Οι Δήμαρχοι της Β. Ελλάδας ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα "Αντ. Τρίτσης" παρουσία του Υπ. Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου


Ρεπορτάζ από politic.grΠαρουσία περισσότερων από 70 δημάρχων από τη βόρεια Ελλάδα (και των Δημάρχων της Ημαθίας) και τους 3 περιφερειάρχες (Κ. Μακεδονίας, Δυτ. Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας - Θράκης) πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, από τον υπουργό εσωτερικών Παναγιώτη. Θεοδωρικάκο, την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020.

Παναγιώτης Θεοδωρικάκος: «Για πρώτη φορά στην ιστορία η ίδια η Αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει αυτό το πρόγραμμα»
Σε μια εφ' όλης της ύλης παρουσίαση, για το έργο του υπουργείου εσωτερικών και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το τελευταίο χρόνο προχώρησε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος.

«Κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ νιώθω χαρά»,  είπε ξεκινώντας την ομιλία του. «Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή και μια ταραγμένη περιοχή. Αντιμετωπίσαμε δυο πολύ μεγάλες κρίσεις και τις αντιμετωπίσαμε ενωμένοι. Βγήκαμε όρθιοι από αυτήν την κρίση» τόνισε ο Υπουργός. Έστειλε μήνυμα κατά της χαλάρωσης σημειώνοντας ότι «η βόρεια Ελλάδα έχει τα χερσαία σύνορα της χώρας».

Προανήγγειλε ότι τις επόμενες ήμερες θα παρουσιαστεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα εγγράφονται οι Έλληνες του εξωτερικού και ευχήθηκε να επιστρέψουν γρήγορα στην πατρίδα.

Γνωστοποίησε ότι τον περασμένο Μάρτιο υπέγραψε με το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων για τη χρηματοδότηση του προγράμματος με 2,5 δις ευρώ. Επίσης, υπήρξε συμφωνία με την τράπεζα επενδύσεων για επιπλέον 1 δις. Ευρώ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία», είπε, «η ίδια η Αυτοδιοίκηση θα διαμορφώσει αυτό το πρόγραμμα. Δώσαμε τη δυνατότητα στην ΕΕΤΑ, να ανοίξει δυο πλατφόρμες μηχανικών για μελέτες και την επίβλεψη των έργων ώστε να αξιοποιήσετε αυτή τη πλατφόρμα και να τρέξετε γρήγορα μελέτες και έργα».

Έθεσε ως στόχο να μην μείνει κανείς Δήμος εκτός του «Αντ. Τριτσης». Ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να οργανωθεί και να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα είναι η πολύ καλή σχέση του Υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ξεχώρισε ότι υπάρχει ξεχωριστή πρόσκληση για την αγροτική οδοποιία. Έκανε λόγο για μεγάλη πρόκληση για τους δήμους η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών, «οι λεγόμενες έξυπνες πόλεις».

Ξεχώρισε επίσης τα σημεία του προγράμματος που αφορούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, όπως είπε «υπάρχει πρόβλεψη στο πρόγραμμα για την αντισεισμική προστασία στα σχολεία, για την προστασία των παιδιών και το αίσθημα ασφαλείας που θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε ελληνική οικογένεια». Να γράψουμε είπε, «χρυσές σελίδες στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Καραόγλου: Ένα πρόγραμμα «πολυδιάστατη θεσμική τομή»
Στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός εσωτερικών, αρμόδιος για την Μακεδονία και τη Θράκη, Θεόδωρος Καραόγλου, τόνισε ότι, «σε κρίσιμες εποχές όπως αυτές που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει. Με το νέο πρόγραμμα φροντίσαμε να χτίσουμε τη δίκη μας γέφυρα ασφαλείας, να στηρίξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση στον αγώνα που δίνει», τόνισε.

Έκανε λόγο για πρόγραμμα που θα αποτελέσει μια «πολυδιάστατη θεσμική τομή». «Ξημερώνει μια νέα μέρα για τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μέχρι το 2023 κάθε η γωνία της πατρίδας θα αποκτήσει καλύτερη ποιότητα ζωής και θα δημιουργηθούν περισσότερες από 40.000 θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο κ. Καραόγλου. Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι,  «τα έργα δεν έχουν «χρώμα». Ούτε, είπε, «να τα αντιμετωπίζει με κομματικές παρωπίδες». Δεσμεύτηκε ότι κανένα έργο δε θα χαθεί. 

Τζιτζικώστας: «Έρχεται να συμπληρώσει το κύριο εργαλείο, το ΕΣΠΑ»
«Δώδεκα μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει κάνει πολύ περισσότερα από ότι έγιναν σε πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Δεν έχω να πω τίποτα για κανέναν από τους 38 δημάρχους της κεντρικής Μακεδονίας παρά μόνο καλά λόγια», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Έκανε λόγο για «απολύτως κοστολογημένο, αποτελεσματικό και φιλόδοξο εργαλείο που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Θα έρθει να συμπληρώσει το κύριο εργαλείο, που είναι το ΕΣΠΑ. Καταφέρνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να είμαστε εδώ και να σχεδιάσουμε από κοινού το μέλλον του τόπου».

Δήμαρχος Τρικκαίων- Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους δήμους
Ο δήμαρχος των Τρικάλων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου διέκρινε στο πρόγραμμα «ευαισθησία» σε δράσεις και έργα που δεν φαίνονται, συμμέτοχη του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, και συνεργασία του ΥΠΕΣ με τους ΟΤΑ.

Πρόεδρος ΚΕΔ Κ. Μακεδονίας: «Δίνεται η δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη»
«Με το πρόγραμμα Αντ. Τρίτσης δίνεται η δυνατότητα να συμβάλλει η Αυτοδιοίκηση στην βελτίωση της ποιότητας του πολίτη», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ- ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Είναι τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν στην αυτοδιοίκηση. Είναι αληθινά χρήματα», είπε.  «Αξιοποιείται από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο δήμο της χώρας».

Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας: Αγωνία για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας
Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης,  κατέθεσε την αγωνία του για το μέλλον της δυτικής Μακεδονίας, καθώς όπως είπε, «δεν έχει πληγεί μόνο τώρα από τον κορωνοϊό και όχι μόνο, έχει μείνει πίσω». «Μετά την απόφαση για απολιγνιτοποίηση, χάνουμε τον μεγαλύτερο εργοδότη μας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μας, η γούνα νοσεί βαρύτατα. Βιώνουμε όλοι τα ίδια τόνισε και επεσήμανε τις πληγές που έχουν ανοίξει στην περιοχή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και την τρομακτική έλλειψη προσωπικού. Τέλος ο κ. Κασαπίδης ζήτησε ξεχωριστή αναφορά στην Δυτική Μακεδονία. Κατέληξε λέγοντας ότι εναποθέτει τις ελπίδες του στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης: Τρία ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στα τρία ζητήματα που κατά την γνώμη του ταλαιπωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Πρώτο ανέδειξε τους πόρους ως το πρώτο πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως είπε αυτό το πρόβλημα λύνεται ικανοποιητικά από το πρόγραμμα Αντ. Τριτσης. Στο δεύτερο πρόβλημα ανέφερε τις διαδικασίες και τρίτο το προσωπικό, που όπως είπε οι υπηρεσίες έχουν αποδεκατιστεί από προσωπικό.

Δήαμρχος Θεσσαλονίκης: « Ένα εξαιρετικό χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο»
«Καλωσορίζω την προσπάθεια της κυβέρνησης με το πρόγραμμα αυτό για τις ανάγκες που έχουμε. Η Αυτοδιοίκηση έφερε σε πέρας το μεγαλύτερο βάρος από την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Αυτό έρχεται να θεραπεύσει αυτή η προσπάθεια», ανέφερε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Έχει υψηλό συμβολισμό», είπε, η χρήση του ονόματος του Αντ. Τρίτση. Ανέφερε τη δυσκολία στην ωρίμανση των μελετών, «να είμαστε εμείς έτοιμοι να απορροφήσουμε αυτά τα κονδύλια και να δούμε τις διαδικασίες ώστε αυτό το πρόγραμμα να έρθει σε εμάς». Έκανε λόγο για ένα «εξαιρετικό χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».


Περισσότερα βίντεο και φωτό: politic.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια