Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στη ΝάουσαΔ.Τ.: Επίσκεψη στη Νάουσα θα πραγματοποιήσει ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, ως επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής στο Θερινό Σχολείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που διοργανώνει στη Σχολή Αριστοτέλους (Παρασκευή 27 έως και την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021) το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά θα υποδεχτεί ο Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, το πρωί της Κυριακής 29 Αυγούστου, στις 11:30 στο Δημαρχείο της Νάουσας

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Θερινό Σχολείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση:

Θερινό Σχολείο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μετανάστευση (Summer school on the European Union and migration) 27-29 Αυγούστου 2021, Σχολή Αριστοτέλους (Νάουσα)

Η Έδρα JeanMonnet «Τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης: δημοκρατία, θεσμοί και πολιτικές» (“Τhe Fundamentals of European integration: Democracy, Institutions and Policies”) στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οργανώνει υβριδικό διεθνές θερινό σχολείο με θέμα «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η μετανάστευση».

Το τριήμερο θερινό σχολείο θα λάβει χώρα στην αγγλική γλώσσα από την Παρασκευή 27 έως και την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021στη Σχολή του Αριστοτέλους (http://www.sxoliaristotelous.gr/el/index.htm) στην Νάουσα και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom.

Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι να εξετάσει σε βάθος τις καταστάσεις των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ και τον ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία αυτή.Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση του 2015 έθεσε υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της πολιτικής ασύλου της ΕΕ, ενώ παρεμπόδισε και τη λειτουργία της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. Επιπλέον, οδήγησε, για πρώτη φορά, σε ανοικτή απόρριψη των πολιτικών της ΕΕ από κράτη μέλη. Αν και έκτοτε η κρίση έχει υποχωρήσει (και λόγω της πανδημίας του covid-19), η μετανάστευση παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο πολιτικό ζήτημα σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ και ένα σημαντικό σημείο διαφωνίας μεταξύ -ακόμη και εντός- κρατών μελών.

Το Θερινό Σχολείο θα εξετάσει τις βραχυ-, μέσο- και μακροπρόθεσμες συνέπειες των ενωσιακών και εθνικών πολιτικών στο θέμα (ή την απουσία τους), από οικονομική, δημογραφική και πολιτική άποψη. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα αναλύσουν την τρέχουσα κατάσταση στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου στην ΕΕ και θα εξετάσουν πιθανές λύσεις.

Το Θερινό Σχολείο θα περιλαμβάνει στρογγυλές τράπεζες και ομάδες εργασίας για τους ακόλουθους θεματικούς τομείς:

· Οι προκλήσεις της μετανάστευσης στην Ευρώπη: οικονομία, αλληλεγγύη και δικαιώματα
· Πολιτικές ασύλου της ΕΕ και διαχείριση των εξωτερικών συνόρων: πολιτικές και νομικές επιπτώσεις
· Νόμιμη μετανάστευση και ένταξη

Η κεντρική εισαγωγική ομιλία θα γίνει από την καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Ryerson(Τορόντο) κ. Άννα Τριανταφυλλίδουενώ η καταληκτική ομιλία θα γίνει από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής κ. Μαργαρίτη Σχοινά.

Το συνέδριο θα αναμεταδίδεται μέσω YouTube. Το πλήρες πρόγραμμα, τα βιογραφικά των ομιλητών βρίσκονται στον ιστότοπο της Έδραςhttps://eudem.polsci.auth.grόπου θα αναρτάται κάθε ημέρα του θερινού σχολείου και το λινκ αναμετάδοσης στο YouTube.


Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!