Επίσημο: Αύξηση θητείας στον Στρατό Ξηράς και πρόσληψη ΟΒΑ και ΕΠΟΠ - Ποιοι θα υπηρετούν 9 μήνες


Στους 12 μήνες αυξάνεται η θητεία στον Στρατό Ξηράς, σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα για υπηρέτηση 9 μηνών προς όσους υπηρετήσουν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού και της Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

Στην ουσία, η θητεία του Στρατού Ξηράς εξισώνεται με αυτή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής αεροπορίας και η δυνατότητα για μειωμένη θητεία στους υπόχρεους πλήρους θητείας θα είναι εφικτή αν υπηρετούν σε ειδικές μονάδες (θα ανακοινωθούν εν καιρώ) και δεχτούν να μείνουν σε αυτές σε όλη την θητεία τους. Διαφορετικά, η θητεία θα "σπάει" σε μερικούς μήνες υπηρέτησης σε παραμεθόριες και νησιωτικές μονάδες και τους άλλους στην ενδοχώρα. 

Επιπλέον, αποφασίστηκε η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.). 

Σύμφωνα με την απόφαση οι αλλαγές θα ισχύσουν από τον Μάιο του 2021

Μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε:

«Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικώς με τη στρατιωτική θητεία.

Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ήδη ανακοινωθεί:

α) Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των Στρατιωτικών Σχολών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

β) Η πρόσληψη Οπλιτών Βραχείας Ανακατατάξεως και Επαγγελματιών Οπλιτών.

Επιπροσθέτως, με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί στο προσεχές διάστημα, επανακαθορίζεται η διάρκεια της θητείας των στρατευσίμων Οπλιτών, Ναυτών, Σμηνιτών και Εφέδρων Αξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ως εκ τούτου:

- Εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των στρατευσίμων του Στρατού Ξηράς με αυτήν των στρατευσίμων στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, σε 12 μήνες για όλους.

- Καθορίζεται θητεία διάρκειας εννέα μηνών για τους υπόχρεους πλήρους θητείας που υπηρετούν σε συγκεκριμένες Μονάδες του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας με ειδικά επιχειρησιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, υπό την προϋπόθεση της παραμονής τους στη συγκεκριμένη Μονάδα για το σύνολο της θητείας τους.

- Καθορίζεται για τους Δοκίμους Εφέδρους Αξιωματικούς Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας διάρκεια θητείας δεκαεπτά και δεκατεσσάρων μηνών αντιστοίχως.

Οι εν λόγω Μονάδες θα εξειδικευθούν με νεώτερη Διαταγή.

Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο και δεν αφορούν όσους ήδη υπηρετούν τη θητεία τους.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού σχετικώς με τη συνολική αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μέσα και προσωπικό, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων από τη φθίνουσα απόδοση των κλάσεων σε Στρατευσίμους».
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο