Ταχύτερη και δικαιότερη δανειοδότηση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ζητά ο Λ. Τσαβδαρίδης από τους αρμόδιους Υπουργούς


ΔΤ από βουλευτή Ημαθίας Λάζαρο Τσαβδαρίδη: Να «τρέξει» γρηγορότερα, δικαιότερα και αποτελεσματικότερα το Πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων, ζητάει με Ερώτησή του από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υπουργό Οικονομικών ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Όπως σημειώνει, οι υπερβολικές εγγυήσεις που ζητούν οι Τράπεζες προκαλούν έντονο προβληματισμό σε χιλιάδες επιχειρήσεις, που αποκλείονται από τη δανειοδότηση, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για αφαίρεση των ποσών από όσες Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στους στόχους τους.

Την ίδια ώρα, τα λάθη και οι παραλείψεις σε χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ υποχρεώνουν την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιστρέψει τους φακέλους των ενδιαφερόμενων στην εκάστοτε τράπεζα, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Ημαθίας, να χάνεται πολύτιμος χρόνος  για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρημάτων.

Τονίζει δε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη διεύρυνσης και ελαστικοποίησης των όρων χρηματοδότησης προκειμένου να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις εν μέσω βαθιάς ύφεσης λόγω της πανδημίας.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

Βουλευτής Ημαθίας - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

23-06-2020

Προς: 

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Τον Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: «Προβλήματα στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του Προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ»

Κύριοι Υπουργοί

Μεγάλη ανησυχία και Η επιλεκτική αυτή στάση των τραπεζών, δημιουργεί μεγάλα εμπόδια στη διάχυση της χρηματοδότησης, παρά το γεγονός ότι υφίσταται ήδη κρατική εγγύηση για την ενίσχυση από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και παρά το ότι η φιλοσοφία του Προγράμματος είναι ακριβώς η ενίσχυση του μεγάλου όγκου της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που επλήγη βάναυσα από τα μέτρα αναστολής λόγω της πανδημίας Covid – 19.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι επαγγελματικών  φορέων, οι επιχειρήσεις  που έχουν πραγματική ανάγκη  είναι στην ουσία αποκλεισμένες  διότι δεν έχουν να προσφέρουν  εγγυήσεις στα επίπεδα του 50% και 60% του δανείου που τους ζητούν οι Τράπεζες.

Την ίδια ώρα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που εντοπίζονται σε χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν στο ΤΕΠΙΧ II για χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υποχρεώνεται να επιστρέψει τους φακέλους των ενδιαφερόμενων στην εκάστοτε τράπεζα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να φρενάρεται έτι περαιτέρω και να χάνεται πολύτιμος χρόνος  για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και εκταμίευσης των χρημάτων.

Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ ότι για όσες Τράπεζες δεν ανταποκρίνονται γρήγορα στους στόχους τους θα υπάρχει αφαίρεση των ποσών για να δοθούν σε άλλες που τρέχουν πιο γρήγορα.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η βαθιά ύφεση που βρίσκεται προ των πυλών λόγω της πανδημίας και ενός ενδεχόμενου – απευκταίου – δεύτερου κύματός της, κάνει επιτακτική την ανάγκη διεύρυνσης και ελαστικοποίησης των όρων χρηματοδότησης προκειμένου να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα καλό θα είναι να αποτελεί αυτή το εργαλείο διοχέτευσης των χρημάτων στην αγορά με τρόπο δίκαιο και ταχύ και όχι η διαδικασία αυτή να αφήνεται στις Τράπεζες

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να «τρέξει» γρηγορότερα, δικαιότερα και αποτελεσματικότερα το Πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με την ευρύτερη δυνατή στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων;

Ο ερωτών Βουλευτής

Τσαβδαρίδης Λάζαρος
Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο