Στη Βουλή το ζήτημα του μεγάλου αρδευτικού έργου «Βεργίνας-Αιγινίου» φέρνει ο Τάσος Μπαρτζώκας


Δελτίο Τύπου από βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Τάσο Μπαρτζώκα: 

Στη Βουλή φέρνει το ζήτημα του μεγάλου και άκρως απαραίτητου εγγειοβελτιωτικού έργου «Βεργίνας-Αιγινίου», που επείγει για λόγους κάλυψης των αρδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής, από τη Βεργίνα και τα γύρω χωριά, πχ Μελίκη, Κορυφή, Κλειδί, Πρόδρομο έως το Αιγίνιο, ο Τάσος Μπαρτζώκας με Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Καραμανλή.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι η μελέτη για το υπό αναφορά έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, 2 μόλις μήνες πριν τις εκλογές του 2019, δηλαδή κυριολεκτικά στο «παρά πέντε» για λόγους καθαρού εντυπωσιασμού. 

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρει επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι τα αρδευτικά έργα αποτελούν επιλέξιμα έργα για υλοποίηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το εν λόγω έργο δε μπορεί να ενταχθεί, καθώς δεν υφίσταται η απαραίτητη ωριμότητα.

Υπό αυτά τα δεδομένα ο Βουλευτής επαναφέρει το ζήτημα της κατασκευής του έργου, τονίζοντας ότι είναι άκρως σημαντικό να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, να βρεθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, ώστε οι μεγάλες αρδευτικές ανάγκες της περιοχής να καλύπτονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, συμβάλλοντας σε γεωργική ανάπτυξη της περιοχής και οικονομική ανάπτυξη των αγροτών.

Το κείμενο της ερώτησης του Τάσου Μπαρτζώκα:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κ. Καραμανλή
Θέμα: Το Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό «Εγγειοβελτιωτικό Έργο Βεργίνας-Αιγινίου»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Το Εγγειοβελτιωτικό Έργο Βεργίνας-Αιγινίου χαρακτηρίστηκε ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας (παρ. 4, αρ. 10 του Ν. 679/1977, παρ.2, αρ. 49 του Ν. 4412/2016) και για τη σύμβαση εκπόνησης μελέτης με τίτλο «Επικαιροποίηση και Τροποποίηση Μελετών Εγγειοβελτιωτικών Έργων Βεργίνας-Αιγινίου» εγκρίθηκε δέσμευση προϋπολογισμού ποσού 2.500.000,00 ευρώ τον Απρίλιο του 2019, υπό τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μόλις τρεις μήνες πριν τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.
Ανεξάρτητα από τους λόγους εντυπωσιασμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης στην οποία σκοπίμως προέβη η προηγούμενη Κυβέρνηση, εντάσσοντας ένα έργο μεγάλης σημασίας και πολλαπλής ωφελιμότητας για την τοπική κοινωνία της Ημαθίας και της Πιερίας  στο Π.Δ.Ε, κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε θα μπορούσε να το υλοποιήσει, ο σχεδιασμός αρδευτικών δικτύων στην ευρύτερη περιοχή είναι άκρως απαραίτητος και η κάλυψη των αρδευτικών αναγκών άκρως ουσιώδης για τον πρωτογενή τομέα τόσο άμεσα, αλλά και έμμεσα για ολόκληρη την κοινωνία, λόγω του φιλοπεριβαλλοντικού αποτυπώματος τέτοιων έργων.
Η κατασκευή του έργου επείγει όχι μόνο για λόγους ρυθμιζόμενης και αποτελεσματικής άρδευσης της περιοχής, αλλά ιδίως για την επαρκή και ελεγχόμενη ποσότητα νερού  προς κάλυψη των αρδευτικών αναγκών που θα συμβάλλει σε οικονομική και γεωργική ανάπτυξη της περιοχής. Παράλληλα, με την κατασκευή του έργου θα διασφαλιστεί η προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς θα μειωθούν οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις.

Με δεδομένο ότι το έργο δε διαθέτει επαρκή ωριμότητα, κατ’ επέκτασιν δε διαθέτει το βασικότατο προαπαιτούμενο προκειμένου να ενταχθεί ως επιλέξιμο έργο προς χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και με δεδομένη την αναγκαιότητα υλοποίησης του, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ 

Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την υλοποίηση του εν λόγω έργου;
                                                                        
Ο ερωτών Βουλευτής
Αναστάσιος Μπαρτζώκας
ΠΕ Ημαθίας, Νέα Δημοκρατία
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο