Δελτίο Τύπου:
Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές» θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία στο Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.
Η εθελοντική αιμοδοσία, ως πράξη Πολιτισμού και Ανθρώπινης Αλληλεγγύης, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού και βοηθά ουσιαστικά στην αντιμετώπισης ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, την ανεπάρκεια αίματος, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας.
Ο Σύλλογος Βεργίνας, κατανοώντας ότι η προσφορά αίματος αποτελεί ένα δώρο ζωής για κάποιον που έχει απόλυτη ανάγκη, πραγματοποιεί για χρόνια εθελοντικές αιμοδοσίες και προσφέρει πάντοτε αυτό το πολύτιμο αγαθό σε όσους κατά καιρούς το χρειάζονται.
Φυσικά στην αιμοδοσία μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν και μπορούν, όπως για παράδειγμα οι κάτοικοι των γειτονικών οικισμών, των Παλατιτσίων και του Μετοχίου. Ειδικά στις μέρες μας, με την πανδημία του covid – 19 να ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, η ανάγκη για έμπρακτη βοήθεια προς τον συνάνθρωπό μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
Υπεύθυνος αιμοδοσίας:
Αλέξανδρος Παυλίδης: 6975673074
Οδηγίες για την αιμοδοσία
Το σώμα μας φτιάχνει εύκολα όλο το αίμα που χρειαζόμαστε. Όμως ατυχήματα ή νοσήματα μπορούν να μας κάνουν να χρειαστούμε περισσότερο αίμα από όσο το σώμα μας μπορεί να παράγει. Τα χαμηλά επίπεδα αίματος μπορεί να είναι επικίνδυνα και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά, ακόμη και θάνατο εάν το χαμένο αίμα δεν αντικατασταθεί γρήγορα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις εξαρτόμαστε από το αίμα που δίνουν οι υγιείς αιμοδότες.
Η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται..
Γι’ αυτό το λόγο, η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα πράξη ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
-Τι πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος εθελοντής αιμοδότης:
• Κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα 18-62 ετών, μπορεί να δίνει άφοβα αίμα 3-4 φορές το χρόνο.
• Ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης είναι 450 ml και αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες και τα ερυθρά σε ένα μήνα.
• Δεν πρέπει να διενεργείται αιμοδοσία πριν περάσουν τρεις μήνες από την προηγουμένη.
• Η αιμοδοσία είναι τελείως ακίνδυνη και διαρκεί 5-10 λεπτά της ώρας.
• Κανένα φάρμακο δεν υποκαθιστά το αίμα ή το πλάσμα που χρειάζονται οι ασθενείς.
-Οδηγίες για τον αιμοδότη πριν και μετά την αιμοδοσία:
• Ο αιμοδότης μπορεί να δίνει αίμα πρωινές ή απογευματινές ώρες. Καλό είναι η αιμοδοσία να γίνεται όταν ο αιμοδότης είναι ξεκούραστος.
• Πριν την αιμοδοσία πρέπει να έχει προηγηθεί ελαφρύ γεύμα (π.χ. πρωινό). Μετά την αιμοδοσία ο αιμοδότης πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του νοσηλευτικού προσωπικού.
• Να πάρει την τροφή που του προσφέρεται. Να μην αποχωρήσει από το Τμήμα αιμοδοσίας πριν του το επιτρέψει το υπεύθυνο προσωπικό.
• Να μην καπνίσει για 1 (μια) ώρα.
• Να μην οδηγήσει για 1 (μια) ώρα.
• Να μην κάνει έντονη σωματική άσκηση την ημέρα της αιμοδοσίας.
• Να πάρει περισσότερα υγρά και καλό γεύμα την ημέρα της αιμοδοσίας.
• Να αποφύγει την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα της αιμοδοσίας.
• Σε περίπτωση αιμορραγίας από το σημείο φλεβοκέντησης, ο αιμοδότης θα πρέπει να σηκώσει το χέρι ψηλά και να εφαρμόσει πίεση.
• Ο επίδεσμος μπορεί να αφαιρεθεί μετά από 2-3 ώρες.
• Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία ο αιμοδότης μπορεί να απευθύνεται στο νοσηλευτικό προσωπικό ή στο γιατρό της αιμοδοσίας.
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ
1. Όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
2. Όποιος έχει κάνει ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών από το 1977.
3. Όποιος είχε πολλούς ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη συστηματική
χρήση προφυλακτικών μέσων κατά την τελευταία δεκαετία και
4. Γενικά όποιος νομίζει ότι υπάρχει πιθανότητα να έχει εκτεθεί στον ιό που προκαλεί AIDS.
ΕΠΙΣΗΣ δεν δίνουν αίμα όσοι πάσχουν από :
Καρδιαγγειακές νόσους, Αρρυθμίες, Υπέρταση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Νεοπλασίες, Αιματολογικές νόσους, Επιληψία , Ανεπάρκεια G6PD, Χρόνιες λοιμώξεις, Ψυχικές νόσους, Σακχαρώδη και κάποιο διαβήτη υπό αγωγή, Χρόνιες νόσους ή Ανεπάρκειες οργάνων.
0 Σχόλια
Το σχόλιό σας για την ανάρτηση (παρακαλούμε να τηρούνται οι όροι που αναφέρονται στους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας)