Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας για την απασχόληση ανέργων σε χωράφια και κονσερβοποιία


ΑΡΘΡΟ του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βέροιας: Όπως ανακοινώθηκε από τον κ. Πρωθυπουργό, νομοθετείται η διατήρηση του επιδόματος ανεργίας, σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες.

Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση το μέτρο αυτό; Ναι, είναι.
Θα λύσει ουσιαστικά το πρόβλημα «χεριών» που έχει ανάγκη η αγροτική δραστηριότητα; Κατά την άποψή μου, όχι.

Ας δούμε ποιος παίρνει σήμερα επίδομα ανεργίας.
Το επίδομα ανεργίας είναι μια τακτική επιδότηση, είναι μια παροχή που χορηγείται σε εργαζόμενους, των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε (σύμβαση ορισμένου χρόνου), είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη.

Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τον αριθμό των ενσήμων, δηλαδή των ημερών εργασίας που έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στο κρίσιμο κάθε φορά διάστημα. Πόσοι είναι άραγε;

Η ανακοίνωση δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να δουλέψει σε αγροτικές εργασίες, ενώ παίρνει επιδότηση ανεργίας, χωρίς να έχει ποινικές ευθύνες, τόσο ο ίδιος, όσο και ο εργοδότης που τον απασχολεί, όπως ισχύει σήμερα.

Τι γίνεται, όμως, με τους μακροχρόνια ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. απλά για να εξασφαλίσουν κάποια επιδόματα; Τίποτα. Για το λόγο αυτό, κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση μέσω Ο.Α.Ε.Δ. θα πρέπει να εντάξει στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τις αγροτικές εργασίες (εργασίες σε χωράφια και μεταποιητικές δραστηριότητες, όπως κονσερβοποιεία).

Αφού γίνει καταγραφή των αναγκών σε κάθε περιοχή σε εργατικά χέρια, τα κατά τόπους γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. από το μητρώο των μακροχρόνια ανέργων που έχουν, τους κατανέμουν σε αγροτικές εργασίες. Να υπάρχει, ταυτόχρονα, πολιτική απόφαση ότι τυχόν αδικαιολόγητη άρνηση για εργασία σημαίνει απένταξη από το μητρώο του Ο.Α.ΕΔ. και διακοπή κάθε προνομίου, καθώς ο στόχος είναι η εύρεση εργασίας και όχι η παραμονή στο μητρώο ανέργων, για εξασφάλιση επιδομάτων.

Είναι το μόνο που δεν έχουμε κάνει.

Ταχματζίδης Δημήτρης
Πρόεδρος Ε.Κ. Βέροιας
Μέλος Ε.Ε. της Γ.Σ.Ε.Ε.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια