Το θέμα του αγροτοδασοκτήματος Ριζωμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας


Το θέμα με τις αξιώσεις του Δημοσίου, για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δασών Ημαθίας, επί των ιδιοκτησιών του αγροτοδασοκτήματος Ριζωμάτων συζητήθηκε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας (24/8/2020), το οποίο συνεδρίασε για ακόμη μία φορά μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Κώστας Βοργιαζίδης, Δήμαρχος

Αρχικά, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης αναφέρθηκε στο θέμα και στην ενημερωτική συνέλευση που έγινε στο χωριό για το θέμα και σχολίασε – απάντησε σε όσα ανέφερε ο Παύλος Παυλίδης σε δημόσια επιστολή, η οποία μάλιστα διανεμήθηκε και εντύπως στους κατοίκους. 

Όπως είπε ο Δήμαρχος, τα όσα «ανακάλυψε» ο κ. Παυλίδης δεν αποτελούν την λύση στο πρόβλημα, καθώς η Διεύθυνση Δασών διεκδικεί το 24% και όχι μόνο το 5% των εκτάσεων και αναφέρθηκε σε παλαιότερες αναφορές του τότε προέδρου της Κοινότητας Ριζωμάτων στο γεγονός ότι δεν υπήρχαν τίτλοι κυριότητας, κάτι που δημιουργούσε προβλήματα στους ιδιοκτήτες. Με λίγα λόγια, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία ή δικαστική απόφαση για να δοθεί λύση στο θέμα και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι θέμα που έχει λυθεί πριν χρόνια ή μπορεί να λυθεί με βάση τα έγγραφα που παρουσίασε ο κ. Παυλίδης. Επιπρόσθετα, ο κ. Βοργιαζίδης σημείωσε ότι άμεσα η νομική υπηρεσία θα συνδράμει στην υποβολή ένστασης των κατοίκων επί των προσωρινών πινάκων του Κτηματολογίου και θα ασκηθούν παράλληλα πιέσεις για πολιτική λύση, καθώς όντως πρόκειται για γη που αγοράστηκε το 1926 με τον ιδρώτα των κατοίκων και δεν τους χαρίστηκε.

Γεωργία Μπατσαρά, επικεφαλής παράταξης "Βέροια ΠΡΩΤεύουσα Πόλη"

Μιλώντας για το θέμα η Γεωργία Μπατσαρά, αφού αρχικά δήλωσε άγνοια για το θέμα επειδή έλειπε σε διακοπές, σημείωσε ότι της προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η στάση του Παύλου Παυλίδη, θεωρώντας ότι πάνω στο πρόβλημα των κατοίκων του χωριού προσπαθεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. 
¨
Παύλος Παυλίδης, επικεφαλής παράταξης "ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ"

Από την πλευρά του ο Παύλος Παυλίδης εμφανίστηκε ήπιος στον σχολιασμό του σε όσα ανέφερε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι δεν ισχυρίστηκε ότι έχει την λύση, απλά μέσα από την έρευνα του κατέθεσε τα έγγραφα που βρήκε και τα έθεσε στη διάθεση της κοινής γνώμης, προκειμένου να βοηθηθεί ο Δήμος στο να βρει λύση στο θέμα. Σχολιάζοντας τα όσα είπε για αυτόν η κα Μπατσαρά, ο κ. Παυλίδης εμφανίστηκε και εδώ συγκρατημένος, λέγοντας ότι δεν ασχοληθεί ξανά με την ίδια, καθώς «άλλα ακούει και άλλα λέει, ενώ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με το θέμα». Αργότερα, σχολιάζοντας και τα όσα είπε ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Δέλλας, τόνισε ότι επιχειρήθηκε πολιτική εκμετάλλευση για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνέλευσης στα Ριζώματα και τόνισε ότι μέχρι την συνέλευση δεν είχαν καν υπόψη τους τα έγγραφα. 

Αντώνης Μαρκούλης, επικεφαλής παράταξης "Προτεραιότητα στον Πολίτη"

Μιλώντας για το θέμα ο Αντώνης Μαρκούλης σημείωσε ότι δεν είδε να επιδιώκεται κάποια λύση, αφού δεν υπήρξε κάποια πρόταση, ενώ σχολίασε ότι λείπει η πολιτική πρωτοβουλία του Δήμου Βέροιας προκειμένου να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Πάνω σε αυτό απάντησε αμέσως μετά ο Δήμαρχος, διευκρινίζοντας  τα περί  ενστάσεων επί των προσωρινών πινάκων και των προσπαθειών για νομοθετική ρύθμιση. Από την κριτική Μαρκούλη ωστόσο δεν γλύτωσε και ο Παύλος Παυλίδης, αφού όπως ανέφερε «ο κ. Παυλίδης ήταν δημοτικός σύμβουλος για χρόνια, αλλά δεν είδαμε κάποια πρωτοβουλία. Κάνουμε τρισάγιο στον πεθαμένο και κανείς δεν προτείνει λύση». 

Γιώργος Μελιόπουλος, επικεφαλής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση"

Ο Γιώργος Μελιόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για αγροτικές και όχι δασικες εκτάσεις. Η Κυβέρνηση οφείλει με νομοθετική ρύθμιση να λύσει το θέμα, χωρίς δικαστήρια και καθυστερήσεις. Μάλιστα, επέρριψε ευθύνες διαχρονικά στις δημοτικές αρχές και κυβερνήσεις για την μη απόδοση λύσης επί τόσα χρόνια.

Θανάσης Δέλλας, δημοτικός σύμβουλος παράταξης "Δράση με Γνώση"

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Δέλλας, ο οποίος ξεκίνησε και την όλη συζήτηση για το θέμα, χαρακτήρισε «πολιτική παραδοξότητα» το γεγονός ότι εγκαλείται η πλειοψηφία επειδή ενήργησε άμεσα και δεν αδράνησε. Ο κ. Δέλλας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν και τόνισε ότι μακάρι να υπάρξουν και άλλοι πολιτικοί φορείς που θα ασχοληθούν με το θέμα και σημείωσε ότι «κανείς δεν περισσεύει».
Σχετικά με την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, θα γίνουν με την συνδρομή της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, οι ενστάσεις θα είναι προσωπικές και τον γενικό συντονισμό θα τον έχει, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της συνέλευσης, ο ίδιος ο κ. Δέλλας, προφανώς αφιλοκερδώς. Παράλληλα, δήλωσε ότι αναμένουν όλοι την ενασχόληση με το θέμα και από τους τοπικούς βουλευτές και τα πολιτικά κόμματα και όποιον άλλον μπορεί να συνδράμει. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο