15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου


Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού καρκίνου έχει οριστεί η 15η Φεβρουαρίου, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO).

Ο καρκίνος δεν κάνει διακρίσεις, γι' αυτό και η 15η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο μας θυμίζει ότι υπάρχουν παιδιά που παλεύουν για να βγουν νικητές, από μια μάχη πολύ δύσκολη. Αυτή η μέρα δημιουργήθηκε για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία, δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού, δεν μεταδίδεται, δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο. Συστήνεται ωστόσο, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή σε πυρετούς που επιμένουν, χωρίς να υπάρχουν άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν έχουν ίωση καθώς και στην εμφάνιση συμπτωμάτων που είναι καινούργια και επίμονα.

Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά παγκοσμίως νοσούν από καρκίνο. Από αυτά, μόνο το 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από κάποια μορφή καρκίνου τον χρόνο.

Ο καρκίνος παιδικής ηλικίας σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO):

-Κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από καρκίνο παγκοσμίως

-Κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου

-Κάθε χρόνο στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία

-Κάθε μέρα στην Ευρώπη 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο.

-Κάθε χρόνο στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-24 ετών

-Στην Ευρώπη υπολογίζεται πως 300.000- 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί.

-2 στα 3 άτομα που έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω των βαριών θεραπειών, που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Τα παιδιά που νοσούν είναι οι πραγματικοί ΉΡΩΕΣ της ζωής, που αντί να χαίρονται το παιχνίδι και το σχολείο αντιμετωπίζουν έναν τόσο δυνατό αντίπαλο και μαθαίνουν τι σημαίνει η λέξη "αγωνίζομαι".

Πληροφορίες: in.gr

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο