια της καταβολής των επιδοτήσεων, μόλις λάβει τη διαβεβαίωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι δεν τίθεται ζήτημα  νομιμότητας. Συμφώνησε δε, ότι πρόθεση της νέας ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η διασφάλιση ότι οι καλλιεργητές δε θα απωλέσουν επ ουδενί τις ενισχύσεις τους.

Σε συνέχεια της συνάντησης με τον Δρ. Βάρρα, ο Τάσος Μπαρτζώκας ήρθε σε επικοινωνία με το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Πληροφορήθηκε ότι τα νομικά εμπόδια πολύ σύντομα θα ξεπεραστούν και η ροή των επιδοτήσεων θα γίνεται απρόσκοπτα.

Με αφορμή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:

«Έχω επιλέξει να εργάζομαι συστηματικά αλλά αθόρυβα. Από τις ανούσιες διακηρύξεις, προτιμώ να κάνουν φασαρία τα αποτελέσματα των ενεργειών μου προς όφελος των συμπολιτών μου στην Ημαθία.
Τον τελευταίο καιρό επεδίωξα να καταβληθούν έγκαιρα οι  κρατικές ενισχύσεις στους Ημαθιώτες παραγωγούς. Θεωρώ επιτυχία ότι συμπεριελήφθησαν και τα νεκταρίνια. Θεωρώ επίσης ότι δεν έπρεπε  να εξαιρεθούν τα συμπύρηνα ροδάκινα και τα ακτινίδια που υπέστην μεγάλη ζημιά από τον παγετό του περασμένου χειμώνα. Γι’ αυτά πρέπει να γίνουν κινήσεις και υπάρχει σχέδιο από μέρους μου.
Για τους δασικούς χάρτες είναι δεδομένο ότι δε γίνεται οι καλλιεργητές να επωμίζονται τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αβεβαιότητα που βιώνουν. Το θέμα της επίλυσης των δασικών χαρτών είναι προσωπικό στοίχημα για εμένα».



Η επιστολή στην Υφυπουργό:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
Βουλευτής Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

                                                                                                                                         25 Οκτωβρίου 2019

Αξιότιμη κ. Υφυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας εν συνόλω, πλήττονται τα τελευταία χρόνια συστηματικά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον περασμένο χειμώνα, συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου 2019ο, σημειώθηκε στην Ημαθία παγετός και η θερμοκρασία άγγιξέ τους 19 βαθμούς υπό το μηδέν.

Αποτέλεσμα της σφοδρής κακοκαιρίας, μεταξύ άλλων, ήταν η ανυπολόγιστη ζημιά επί της αγροτικής παραγωγής των ακτινιδίων. Ιδιαίτερα στις κατ’ εξοχήν αγροτικές περιοχές των νυν Δημοτικών Ενοτήτων Αλεξάνδρειας και Βέροιας ( τέως Δήμων Μελίκης και Βεργίνας), η πλήρης έκταση της ζημίας αποτυπώνεται κατά την τωρινή περίοδο, δηλαδή την περίοδο της συγκομιδής.  Συγκεκριμένα, η απόκλιση που διαπιστώνεται μεταξύ της προσδοκώμενης ποσότητας και της πραγματικής, επιτρέπει να γίνεται λόγος επί της ουσίας για ακαρπία. Το γεγονός αυτό έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το εισόδημα των εν λόγω αγροτικών νοικοκυριών.

Γνωρίζετε κ. Αραμπατζή ότι η, σε προγενέστερο χρόνο, σύνταξη, του κανονισμού για τις αποζημιώσεις, του ΕΛΓΑ, δεν ενσωμάτωνε τη δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης  για λόγους που άπτονται της κλιματικής αλλαγής. Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί, μολονότι όλο και συχνότερα στις μέρες μας αντιμετωπίζουν καιρικά φαινόμενα που συρρικνώνουν τις παραγωγικές τους δυνατότητες, δεν καλύπτονται αποτελεσματικά. Μοναδική διέξοδος κατά τη δεδομένη συγκυρία αποτελεί η κρατική ενίσχυση de minimis.

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Επικοινωνούν συχνά μαζί μου, μεταφέροντας μου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. Δεν αρκεί να τονίζουμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που επιχειρούμε να εγκαταστήσουμε. Η έμπρακτη στήριξη μας είναι απαραίτητη.

Για τους λόγους που σας προανέφερα, επιθυμώ να ορίσουμε επικοινωνία εκ του σύνεγγυς,  το συντομότερο δυνατόν, ώστε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες για την υποστήριξη των παραγωγών ακτινιδίων της Ημαθίας. Σε δήλωση σας είχατε ταυτίσει τους αγρότες με «τη δύναμη της Ελλάδας» και δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας απόλυτα. Έχει έρθει η στιγμή να τους το αποδείξουμε. 

Σε αναμονή της απάντησης σας, εύχομαι καλή συνέχεια στο δύσκολο αγώνα που δίνετε για την ανασύνταξη της υπαίθρου. Σας δηλώνω ότι έχετε την απερίφραστη υποστήριξη μου.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Μπαρτζώκας

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο