Την αποκατάσταση της αδικίας που έχει υποστεί ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας


ΔΤ από βουλευτή Ημαθίας Τάσο Μπαρτζώκα: Με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ζητείται η ανάκληση της άδικης και ανυπόστατης Υπουργικής Απόφασης που φέρει την υπογραφή της απελθούσας Υπουργού, κ. Λυδίας Κονιόρδου. 

Σύμφωνα με αυτή, τροποποιείται το πρότερο, νόμιμο καθεστώς υλοτόμησης του δάσους της Βεργίνας, το οποίο ανήκει κατά μεγαλύτερη κυριότητα στα μέλη του Συνεταιρισμού, με τρόπο που καθιστά την εκμετάλλευση σε καυσόξυλα, αδύνατη.

Όπως επισημαίνει ο Τάσος Μπαρτζώκας, τα μέλη και κατά κύριο λόγο, ιδιοκτήτες του Δάσους Βεργίνας αδυνατούν να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες τους σε καύσιμη ύλη, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε θέρμανση, καταφεύγοντας σε πολύ πιο δαπανηρές εναλλακτικές.

Παράλληλα, ο βουλευτής Ημαθίας υπενθυμίζει ότι η υλοτόμηση μέχρι και το 2018, γινόταν σύμφωνα με τους όρους της εγκεκριμένης διαχειριστικής μελέτης, της οποίας η ισχύς μάλιστα, εκτεινόταν έως το έτος 2025. Επιπλέον, τονίζει ότι η Υπουργική Απόφαση ενέχει και τον κίνδυνο της διατάραξης της περιβαλλοντικής αρμονίας, καθώς ουσιαστικά θέτει απειλές για την πρόκληση μεγάλων ζημιών από φυσικούς κινδύνους.

Παρακολουθώντας τη ροή εγγράφων που ανταλλάσσουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες γνωμοδοτούν υπέρ της επαναφοράς του προηγούμενου καθεστώτος, ο Τάσος Μπαρτζώκας αισιοδοξεί ότι η ανάκληση είναι ζήτημα χρόνου. Σε κάθε περίπτωση, σκοπεύει να θέσει το ζήτημα της δυσχερούς θέσης που έχουν περιέλθει οι υλοτόμοι και στην εκ του σύνεγγυς συνάντηση του με την Υπουργό.

Άλλωστε, για τον Τάσο Μπαρτζώκα, ο οποίος πρόσφατα αιτήθηκε την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για να μειωθεί η τιμή του, η αδυναμία πρόσβασης στο αγαθό της θέρμανσης είναι απαράδεκτη για μία πολιτισμένη κοινωνία.

Αναλυτικά η Κοινοβουλευτική Ερώτηση

Αξιότιμη κ Υπουργέ,

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠ.ΠΟ.Α./ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ37/375515/268972/8325/3424/30.07.2018 Υπουργική Απόφαση, η οποία φέρει την υπογραφή της προκατόχου σας, κ. Λυδίας Κονιόρδου, τίθεται μια σειρά περιορισμών στο καθεστώς υλοτόμησης του Δάσους Βεργίνας. 

Οι εν λόγω περιορισμοί, όπως ενδελεχώς περιγράφονται στην αίτηση θεραπείας που έχει υποβάλλει ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Διαχείρισης Συνιδιόκτητου Δάσους Βεργίνας ήδη από τις 22 Μαρτίου 2019, ο οποίος είναι διαχειριστής και κατά 4/5 ιδιοκτήτης του δάσους της Βεργίνας, καταπατούν, όχι μόνο τα νόμιμα δικαιώματα των μελών του Συνεταιρισμού, αλλά θέτουν και σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του δασικού οικοσυστήματος, λόγω πρόκλησης σοβαρών φυσικών καταστροφών.

Οι εμπλεκόμενοι, συναρμόδιοι φορείς του Δημοσίου, ήτοι, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, σχετικά με γνωμοδότηση επί του αιτήματος για ανάκληση, καθιστούν σαφές, με έγγραφες απόψεις, ότι συμφωνούν με τους προγενέστερους όρους υλοτόμησης του Δάσους της Βεργίνας, όπως αυτοί περιγράφονται και στην εγκεκριμένη Διαχειριστική Μελέτη, της οποίας βάση συνιστά η υπ΄αριθμόν 4384/01.02.2016 Απόφαση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με διάρκεια ισχύος από το  έτος 2016 έως και το έτος 2025.

Επιβεβαιώνω και από την πλευρά μου, ότι οι όροι της υλοτόμησης που επιβάλλει η προσβαλλόμενη Υπ. Απόφαση, πλήττουν ανεπανόρθωτα το εισόδημα των μελών αλλά και ιδιοκτητών του Δάσους Βεργίνας, οι οποίοι πλέον καταφεύγουν σε δαπανηρές εναλλακτικές για την πρόσβαση τους σε ενεργειακά αγαθά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να ανακαλέσετε την προσβαλλόμενη Υπουργική Απόφαση;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο