Πάει για επισκευές το "Kemal Reis" μετά την... επακούμβηση με την φρεγάτα "Λήμνος"


Η φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού "Kemal Reis" αποσύρεται, ύστερα από τις ζημιές που υπέστη, μετά το περιστατικό πρόσκρουσης με την ελληνική φρεγάτα “ΛΗΜΝΟΣ”. Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος “Oruc Reis”.

Με περίπου 8 χιλιόμετρα την ώρα, κινείται νοτιοανατολικά, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που επιτηρεί τις κινήσεις των Τούρκων, που παρανόμως βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, με την ομοίως παρανόμως εκδοθείσα Navtex, που έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου 2020.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, η τουρκική φρεγάτα φέρεται να αποχώρησε από το σημείο και να κατευθύνεται προς το ναύσταθμο του Ακσάζ πιθανότατα επειδή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» και πρέπει να επισκευαστεί.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφθηκε το κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

Μέσω του ΑΣ/ΚΕΠΙΧ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη όλο το προσωπικό του ΠΝ, διοικητές, κυβερνήτες και πληρώματα για την «επιδειχθείσα ετοιμότητα και την απόλυτα επιτυχή αντιμετώπιση της κατάστασης και των προκλήσεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (Αιγαίο – ανατολική Μεσόγειο)», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του «για τον επαγγελματισμό, τη ναυτοσύνη, την ψυχραιμία, την αυταπάρνηση, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα» που επέδειξε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, και ειδικά το προσωπικό του ΠΝ, «κατά την εκτέλεση των έργων που του έχουν ανατεθεί μέχρι τώρα».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε «για την πορεία και εκτέλεση των επιχειρησιακών έργων του Στόλου μέχρι τώρα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει αναπτυχθεί το σύνολο των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού» ενώ αντάλλαξε ευχές με το προσωπικό του ΑΣ/ΚΕΠΙΧ με την ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προστάτιδος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα ηχηρά μηνύματα της Αθήνας
Την ίδια ώρα, η Αθήνα συνεχίζει να στέλνει ηχηρά μηνύματα στην Τουρκία για τις συνεχείς προκλήσεις. Στο μήνυμα της από την Μυτιλήνη, όπου βρέθηκε για την γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι “η προκλητικότητα και η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν μας πτοούν”. 

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Σούδα, όπου επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Η ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη. Και αυτό αποδείχθηκε έμπρακτα στο πεδίο τις τελευταίες μέρες» είπε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με τους χειριστές και το τεχνικό προσωπικό της Βάσης.

«Η Ελλάδα δεν λυγίζει. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή απ’ ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με την σωφροσύνη, την αυτοσυγκράτηση, αλλά και την ακράδαντη αποφασιστικότητα αφού γνωρίζει ότι το δίκαιο είναι με το μέρος της», διεμήνυσε από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε δήλωση του από την Τήνο, όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την 80η επέτειο από τον τορπιλισμό της «ΕΛΛΗΣ».

Παράλληλα ευχήθηκε «η Παναγία να προστατεύει, να οδηγεί και να φωτίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες, στις δύσκολες στιγμές και πάντοτε. Να σκεπάζει με τη Χάρη της αυτόν εδώ τον τόπο και τις ελληνικές θάλασσες, τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, το Πολεμικό Ναυτικό μας που αγωνίζονται αυτή την ώρα για τα Εθνικά μας Δίκαια».

Πηγή: newsit.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο