Η επίδραση των ταξιδιών στην ψυχολογία μας


Ένα από τα ερωτήματα που συχνά μας απασχολούν, είναι τι ακριβώς μας κάνει να περιπλανιόμαστε από μέρος σε μέρος. Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους ο λόγος αυτός «βρίσκεται στον εγκέφαλό μας, με τον τρόπο που είναι προγραμματισμένος». Όταν οι άνθρωποι περιορίζονται κινησιολογικά, τείνει να αυξάνεται μέσα τους μια ανεξήγητη αίσθηση “τιμωρίας”. Τα ταξίδια λοιπόν θα λέγαμε πως επηρεάζουν την ψυχολογία του ανθρώπου, έχουν μεγάλη επίδραση στη συμπεριφορά αλλά και στις μαθησιακές ικανότητές του.

Από παλαιότερες γενιές, οι άνθρωποι περιπλανιούνται στον κόσμο, ως ένα φυσικό στοιχείο της ζωής και της εξέλιξής τους. Στη σύγχρονη εποχή όπου η τεράστια ποικιλία επιλογών μετακίνησης μας επιτρέπει να μετακινούμαστε ολοένα και πιο άμεσα και πιο οικονομικά, είναι λογικό το ταξίδι να μην αποτελεί μια πολυτέλεια την οποία την κατέχουν ελάχιστοι. Έτσι λοιπόν, αρκετές φορές ένα ταξίδι χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την ψυχολογία μας. Μπορεί λοιπόν η συμβουλευτική ψυχανάλυση online μέσω διαδικτύου να παρουσιάζει αρκετά θετικά αποτελέσματα, όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί από το συνολικό συναίσθημα που προκαλεί ένα πραγματικά ενδιαφέρον ταξίδι. Ας δούμε μερικά πλεονεκτήματα του ταξιδιού με άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογική μας συμπεριφορά:

Δημιουργεί οικειότητα
Συνήθως, οι σύμβουλοι γάμου προτείνουν σε ένα ζευγάρι να πάει διακοπές για να ξεκαθαρίσει τις διαφορές του και να αποκτήσει αμοιβαία κατανόηση. Οι πιθανότητές τους να ερωτευτούν ξανά αυξάνονται και η οικειότητα μεγαλώνει, χτίζοντας τη σχέση τους, με πιο ισχυρά θεμέλια αυτήν τη φορά.

Δημιουργία σχέσεων
Η αίσθηση της ομαδικότητας αναπτύσσει έναν συναισθηματικό δεσμό και μας βοηθά να χτίσουμε ουσιαστικές σχέσεις. Οι συνταξιδιώτες μας μπορεί να είναι άτομα του οικογενειακού ή φιλικού μας κύκλου ή και μια ομάδα αγνώστων. Το πιθανό δέσιμο με αυτήν την άγνωστη ομάδα ατόμων, μπορεί να διευρύνει την κοινωνική δικτύωση σας. Το να μιλάμε σε ξένα άτομα μας κάνει πιο κοινωνικούς, κάτι που οδηγεί αυτομάτως και στην αύξηση της αυτοπεποίθησής μας. Γι’ αυτό τα ταξίδια βοηθούν στην ενίσχυση των κοινωνικών δεσμών ενός ατόμου.

Τα ταξίδια μας κάνουν πιο έξυπνους
Μόλις αποχωριστούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με νέα ερεθίσματα και γνώσεις αρχαίων παραδόσεων και πολιτισμών. Διότι η μάθηση μέσω ενός ταξιδιού μας κάνει εξυπνότερους. Η εκμάθηση νέων λέξεων ή γλωσσών οξύνει την ικανότητα του εγκεφάλου μας. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να σκεφτούμε πρακτικά και με διαφορετικό τρόπο, αυτή η ικανότητα μας βελτιώνει ψυχικά και μας βοηθά στη λήψη πιο λογικών αποφάσεων.

Η ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα, να βρίσκουμε νέα ενδιαφέροντα βοηθά τον εγκέφαλό μας να το αξιοποιήσει στο έπακρο τη λειτουργία του και μπορεί να διατηρήσει τη μνήμη μας υγιή. Φυσικά ένα ταξίδι στο εξωτερικό, δεν αποτελεί αποκλειστικά τη μοναδική λύση για την πνευματική μας ωρίμανση. Επίσης, ένα ταξίδι σε κάποια ανεξερεύνητη εγχώρια περιοχή μπορεί να αποτελέσει και αυτή μια σημαντική ευκαιρία εκμάθησης. Οι εκδρομές στην Ελλάδα με το Travel Time, γίνονται πιο εύκολα και πιο οικονομικά, πάντοτε με βασικό σκοπό τη δημιουργία ξεχωριστών εμπειριών που θα μας συντροφεύουν για μια ζωή.

Βελτιώνουν την υγεία μας
Η περιπλάνηση στο δάσος καθαρίζει το μυαλό, το διατηρεί διαυγές και θεραπεύει το άγχος και την κατάθλιψη. Μόλις λοιπόν αποκτήσουμε την ψυχολογική μας υγεία, βελτιώνεται αυτομάτως και η αντίστοιχη σωματική. Έτσι, τα ταξίδια οδηγούν σε μια ολοκληρωτικά υγιή ζωή. Ο καθαρός αέρας παίζει επίσης ρόλο στο να μας κάνει ευτυχισμένους και υγιείς με το περιβάλλον γύρω μας. Τα ταξίδια αναψυχής έχουν την θεραπευτική ιδιότητα να “γιατρεύουν” τις ψυχολογικές μας πληγές.

Απαλλάσσουν από το άγχος και την κατάθλιψη
Μια βαρετή, μονότονη ζωή δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και ο καλύτερος τρόπος για να τα εξαλείψετε είναι τα συχνά ταξίδια. Μπορεί να είναι μια μεγάλη ή μικρή απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά αυτό το διάλλειμα της ρουτίνας σας ενισχύει την ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε νέες προκλήσεις στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική σας ζωή.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο