Τηλεφώνημα από αριθμό +44 για online επενδύσεις ζωντανά στον αέρα ραδιοφωνικής εκπομπής - Πως διακινούν παράνομα τα προσωπικά μας δεδομένα (βίντεο)


Την ευκαιρία να συνομιλήσουν στον αέρα της ραδιοφωνικής εκπομπής του AKOY 99.6 "Λαϊκά και Αιρετικά" και να παρουσιάσουν πως ακριβώς λειτουργούν οι εταιρίες που καθημερινά ενοχλούν χιλιάδες πολίτες για "ενημέρωση περί online επενδύσεων" είχαν την Δευτέρα (15/11/2021) οι Νίκος Βουδούρης (InVeria.gr) και Ζήσης Μιχ. Πατσίκας (εφ. "Λαός"). 

Ο - ευγενής - τηλεπωλητής "Δημήτρης" ("Έλληνας" που εργάζεται στην "Αγγλία"), όπως συστήθηκε, κάλεσε στο κινητό του Νίκου Βουδούρη, όπως σχεδόν καθημερινά συμβαίνει στους περισσότερους επαγγελματίες ή πολίτες που για τον ένα ή άλλο λόγο έχουν δημόσιο το τηλέφωνό τους. Μέσα από την κουβέντα που άνοιξαν οι δύο παρουσιαστές με τον "Δημήτρη", τον υπάλληλο της εταιρίας που εδρεύει, όπως είπε, στην Αγγλία, προέκυψαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα...

Αρχικά, είπε ότι ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος είχε κάνει εγγραφή σε sites που ασχολούνται με το online trading και από εκεί βρήκε τα στοιχεία του. Μετά από την κατηγορηματική άρνηση για κάτι τέτοιο από τον αποδέκτη του τηλεφωνήματος, ο "Δημήτρης", ανέφερε ότι μπορεί τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο) να αντλήθηκαν μέσα από τα... cookies κάποιας ιστοσελίδας σχετικής με τις online επενδύσεις. Στο τέλος, όμως, παραδέχτηκε πως εταιρίες σαν τη δική του αγοράζουν προσωπικά δεδομένα από άτομα που συλλέγουν στοιχεία για να τα πωλούν σε εταιρίες.

Η συζήτηση που έγινε ζωντανά στον αέρα της εκπομπής ήταν η ίδια που γίνεται με όσους απαντούν σε αυτές τις κλήσεις. Πολλές φορές μάλιστα με όχι τόσο ευγενικά άτομα. 

Δείτε το σχετικό απόσπασμα (τα προσωπικά στοιχεία του τηλεφωνητή και της εταιρίας του αφαιρέθηκαν, ωστόσο είναι στην διάθεση των αρχών):


Από την συνομιλία ωστόσο προκύπτουν πολλά θέματα:

  • Καταρχάς, ποιοι είναι αυτοί που διακινούν τα προσωπικά δεδομένα και ποιες εταιρίες τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν; 
  • Κάθε τηλεφωνικός αριθμός μπορεί να μπλοκάρεται από τα smartphones, αλλά χρησιμοποιούν τηλεφωνικά κέντρα που παράγουν χιλιάδες νέους αριθμούς, οπότε αυτό δεν είναι λύση. 
  • Πως μπορούν οι πολίτες να προστατευθούν από αυτές τις συνεχείς οχλήσεις, αλλά και τους ενδεχόμενους κινδύνους; 
  • Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της Ελλάδας έχουν κάνει κάτι για να προστατέψουν τους χρήστες από αυτή την κατάσταση;
  • Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα μπορούσε να παρέμβει; 
  • Η Δικαιοσύνη θα μπορούσε να ζητήσει την προστασία των πολιτών; 
  • Η Βουλή θα μπορούσε να νομοθετήσει την υποχρέωση όλων των προαναφερθέντων θεσμών και φορέων να κάνουν τα πάντα για την προστασία του κοινού;

Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι έρμαια στα χέρια επιτήδειων. Και πέρα από αυτό, δεν μπορούμε καν να ζητήσουμε έστω να μπλοκάρουμε τις εισερχόμενες κλήσεις από συγκεκριμένες χώρες. Μέσα στην όλη "ψηφιακή επανάσταση" είναι τόσο δύσκολο να θωρακιστούμε και από αυτή τη μάστιγα;
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο