Σε λιτή τελετή λόγω κορωνοϊού ανέλαβε τη Διοίκηση της 1ης Μεραρχίας Πεζικού ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γούναρης


Χωρίς προσκεκλημένους και τμήματα απόδοσης τιμών πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής της Διοίκησης της 1ης Μεραρχίας Πεζικού στη Βέροια, από τον απερχόμενο διοικητή αντιστράτηγο Σάββα Κολοκούρη στο νέο διοικητή υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γούναρη.

Η τελετή έγινε λιτά λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την προστασία από τη μετάδοση - διασπορά του κορονοΐού (COVID - 19)

Η ημερήσια διαταγή του Παραδίδοντος Διοικητού αντιστράτηγου Σάββα Κολοκούρη:

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Καταδρομείς, Πεζοναύτες, Αλεξιπτωτιστές, Στρατιώτες και Πολιτικό Προσωπικό της Ιης Μεραρχίας Πεζικού «ΣΜΥΡΝΗ»,

Με απόφαση της Στρατιωτικής Ιεραρχίας, παραδίδω σήμερα τη ∆ιοίκηση της Ιης Μεραρχίας Πεζικού, «ΣΜΥΡΝΗ» στον Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γούναρη.

Αποχωρώντας από τούτο τον ιστορικό χώρο, υποκλίνομαι με σεβασμό και ευλάβεια στις Πολεμικές Σημαίες των Σχηματισμών και των Μονάδων της Μεραρχίας και αποτίω φόρο τιμής κι ευγνωμοσύνης στους αθάνατους νεκρούς της, που έπεσαν στο πεδίο της τιμής κατά τους αγώνες του Έθνους, καθώς επίσης και στους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος εν καιρώ ειρήνης.

Συναισθηματικά φορτισμένος τούτη τη στιγμή, θέλω να ευχαριστήσω την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία μας και τον Προστάτη του Στρατού, Άγιο Γεώργιο, που με αξίωσαν να φέρω εις πέρας το ιδιαίτερο και εξόχως τιμητικό έργο που μου ανατέθηκε.

Να διοικήσω την ιστορική 1η Μεραρχία, την αποκαλούμενη «Σιδηρά Μεραρχία», η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των Ειδικών ∆υνάμεων του Ελληνικού Στρατού, με τις 5 επίλεκτες Ταξιαρχίες, αποτελούμενες από μονάδες Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών, Πεζοναυτών, Αερομεταφερόμενων Μονάδων και τη μοναδική Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Μία Μεραρχία που βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και σε διαρκή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων, σε κάθε χερσαίο και νησιωτικό τμήμα της Ελληνικής επικράτειας.

Αποτελώντας τα πλέον ικανά και αξιόμαχα Τμήματα των Ενόπλων μας ∆υνάμεων, εργασθήκαμε από κοινού προς την ίδια κατεύθυνση με έναν και μοναδικό σκοπό: να δικαιώσουμε όλους αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν και προσβλέπουν σε εμάς, για την τιμή και την ακεραιότητα της Πατρίδος μας.

Και δεν τους απογοητεύσαμε. Με πίστη στις στρατιωτικές αρετές, με αισιοδοξία, χαμόγελο, λεβεντιά, επαγγελματική ανησυχία, ζήλο και ενεργητικότητα, εξαιρετικές ανθρώπινες σχέσεις, με άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, με πειθαρχία και συνέπεια και με ακμαίο ηθικό, φέραμε εις πέρας με επιτυχία όλες τις αποστολές που μας ανατέθηκαν, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για διατήρηση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, αντίδρασης, ευελιξίας και αποτελεσματικότητας των Σχηματισμών της Μεραρχίας, και σε συνεργασία με τους λοιπούς Κλάδους των Ενόπλων ∆υνάμεων, καταφέραμε να αποτελέσει η Μεραρχία ισχυρό παράγοντα Εθνικής Ισχύος, προβολής και αποτρεπτικής δύναμης.

Ιδιαίτερα σήμερα, σε μια ιστορική συγκυρία κατά την οποία η πατρίδα μας δοκιμάζεται σκληρά σε πολλούς τομείς και δέχεται έναν ιδιόμορφο «πόλεμο» στα ανατολικά σύνορά της, στον Έβρο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Μεραρχία δίνει το δικό της αγώνα και επιτελεί το καθήκον της στέλνοντας στην πρώτη γραμμή του μετώπου έμψυχο δυναμικό και μέσα, για την αποτροπή κάθε κινδύνου και απειλής.

Η σκέψη μου, αυτές τις δύσκολες ώρες, είναι στους συναδέλφους μας, που δίνουν μία πραγματική μάχη στον Έβρο.

Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων και υπερήφανος για αυτούς και τους εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου, ο Θεός να τους δίνει δύναμη, θάρρος, ανδρεία και καρτερία για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής τους και να συνεχίσουν να κρατάνε ψηλά την Ελληνική Σημαία.

Αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του ελληνικού έθνους. Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε να παρέχουμε στον ελληνικό λαό το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας. Τέλος, έχουμε υποχρέωση, αν απαιτηθεί, να προσφέρουμε χωρίς ίχνος δισταγμού και τη ζωή μας, για να προασπίσουμε την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Σήμερα, μαζί με την παράδοση της Μεραρχίας, αποχωρώ και από την ενεργό υπηρεσία. Ουσιαστικά κλείνει για εμένα ένας κύκλος 37 ετών που υπηρέτησα με τιμή, αφοσίωση, πίστη και ανιδιοτέλεια τον ένδοξο ελληνικό στρατό και ιδιαίτερα τις Ειδικές ∆υνάμεις. Αισθάνομαι εξαιρετικά υπερήφανος για αυτό. Απόλαυσα με πάθος όλες τις στιγμές της μακρόχρονης αυτής πορείας και έδωσα όλες τις δυνάμεις μου για να τηρήσω τον όρκο που έδωσα ως πρωτοετής Εύελπις πιστός στις αρχές και στις αξίες που διδάχθηκα.

Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, θα ήθελα να ευχαριστήσω την πατρίδα μας για την υπέρτατη τιμή που μου έκανε, τη στρατιωτική ηγεσία που μου εμπιστεύτηκε τη ∆ιοίκηση της Μεραρχίας, καθώς και όλους τους προηγούμενους ∆ιοικητές και τους συναδέλφους που υπηρέτησαν σε αυτή και δημιούργησαν με τις άοκνες προσπάθειές τους τις προϋποθέσεις της επιτυχούς πορείας της.

Ευχαριστώ θερμά, για την αγάπη με την οποία με περιέβαλαν, τις τοπικές Θρησκευτικές και Πολιτικές αρχές, τους λοιπούς φορείς, το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδιαίτερα δε τον πραγματικά υπέροχο λαό της Βέροιας, που νοιώθει πάντα την Ι Μεραρχία Πεζικού «ΣΜΥΡΝΗ» ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του, την υποστηρίζει και την συμπαραστέκεται όποτε χρειαζεται.

Ξεχωριστά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα, ο οποίος σε όλες τις στιγμές ήταν δίπλα μας, με τις ευλογίες και τις προσευχές του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στους γονείς μου και ιδιαίτερα στον πατέρα μου Στρατηγό Πέτρο Κολοκούρη για τις αρχές και τα ιδανικά που εμφύσησαν, τόσο σε εμένα όσο και στον αδερφό μου, ώστε να επιλέξουμε και οι δύο το λειτούργημα του Έλληνα αξιωματικού και να το υπηρετήσουμε με αυταπάρνηση για το καλό της πατρίδας.

Σας αποχαιρετώ, με βαθύτατη συγκίνηση, αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό για το έργο που επιτελείτε και εύχομαι ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε να πορεύεστε στο δρόμο του χρέους και της τιμής με το κεφάλι ψηλά, με χαμόγελο, αισιοδοξία και υπερηφάνεια.

Στο νέο σας ∆ιοικητή και καταξιωμένο αξιωματικό, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Γούναρη, εύχομαι υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στα νέα του, ιδιαιτέρως απαιτητικά καθήκοντα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα υπηρετήσει με τη μέγιστη δυνατή τιμή και αποτελεσματικότητα.

Με αυτές τις σκέψεις και με τη χάρη και τις ευλογίες της Παναγίας και των Προστατών Αγίων μας, σας καλώ να αναφωνήσουμε

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
ΖΗΤΩ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ
ΖΗΤΩ Η Ι ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ «ΣΜΥΡΝΗ»

Αντγος Σάββας Κολοκούρης
∆ιοικητής

(φωτο αρχείου: Στη φωτογραφία οι δύο στρατηγοί, κατά την ανάληψη του Κωνσταντίνου Γούναρη - δεξιά - της Διοίκησης της 1ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών, στις 18 Μαρτίου 2019). 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο