Με 142 "υπέρ" έναντι 156 "κατά" απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης


Ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης το βράδυ της Κυριακής (30/1/2022) και τελικά αυτή απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, με 156 ψήφους "κατά" της πρότασης, 142 "υπέρ", 1 "παρών" από τον διαγραμμένο βουλευτή Κ. Μπογδάνο, ενώ υπήρχε και η απουσία της βουλευτή Μ. Γιαννάκου, η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, έπειτα από νέα περιπέτεια της υγείας της. 

Από την Παρασκευή (28/1) έως και νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (30/1) έγιναν δεκάδες ομιλίες βουλευτών και υπουργών, ενώ το απόγευμα της Κυριακής η συζήτηση κορυφώθηκε με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Οι ομιλίες ακολούθησαν αντίστροφη σειρά, της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τελευταίους ομιλητές, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που έκλεισε τη συνεδρίαση.

Η συζήτηση της Κυριακής ολοκληρώθηκε με τον διαξιφισμό Μητσοτάκη - Τσίπρα, περί τις 21.00 το βράδυ, με τη κακοκαιρία και τη πανδημία να βρίσκονται στο επίκεντρο. Ακολούθησε διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονταν σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές προσήλθαν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, "πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών".

Κόντρα σε υψηλούς τόνους
Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα επιχείρησε να δώσει από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσω εκλογές" είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά για το σημείο εκείνο της ομιλίας του, που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "τελειωμένο πολιτικά".

Χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως "μια απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να κρατήσει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που "φυλλορρούν" προς άλλες πολιτικές δυνάμεις".

"Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν είπατε τίποτα για μία εναλλακτική πρόταση. Τι ακριβώς ζητάτε; Ποιος να προκύψει και ποιος να κυβερνήσει; Αυτός που επί 2,5 χρόνια μετά τις εκλογές δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του" σχολίασε, τονίζοντας ότι "ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει εσωκομματικές πληγές". Παράλληλα, άφησε και πάλι αιχμές για τις ανθρώπινες απώλειες στο Μάτι και τη Μάνδρα, λέγοντας ότι η δική του συγγνώμη για όσα έγιναν κατά την πρόσφατη κακοκαιρία "δεν έγινε αντιληπτή από αυτούς που δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη".

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ότι "σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας". Τόνισε ότι η χώρα θα κλείσει το 2021 "με ανάπτυξη άνω του 7% και με μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις ανεργίας στην Ευρώπη" ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση φορολογίας φυσικών και νομικών προσώπων.

Από τη δική του μεριά, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση προκήρυξη εκλογών, ενώ κάλεσε Μητσοτάκη – Γεραπετρίτη να δώσουν απάντήσεις για τις σχέσεις τους με τον Φουρθιώτη.

"Αφού αλήθεια είστε τόσο βέβαιος ότι υπερέχετε και θα μας νικήσετε στις εκλογές. Αφού, όπως υπεροπτικά δηλώνετε, απολαμβάνεται δημοσκοπική μονοκρατορία και εμείς δημοσκοπική κατάρρευση. Έτσι δε λέτε; Γιατί δεν επιλέγετε τη λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας ; Τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε τις εκλογές;" είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε εκτενώς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης λέγοντας πως "αποτύχατε με τεράστιο κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο. Αλλά συμπεριφέρεστε σα να έχετε πιστέψει κι εσείς οι ίδιοι τη προπαγάνδα που κατασκευάζετε". Μάλιστα εγκάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη για την επίκληση της τραγωδίας στο Μάτι, λέγοντας: "Το Μάτι κύριε Πρωθυπουργέ ήταν ένα συλλογικό τραύμα.Το οποίο απαιτεί σεβασμό, σεμνότητα και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που διαρκώς κάνετε για να αποκρύψετε τις ευθύνες σας".

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην αιτία που όπως είπε, το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε στη κακοκαιρία, σημειώνοντας: "πώς να έχουμε αποτελεσματικό και επιτελικό κράτος, όταν εσείς έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος; Πώς να έχουμε πολιτική και κοινωνική προστασία όταν εσείς απεχθάνεστε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε μόνο κάθε τι ιδιωτικό;".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και την "συγνώμη" που απεύθυνε ο Κ.Μητσοτάκης. Τόνισε ότι "χρωστάτε 23.275 συγνώμες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους της στη πανδημία. Και είναι χιλιάδες αυτές οι οικογένειες, που έχασαν άδικα τον άνθρωπό τους".

Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον Κ.Μητσοτάκη "ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Εσείς τη κυβερνάτε ή οι Φουρθιώτηδες; Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μαξίμου".

Επίθεση σε αμφότερους, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε από βήματος της Βουλής ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, ενώ τόνισε πως "το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος".

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το Κίνημα Αλλαγής εκφράζει τη βούληση ενός νέου ρεύματος στην κοινωνία και η δυναμική του προκαλεί ανασφάλεια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και κατέστησε σαφές ότι "το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός εταίρος στον δικομματισμό του 1,5 κόμματος". Εξίσου επικριτικός ήταν για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην πανδημία, την ακρίβεια και την πρόσφατη κακοκαιρία, όπου υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε επιτελικό κράτος αλλά επιτελικό χάος.

Από τη δική του μεριά, κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ακόμη πως "τη μομφή στην κυβέρνηση της ΝΔ, στην αντιλαϊκή πολιτική και στο σάπιο σύστημα, το ΚΚΕ τη δίνει κάθε μέρα, δεν περίμενε τη συζήτηση στη Βουλή ούτε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ".

"Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ που δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε τη ζωή του λαού, μπροστά στα κέρδη των καπιταλιστών, καμία προσδοκία από τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει ξανά να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη για να κάνει τα ίδια", υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

"Είμαστε εδώ για να ξεσκεπάσουμε τη μεγάλη αλήθεια", είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. "Το δήθεν επιτελικό κράτος της "Μητσοτάκης ΑΕ" πρέπει να πέσει, επειδή το επιτελείο του είναι οι ολιγάρχες, γιατί στα υπουργεία και στο Μαξίμου κατοικοεδρεύουν οι ορντινάντσες τους", είπε χαρακτηριστικά. "Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει, όχι για να έρθει απλά μια άλλη, αλλά για να τελειώσουμε με την ολιγαρχία που κινεί τα νήματά της", είπε ο κ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι το ΜέΡΑ25 υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας αλλά η αποψινή του ψήφος είναι ψήφος μομφής κατά της ολιγαρχίας, την οποία το ΜέΡΑ25 δεν διστάζει να κατονομάσει", τόνισε.

Τέλος, για "ανεπαρκής κυβέρνηση απέναντι στις περιστάσεις" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής, κάνοντας λόγο για "πολιτικαντισμούς και στημένες κόντρες".

Με πληροφορίες από news247.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο