Καταυλισμός ρομά στο Εργοχώρι Βέροιας: Γιατί δεν μπορούν να δώσουν λύση;



Έντονη ανησυχία και δυσφορία επικρατεί και πάλι στους κατοίκους του συνοικισμού Εργοχωρίου στη Βέροια, καθώς ο καταυλισμός ρομά στην περιοχή άρχισε και πάλι να κατοικείται και τα παραπήγματα ξεφυτρώνουν σαν... μανιτάρια. 

Αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι ιδιαίτερο στους - συνηθισμένους από την χρόνια κατάσταση - κατοίκους, αλλά αυτό που για ακόμη μια φορά ξεχείλισε το ποτήρι είναι η συνεχώς αυξανόμενη παραβατικότητα με μικροκλοπές, παρενοχλήσεις και προκλήσεις από τους νεοφερμένους (νεαρούς κυρίως) ρομά, ιδιαίτερα μέσα στις γιορτές, με κορωνίδα την επίθεση σε βάρος ηλικιωμένης μέσα στο σπίτι της! 

Σε σχετικό του μήνυμα στην ομάδα του Συλλόγου Εργοχωρίου στο fb, ο πρόεδρός του Φώτης Τηλιόπουλος ζητά την συνδρομή των κατοίκων για να μπορέσουν να βρουν τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο οποίο εγκαθίστανται οι ρομά, σε μια προσπάθεια να αναλάβουν πρωτοβουλία να έρθουν σε επαφή μαζί τους και να τους ζητήσουν να διεκδικήσουν την διοικητική αποβολή από το οικόπεδo. 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αναδεικνύεται η αδυναμία της Δημοτικής Αρχής της Βέροιας να συμπαρασταθεί στις προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, αν ο Δήμος ήθελε όντως να βοηθήσει, θα ερχόταν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που διαμένουν οι ρομά και θα τους ζητούσε να κάνουν κάτι για να μείνει ο χώρος καθαρός, έστω και με ασφαλιστικά μέτρα ή ό,τι άλλο. Το έκανε ο Δήμος; Από όσο γνωρίζουμε όχι. Αν κάνουμε λάθος εδώ είμαστε να επανορθώσουμε. 

Αν κάποιος έχει ένα οικόπεδο που δεν κόψει τα χόρτα του το καλοκαίρι, είναι πιθανότατο να λάβει προειδοποιητική επιστολή από τον Δήμο και αν δεν καθαρίσει το χωράφι του, ο Δήμος θα μπει, θα το καθαρίσει και θα του στείλει τον... λογαριασμό. 

Για την περίπτωση του καταυλισμού δεν υπάρχει καμία πρόθεση. Καμία πρωτοβουλία, παρά τους ισχυρισμούς περί... ενδιαφέροντος για το θέμα. 

Δεν ισχυριζόμαστε ότι οι ρομά πρέπει να εκδιωχθούν εν μια νυκτί, δεν είναι θέμα τιμωρίας. Αλλά δεν μιλάμε καν για χρόνια διαμένοντες στην περιοχή. Κάποιοι έχουν λίγες εβδομάδες που ήρθαν και προφανώς δεν θα "ξεριζωθούν". 

Με τον πρέποντα σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός και στα δικαιώματά του, ρομά και κατοίκων της περιοχής, ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης καλείται για ακόμη μια φορά να αναλάβει τις ιστορικές του ευθύνες. Οι προκάτοχοί του και ο ίδιος έως τώρα δεν παρήγαγαν ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει θα πρέπει να μείνει η κατάσταση έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. 

Ειλικρινά, δεν θέλουμε να τον αδικήσουμε τον Δήμαρχο, ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι ασχολήθηκε με το θέμα, έδειξε ενδιαφέρον για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, αφού στο δια ταύτα αρχίζουμε πάλι από την αρχή και οριστική λύση δεν δόθηκε. Δεν θέλουμε να τον αδικήσουμε, λοιπόν, αλλά ούτε να τον... καλοπιάσουμε. Να του δώσουμε την λαϊκή εντολή να ενεργοποιηθεί και πάλι θέλουμε, όπως έκανε την πρώτη φορά που οι κάτοικοι έδρασαν συλλογικά και μαζικά.

Από την άλλη, οι 41 δημοτικοί σύμβουλοι της Βέροιας, δεν αισθάνονται άσχημα για αυτή την κατάσταση; Πόσοι νομίζετε έχουν θέσει το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο; Πόσοι έχουν ακούσει και μεταφέρει αρμοδίως την αγωνία των κατοίκων; Πόσοι γνωρίζουν τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στις οποίες διαβιούν οι συμπολίτες μας ρομά; Πέρα από τις λακκούβες στους δρόμους και τα λουλούδια στα παρτέρια δεν θα έπρεπε να υπάρχει και λίγη παραπάνω ευαισθησία στο θέμα αυτό; Διότι, για λακκούβες και λουλούδια ακούμε συχνά στο Δημοτικό Συμβούλιο, για το θέμα του καταυλισμού των ρομά ποτέ (παρά μόνο όταν είχαν κινητοποιηθεί οι κάτοικοι). 

Τελικά, το ερώτημα που πλανάται είναι ξεκάθαρο: Δεν θέλουν, δεν μπορούν ή ισχύει κάτι άλλο;

Δεν μιλάμε για φόβο πολιτικού κόστους, διότι αυτό το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο με την παρούσα κατάσταση και αν δεν αλλάξει κάτι, φανταζόμαστε ότι αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες (και προς τους διοικούντες και προς τους σιωπηλούς αντιπολιτευόμενους). 

Τους κατοίκους δεν τους νοιάζει η πολιτική και οι... ισορροπίες. Να δοθεί λύση, να απομακρυνθούν τα λίγων εβδομάδων παραπήγματα όσο είναι καιρός και να αναβαθμιστεί η περιοχή. Αυτό θέλουν και μόνο, χωρίς καμία εκδικητική διάθεση προς τους ανθρώπους που διαμένουν στον καταυλισμό.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο