Πώς μπορείτε να περιορίσετε τα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες


Αποτελεί ένα ζήτημα υγείας που θεωρείται ταμπού, αν και είναι γεγονός πως ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο λόγος για τις αιμορροΐδες και τις αιτίες που προκαλούν την αιμορροϊδοπάθεια, μία από τις οποίες είναι η δυσκοιλιότητα.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα ώστε να καταφέρετε να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας.

Πώς σχετίζεται η δυσκοιλιότητα με την αιμορροϊδοπάθεια

Από αιμορροϊδοπάθεια πάσχει κάποιο άτομο όταν οι αιμορροΐδες (οι φλέβες δηλαδή που βρίσκονται φυσιολογικά στην περιοχή του ορθού) διατείνονται και πρήζονται, δημιουργώντας τις εσωτερικές (1ου ή 2ου βαθμού) ή τις εξωτερικές (3ου ή 4ου βαθμού) αιμορροΐδες.

Στα πρώτα δύο στάδια της νόσου οι αιμορροΐδες μπορεί να δείχνουν φυσιολογικές και να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα στον ασθενή. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που αναφέρουν μερικά ήπια συμπτώματα, στα πρώτα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας, κυρίως κατά τη χρήση της τουαλέτας ή αμέσως μετά.

Στο τρίτο και τέταρτο στάδιο η αιμορροϊδοπάθεια εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως οίδημα και κνησμό ενώ δεν είναι σπάνια τα περιστατικά που ταλαιπωρούνται από πρόπτωση των αιμορροΐδων.

Αυτές οι ενοχλήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα του ατόμου, τον καθημερινό του προγραμματισμό και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής του.

Όσο η αιμορροϊδοπάθεια αφήνεται χωρίς θεραπεία, επιδεινώνεται καθότι εξελίσσεται κάνοντας την καθημερινότητα των ασθενών να μοιάζει με εφιάλτη.

Η δυσκοιλιότητα σχετίζεται άμεσα με την αιμορροϊδοπάθεια καθώς συνιστά έναν από τους κυριότερους παράγοντες εκδήλωσης της νόσου -η άλλη κύρια αιτία είναι η κληρονομικότητα.

Η καθιστική ζωή και το άγχος, η έλλειψη άσκησης και η απομάκρυνση από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής είναι μερικοί από τους λόγους που επιδεινώνουν τη δυσκοιλιότητα και αυτή με τη σειρά της, επηρεάζει και εντείνει την αιμορροϊδοπάθεια.

Επομένως, αν ένας ασθενής διαγνωστεί με πάθηση στις αιμορροϊδες, ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία εστιάζεται αρχικά η θεραπεία του είναι εξάλειψη της δυσκοιλιότητας.

Συστήνεται σε κάθε άτομο, ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν αντιμετωπίζει συμπτώματα που σχετίζονται με την αιμορροϊδοπάθεια, να απευθύνεται σε ιατρό ώστε να λάβει έγκαιρη θεραπεία και να προλάβει την εξέλιξη της νόσου.

Πώς να περιορίσετε τα συμπτώματα από τις αιμορροΐδες
Η εκδήλωση της αιμορροϊδοπάθειας μπορεί να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που την προκαλούν στα αρχικά στάδια της εξέλιξής της.

Καθώς οι αιμορροΐδες επιδεινώνονται από τη δυσκοιλιότητα, συστήνεται στους ασθενείς να φροντίζουν ώστε να έχουν τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα, χωρίς άγχος, πίεση ή σφίξιμο στην περιοχή της κοιλιάς.

Προκειμένου να το επιτύχετε αυτό, θα πρέπει το πλάνο της διατροφής που ακολουθείτε να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που επιδρούν ευεργετικά σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη δίαιτά σας με φυτικές ίνες σε σκόνη, με μπάρες δημητριακών αλλά και με σκευάσματα φυτικών ινών.

Χρειάζεται ακόμη να καταναλώνετε την επάρκεια του νερού που χρειάζεται ο οργανισμός σας, καθώς και να αποφεύγετε το κρέας στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, τη ζάχαρη σε ροφήματα και τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα.


Εφόσον αντιμετωπίζετε πολύ έντονη δυσκοιλιότητα που διαρκεί για αρκετές μέρες, ίσως βοηθήσει την περίπτωσή σας κάποιο υπακτικό/καθαρτικό σκεύασμα. Οτιδήποτε και αν σκοπεύετε να λάβετε, είναι καλό να συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας διότι η μακροχρόνια χρήση υπακτικών ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στην πορεία.

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο