Δύο Πρέσβεις και τρεις Πρόξενοι επισκέφθηκαν τη Βέροια την τελευταία εβδομάδα!


Δύο πρέσβεις και τρεις Πρόξενοι χωρών βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Ημαθία και είχαν εθιμοτυπικές επισκέψεις με τις τοπικές αρχές. 

Την Τρίτη (7/9/2021) στη Βέροια στο βρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη, Efe Ceylan. Ο κ. Ceylan επισκέφθηκε αρχικά τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, στην συνέχεια τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη και στη συνέχεια τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα. Να σημειωθεί ότι για την συγκεκριμένη επίσκεψη δεν εκδόθηκε ανακοίνωση από τον Δήμο ή την Μητρόπολη, ενώ από την πλευρά της Π.Ε. Ημαθίας υπήρξε μία ανάρτηση με φωτογραφία στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη στο facebook. 

Την Παρασκευή (10/12/2021) στη Βέροια βρέθηκε η πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina, συνοδευόμενη από τον Πρόξενο της πρεσβείας στη Ελλάδα José Oriol Marrero Martínez. Η πρέσβης, ο πρόξενος και η συνοδεία τους επισκέφθηκαν τόσο τον αντιπεριφερειάρχη όσο και τον Δήμαρχο Βέροιας. 

Τέλος, την Κυριακή (12/9/2021) στη Βέροια βρέθηκε ο Πρέσβης του Καναδά Mark Allen, συνοδευόμενος από τον επίτιμο Πρόξενο του Καναδά στην Ελλάδα, Παντελή Γ. Πετμεζά.

Ακολουθούν οι δημοσίευσες του Κώστα Καλαϊτζίδη και τα δελτία Τύπου του Δ. Βέροιας:

Για την επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Τουρκίας στον Κ. Καλαϊτζίδη


Υποδέχτηκα σήμερα στο γραφείο μου και καλωσόρισα στην Ημαθία, τον Πρόξενο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κύριο Efe Ceylan και διπλωμάτες συνεργάτες του. Η φιλία και η συνεργασία των χωρών και των λαών μας ήταν το θέμα που συζητήσαμε. Εξετάσαμε παράλληλα και δυνατότητες συνεργασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, πάνω σε διμερή ζητήματα επιχειρηματικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, προσκάλεσα τον κ. Πρόξενο σε μια τέτοιου σχεδιασμού μελλοντική επίσκεψη. Η παρουσία του κυρίου Efe Ceylan και της συνοδείας του στην Ημαθία ήταν εθιμοτυπική και περιλάμβανε επισκέψεις σε θεσμικά πρόσωπα, πολιτιστικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.


Για την επίσκεψη της πρέσβειρας της Κούβας στον Κ. Καλαϊτζίδη


Αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την  Πρέσβη κ. Zelmys Maria Dominguez Cortina και τον Γενικό Πρόξενο της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, κ. Jose Oriol Merrero Martine, υποδέχτηκα σήμερα στο γραφείο μου.
Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ ζεστό κλίμα, αφού τους καλωσόρισα στον τόπο μας, είχα την ευκαιρία να τους παρουσιάσω τον ιστορικό, τουριστικό, πολιτιστικό και παραγωγικό πλούτο της Ημαθίας καθώς και τα έργα που υλοποιήθηκαν και συνεχίζουμε να υλοποιούμε στην ΠΚΜ με «τιμονιέρη» τον Περιφερειάρχη μας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Αναφερθήκαμε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τους δυο λαούς μας, τα κοινά μας ιδανικά για ειρήνη και ανεξαρτησία, την αγάπη μας για την θρησκεία και την οικογένεια καθώς και τα κοινά μας προβλήματα όπως η οικονομία και ο κορωνοϊός.
Η Πρέσβης κα. Zelmys από τη μεριά της, εξέφρασε τον θαυμασμό και την αγάπη που τρέφει ο Κουβανικός λαός για την Ελλάδα, την πλούσια ιστορία μας, την Μακεδονία του Μ. Αλεξάνδρου, που σήμερα έχει την χαρά να επισκεφθεί, καθώς και τη μουσική μας, κάτι που αγαπούν ιδιαίτερα στην πατρίδα τους.  
Σημείωσε ακόμα ότι, η κουβανική αγορά δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε τομείς του τουρισμού όπως τον αρχαιολογικό, τον θρησκευτικό, τον χειμερινό και καλοκαιρινό τουρισμό, δίνοντας μου έτσι μου την ευκαιρία να της απευθύνω πρόσκληση να την φιλοξενήσουμε και να την ξεναγήσουμε στον όμορφο τόπο μας.

Δελτίο Τύπου του Δ. Βέροιας για την επίσκεψη της Πρέσβειρας της Κούβας


Συνάντηση με την πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας κα Zelmys Maria Dominguez Cortina είχε την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Η κα Cortina έγινε δεκτή στο επίσημο γραφείο δημάρχου μαζί με τον Πρόξενο της πρεσβείας στη χώρα μας κ. José Oriol Marrero Martínez και τη συνοδεία της. 
Ο Δήμαρχος Βέροιας καλωσόρισε την Πρέσβειρα στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου σημειώνοντας τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, με αφορμή και την έκθεση φωτογραφίας «Με την Κούβα στην Καρδιά» που πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τριλόφου Ημαθίας και είχε την υποστήριξη της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας.
Η πρέσβειρα της Κούβας με τη σειρά της υπογράμμισε τους δεσμούς μεταξύ Ελλάδος και Κούβας, υπενθυμίζοντας την πορεία του εθνικού ήρωα της χώρας της Χοσέ Μαρτί. Ο συγγραφέας, διπλωμάτης και πολιτικός κατά τον 19ο αιώνα είχε εμπνευστεί από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ σήμερα ζωγραφικά έργα και συγγράμματά του φιλοξενούνται σε σταθμούς του μετρό της Αθήνας στο πλαίσιο των 200 ετών από την εθνική μας ανεξαρτησία.
Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού η κα Zelmys Maria Dominguez Cortina μίλησε για την πρόοδο που έχει κάνει η Κούβα στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικότερα στην Παρασκευή εμβολίων κατά της Covid-19, με στόχο τον εμβολιασμό του πληθυσμού μέχρι τον Νοέμβριο.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ η κα Cortina επισκέφθηκε την έκθεση του κ. Κοτζαερίδη «Επέτειος Μνήμης 1821-2021 – Οπλαρχηγοί του Αγώνα του 1821» που φιλοξενείται μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου στο ισόγειο του Δημαρχείου Βέροιας.


Δελτίο Τύπου του Δ. Βέροιας για την επίσκεψη του Πρέσβη του Καναδά 
  

Τον Πρέσβη του Καναδά κ. Mark Allen υποδέχθηκε το πρωί της Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου 2021 στο Δημαρχείο Βέροιας, ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Ο Πρέσβης συνοδευόταν από τον Επίτιμο Πρόξενο της χώρας κ. Παντελή Γ. Πετμεζά.
Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησης ο Δήμαρχος Βέροιας παρουσίασε του τομείς οικονομίας και ανάπτυξης της περιοχής. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν το πλαίσιο συνεργασίας προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας των τοπικών επιχειρήσεων με παραγόμενα προϊόντα αγροδιατροφικού τομέα προς τον Καναδά.
Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής του επίσκεψη στην Βέροια κ. Allen αναφέρθηκε στη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Καναδά – Ε.Ε. (CETA), επισημαίνοντας ότι η υπογραφή της από τις εθνικές κυβερνήσεις θα δώσει νέα ώθηση στο πεδίο του διμερούς εμπορίου και στην εξωστρέφεια μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα σημείωσε πως ο Καναδάς αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στην Ελλάδα.
Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση ήταν εκείνα της συνεργασίας των δύο χωρών όπως ο τουρισμός και οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων αλλά και ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. 

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο