«Ραντεβού» με την ένταση στα ανοιχτά της Κρήτης - Τι λέει ο πολιτικός κόσμος


Από το CNN Greece: Φαίνεται ότι στις αρχές του Σεπτεμβρίου, Τουρκία και Ελλάδα δίνουν «ραντεβού» με την ένταση στα ανοιχτά της Κρήτης.

Κατά την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO), προτίθεται να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα νότια της Κρήτης. Η εφημερίδα δημοσιεύει και σχετικό χάρτη.

Το τουρκολιβυκό σύμφωνο προβλέπει ότι η ΑΟΖ της συγκεκριμένης περιοχής ανήκει στη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ για να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα η χάραξη ΑΟΖ, πρέπει να έχουν συμφωνήσει όλες οι όμορες χώρες.

Σε συνάντηση που είχε την περασμένη Πέμπτη (4/6/2020) στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη, Φαγέζ Αλ Σάρατζ, ελήφθη η απόφαση για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Σημειώνεται πως χρειάζονται περίπου 90 μέρες από τη δημοσίευση του αιτήματος της TPAO μέχρι την υλοποίηση. Ίσως όμως το πιο σημαντικό είναι ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει λίγο-πολύ λήξει η τουριστική σεζόν κατά τη διάρκεια της οποίας παραδοσιακά μειώνεται η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο χάρτης που παρουσιάζει η Yeni Safak
Από τη στιγμή που η Άγκυρα το ανακοίνωσε, το πιο πιθανό είναι ότι τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα κινηθεί στα ανοιχτά της Κρήτης. Εάν συμβεί αυτό, είναι δεδομένο ότι η Αθήνα θα στείλει σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού για να το εμποδίσει να κάνει έρευνες στην περιοχή. Η τουρκική αντίδραση θα κρίνει στη συνέχεια το αν θα υπάρξει κλιμάκωση.

Κυβέρνηση: «Ετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο»

Ο Στέλιος Πέτσας σε σημερινή συνέντευξή του στον Σκάι δήλωσε σχετικά με το ζήτημα:

«Δεν φοβόμαστε. Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο. Αναδεικνύουμε παντού ότι δεν υπάρχει καμία έννομη συνέπεια από παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Είναι πολύ θετική και η δήλωση της Αμερικανικής Κυβέρνησης, του State Department πριν από δύο ημέρες. Είναι μία σαφής καταδίκη της Τουρκίας και πλήρης αναγνώριση των ελληνικών θέσεων. Πρώτον, ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Και δεύτερον ότι τα νησιά έχουν Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδα, όπως και το χερσαίο έδαφος. Επομένως, έχουμε ένα πολύ σαφές πλεονέκτημα. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σωστή. Η προετοιμασία μας, τα σωστά μηνύματα που στέλνουμε παντού, θα συμβάλουν ώστε να μην έχουμε περαιτέρω ζητήματα. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε μια σχέση καλής γειτονίας, η οποία μπορεί να σφυρηλατείται από δύο. Δεν μπορεί μόνο από έναν.»

Σε ανάλογο τόνο ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Έθνος:
«Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια, από όπου και αν προέρχεται. Εξυπακούεται ότι έχουμε εξετάσει πολλά διαφορετικά σενάρια. Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο και από την Ερείκουσα μέχρι και τη Γαύδο η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται αποτελεσματικά και με αυτοπεποίθηση την εδαφική της ακεραιότητα και την ασφάλειά της. Αυτό είναι υποχρέωση όλων των Ελλήνων, οποιαδήποτε θέση και αν κατέχουν, σε οποιαδήποτε παράταξη και αν πρόσκεινται.»

Τσίπρας: «Εμείς τους αποτρέψαμε»
Στο θέμα της ΑΟΖ αναφέρθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Καθημερινή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Όταν έχεις αυτή την αναβάθµιση της προκλητικότητας, δεν µπορεί να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει µετά τον Έβρο δεν υπάρχει ιδιαίτερη ένταση και προκλητικότητα από την Τουρκία. Και ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι δεν έγινε και τίποτα αξιοσηµείωτο στον Έβρο.»

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε:

«Εάν το ερώτηµά σας είναι εάν θα επιτρέπαµε στην Τουρκία να κάνει έρευνα 6 µίλια από τα ελληνικά νησιά, η απάντηση είναι προφανώς όχι. Οπως δεν της επιτρέψαµε και τον Οκτώβριο του 2018, όταν µε αρχηγό του ΓΕΕΘΑ τον ναύαρχο Αποστολάκη, η στάση µας ήταν σαφέστατη και επιχειρησιακά, όχι µόνο ρητορικά. Και τους αποτρέψαµε. Έφυγαν.»

Κουτσούμπας: Κοντά σε θερμό επεισόδιο
Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι οι τελευταίες εξελίξεις «φέρνουν πολύ κοντά ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο εκτιμάμε πως με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, που ήδη σερβίρεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Βέβαια λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο