Παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Βέροια του 1975 (βίντεο)


Μπορεί και φέτος να μην έγινε παρέλαση στη Βέροια, κατόπιν σχετικής απόφασης της Π.Ε. Ημαθίας λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, αλλά τι θα λέγατε να πάμε μερικά χρόνια πίσω, στο 1975, για να δούμε την παρέλαση εκείνης της χρονιάς στη Βέροια;

Το βίντεο του Γιώργου Χατζηδάκη και έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο από την aylon film archives και περιγράφεται ως εξής:

Βέροια - Σχολική παρέλαση 28ης Οκτωβρίου. Βουβό φιλμ super 8mm.

Αρχείο Dr. Γ. Χατζηδάκη.

Η ταινία ανοίγει με πλάνο από την οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της πόλης, όπου μαθήτριες παρελαύνουν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι μαθήτριες που φορούν λευκό ζιβάγκο, μπλε φούστα και λευκή κορδέλα στα μαλλιά τους, περνούν μπροστά από τον κόσμο που στέκεται στο πεζοδρόμιο, παρακολουθώντας τη παρέλαση.

Ακολουθούν διαδοχικά σύντομα πλάνα, από το ίδιο σημείο του δρόμου, στα οποία εναλλάσσονται οι μαθήτριες και οι μαθητές, καθώς η παρέλαση προχωρά. Στο τελευταίο, ένας άντρας που φορά μαύρο κοστούμι, χρησιμοποιεί τη σφυρίχτρα του για να κατευθύνει τα παιδιά. Τα αλλεπάλληλα πλάνα συνεχίζονται, ενώ ένας ποδηλάτης περνά μπροστά από τη κάμερα.

Στη συνέχεια, βλέπουμε τη σημαιοφόρο και τους παραστάτες, που είναι μαθητές γυμνασίου και έπειτα, ο κινηματογραφιστής μας δείχνει τον άδειο δρόμο της οδού Μητροπόλεως, λίγο πριν φτάσει στο σημείο η παρέλαση.

Ένα αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο, ενώ κάτοικοι της πόλης κάθονται στη ταβέρνα «Τα 3 αδέρφια».
Στο επόμενο πλάνο, παρακολουθούμε τα παιδιά του δημοτικού που παρελαύνουν μπροστά από ένα ζαχαροπλαστείο γεμάτο πελάτες. Μπροστά από τον σημαιοφόρο, περπατούν δυο καλοντυμένες γυναίκες, ενώ ένας ιερέας παρακολουθεί από το πεζοδρόμιο. Δίπλα από τα παιδιά βαδίζει και ο δάσκαλός τους.

Δείτε το βίντεο:


Περισσότερα γι' αυτό το φιλμ: 
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια