Σε πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ΡΟΜΑ θα ενταχθεί ο Δ. Βέροιας - Στόχος ο καταυλισμός Εργοχωρίου


Μπορεί ο Δήμος Βέροιας (όπως και άλλοι Δήμοι στην Ελλάδα) να αποδείχθηκε διαχρονικά ανίκανος να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της γκετοποίησης και μάλιστα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, ωστόσο οι προσπάθειες συνεχίζονται, έστω περιστασιακά ή/και ευκαιριακά. 

Πρόσφατη εξέλιξη είναι η καταρχήν θετική απόφαση για ένταξη του Δήμου Βέροιας σε πιλοτικό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ για οικογένειες ΡΟΜΑ που ζουν σε καταυλισμούς, με απώτερο στόχο να εφαρμοστεί στην "υγειονομική βόμβα" (για τους ίδιους του ΡΟΜΑ και την ευρύτερη περιοχή) του συνοικισμού του Εργοχωρίου Βέροιας. 

Το θέμα ήρθε ως έκτακτο στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης (5/2/2020), ώστε να ληφθεί αρχικά απόφαση για το αν θέλουμε να συμμετάσχουμε ή όχι στο πιλοτικό πρόγραμμα. Αν θέλουμε, δηλαδή, ως Δήμος και κοινωνία να απομακρυνθούν οικογένειες από τον καταυλισμό και να μείνουν σε σπίτια, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης κοινωνικής ενσωμάτωσης ή θέλουμε να παραμείνει η κατάσταση ως έχει ή να δημιουργήσουμε νέα γκέτο με ίσως λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. 

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, αν μπορέσει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αρχικά θα μπορέσουν να επιδοτηθούν γύρω στις 8 με 10 οικογένειες. Η επιδότηση αφορά στα ενοίκια και τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, νερό) και θα έχει διάρκεια 3 έτη. Αν όλα πάνε καλά με το πρόγραμμα και επεκταθεί, θα μπορέσουν να φύγουν όλοι από τον καταυλισμό. Αν και δεν ειπώθηκε, προφανώς μετά την απομάκρυνση ο χώρος θα καθαριστεί και θα αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του. 

Η διαβίωση ΡΟΜΑ σε σπίτια δεν είναι κάτι καινοφανές για τη Βέροια φυσικά, καθώς υπάρχουν σε πολλές περιοχές της πόλης εγκατεστημένες οικογένειες, είτε μεμονωμένα ή σε ομάδες 2-3 οικογενειών ή και περισσότερων σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Είναι περιττό να πούμε ότι είναι η πλέον ενδεδειγμένη και ευκταία λύση η ενσωμάτωση, παρά η γκετοποίηση. Ωστόσο, για να μην υπάρχει παρανόηση ή παραπληροφόρηση, ο Δήμος Βέροιας δεν πήρε απόφαση για μεταφορά οικογενειών από τον καταυλισμό του Εργοχωρίου στο κέντρο της Βέροιας. Η απόφαση ήταν η αρχική θετική πρόθεση να μπούμε σε ένα πρόγραμμα (πιλοτικό στην αρχή) που θα επιδοτεί όσους ΡΟΜΑ θέλουν να επωφεληθούν από αυτό. Το αν, το πως και το πότε θα υλοποιηθεί είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον...


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο