OLIVE CHALLENGE 2020 και ΚΟΤΙΝΟΣ 2020: Διαγωνισμοί με επίκεντρο το ελαιόλαδο!


Ο 2ος Διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, OLIVE CHALLENGE, βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένοντας την κατάθεση κάθε καινοτόμου ιδέας ή και ολοκληρωμένης πρότασης, που θα αλλάξει τον ελαιοκομικό τομέα. Οι ιδέες και προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020.  

Το OLIVE CHALLENGE αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη, ηλικίας άνω των 18, που θέλει να συμβάλει στη δημιουργία ενός σύγχρονου ελαιοκομικού τομέα, δίνοντας λύση στα μικρά ή και μεγάλα προβλήματα του τομέα. 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες, οι οποίοι θα διακριθούν, θα εξασφαλίσουν υποστήριξη για 6 μήνες, από τους πλέον εξειδικευμένους επιστήμονες και επιτυχημένους επιχειρηματίες, στην ολοκλήρωση και προώθηση της ιδέας τους, καθώς επίσης και ιδιαίτερη προβολή. 

Κύριος στόχος του Διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη και η αναβάθμιση του ελαιοκομικού τομέα, μέσω της εισαγωγής της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Η Πρωτοβουλία OLIVE CHALLENGE σχεδιάσθηκε με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων, στη σύνδεση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς και στην ανάπτυξη συνεργειών και ενδοτομεακής συνεργασίας. 

Ενδεικτικά οι ιδέες – προτάσεις μπορούν να καλύπτουν θεματικές σχετικές με τις παρακάτω κατηγορίες:

Ελαιοκαλλιέργεια – Περιβάλλον
Ελαιοποίηση – Μεταποίηση
Υποδομή – Εξοπλισμός – Υλικά Συσκευασίας
Τυποποίηση – Διακίνηση
Marketing – Branding – Προβολή –Προώθηση
Εμπορία – Εξαγωγές
Εκπαίδευση στον ελαιοκομικό τομέα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο Διαγωνισμό OLIVE CHALLENGE κατατέθηκαν 40 ιδέες εκ των οποίων οι 10 διακρίθηκαν και ολοκλήρωσαν τη φάση της Επώασης, διάρκειας 6 μηνών.
Το χρονοδιάγραμμα του Διαγωνισμού προβλέπει την κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής έως τις 7/2/2020, την αξιολόγηση των προτάσεων 10-14/2/2020, το pitching - προετοιμασία των συμμετεχόντων οι οποίοι θα διακριθούν στην παρουσίαση της ιδέας τους 17/2/2020-5/3/2020, το DEMO DAY στις 8/3/2020 και την επώαση 1/4/2020-31/10/2020.
Στον Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής φυσικά πρόσωπα άνω των 18 ετών, νομικά πρόσωπα, καθώς και ομάδες. Στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού www.olivechallenge.org οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τον κανονισμό του Διαγωνισμού, τα στοιχεία που απαιτούνται για την αίτηση υποβολής πρότασης, τα μέλη της Advisory Committee και άλλες σχετικές λεπτομέρειες του Διαγωνισμού. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία της ΦΙΛΑΙΟΣ, στο τηλέφωνο 2103238315. 

5ος Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου “KOTINOS 2020” 

Τα υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα έχουν για 5η συνεχόμενη χρονιά την ευκαιρία να διαγωνισθούν για την κατάκτηση των κορυφαίων διακρίσεων του Διαγωνισμού Ποιότητας “ΚΟΤΙΝΟS”, τον οποίο διοργανώνει η Επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ». Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ είναι ο μοναδικός διαγωνισμός ποιότητας στην Ελλάδα, ο οποίος πραγματοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (ΔΣΕ) για τα βραβεία ποιότητας MARIO SOLINAS. 

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων και Ποτών FOODEXPO GREECE και της διοργανώτριας εταιρίας της Έκθεσης, FORUM ΑΕ.

Η αυστηρότητα των διαδικασιών διεξαγωγής του Διαγωνισμού διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα και την αξιοπιστία του και κατ΄ επέκταση το κύρος των αποτελεσμάτων του. Πιστοποιημένοι και διεθνώς καταξιωμένοι γευσιγνώστες αναδεικνύουν τη μοναδικότητα των κορυφαίων, πολλές φορές μεταξύ ίσων, τυποποιημένων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων, τα οποία διακρίνονται για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Μοναδικός στόχος και διαρκής επιδίωξη της, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Επιστημονικής Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ είναι η ανάδειξη της ποιότητας, βασικού στοιχείου προβολής και καταξίωσης, των επώνυμων τυποποιημένων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων .

Η ΦΙΛΑΙΟΣ προσκαλεί τους τυποποιητές ελαιολάδου να συμμετάσχουν στον πλέον αξιόπιστο για την χώρα μας Διαγωνισμό Ποιότητας KOTINOS για τα επώνυμα τυποποιημένα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, δίνοντας την ευκαιρία στα προϊόντα τους να κατακτήσουν μια θέση μεταξύ των κορυφαίων εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της τρέχουσας εσοδείας 2019/20, καθώς επίσης να επισκεφθούν την FOODEXPO, συμμετέχοντας στις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις της.




Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ 2020, με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι και την 21η Φεβρουαρίου 2020,  αφορά τρεις κατηγορίες βραβείων. Ειδικότερα:

Βραβεία για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ΠΟΠ/ΠΓΕ
Βραβεία για Βιολογικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, και
Βραβεία για εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα συμβατικής καλλιέργειας
Ο Διαγωνισμός ΚΟΤΙΝΟΣ διακρίνεται για:
τις διαδικασίες και τα κριτήρια που τηρούνται, σύμφωνα με τον πλέον καταξιωμένο διεθνώς Διαγωνισμό MARIO SOLINAS που διεξάγει το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας.
την αξιολόγηση των συμμετοχών σε δύο επίπεδα,
σε πρώτο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών με βάση την ένταση του φρουτώδους και την ταξινόμηση σε μια από τις τρεις κατηγορίες – ισχυρή, μεσαία και απαλή - από την Ομάδα Δοκιμαστών του διαπιστευμένου από το ΕΣΥΔ και αναγνωρισμένου από το ΔΣΕ Οργανοληπτικού Εργαστηρίου του ΣΕΒΙΤΕΛ.
σε δεύτερο επίπεδο αξιολόγηση των συμμετοχών από Ομάδα διεθνώς καταξιωμένων Δοκιμαστών για την ανάδειξη των νικητών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες βραβείων.

Η απονομή των βραβείων στους νικητές θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στην ποιότητα του ελαιολάδου, την οποία θα διοργανώσει η «ΦΙΛΑΙΟΣ» την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο πλαίσιο της Διεθνούς  Έκθεσης Τροφίμων FOODEXPO GREECE 2020 (Αθήνα, METROPOLITAN EXPO CENTER, 07-09/3/2020).

Υπό την Aιγίδα: ΥΠΑΑΤ, ΣΕΒΙΤΕΛ

Για πληροφορίες, Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου Φίλαιος, Ξενοφώντος 15α, 105 57 Αθήνα, 
Τηλ. 2103238315,  e-mail : info@filaios.org, website: www.filaios.org

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο