Δράσεις από το 5ο ΓΕΛ Βέροιας - Εξορίζοντας την έμφυλη βία


Η εκπαιδευτική κοινότητα του 5ου ΓΕΛ Βέροιας ευαισθητοποιημένη από τα - όλο και αυξανόμενα - περιστατικά έμφυλης βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει δύο δράσεις για την ενημέρωση των μαθητών πάνω στο πρόβλημα και την προστασία τους τόσο από την ίδια τη βία, όσο και από τη σύγχυση που επικρατεί σχετικά με αυτή.

Έτσι, αφιέρωσε τον Ιανουάριο δύο ώρες από τη διδασκαλία του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Β΄ και στη Γ΄ τάξη σε ενημέρωση-συζήτηση για την Έμφυλη Βία στο Διαδίκτυο, καλώντας την κα Αναστασία Καραγιάννη, νομικό με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης DATAWO. Η κα Αναστασία Καραγιάννη, αφού παρουσίασε στους μαθητές τις μορφές της έμφυλης βίας στα κοινωνικά δίκτυα τους επισήμανε τους κινδύνους που διατρέχουν, ενώ τους υπέδειξε τον δρόμο (νομικό και διαδικτυακό) για την αντιμετώπισή τους. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν έκδηλη στον διάλογο που ακολούθησε την παρουσίαση-ενημέρωση σε κάθε τμήμα. 


Ακολούθησε τον Φεβρουάριο η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση μαθητών/μαθητριών στην πρόληψη της έμφυλης βίας στο σχολικό περιβάλλον και στις συντροφικές σχέσεις», που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων και σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικώντου Δήμου Βέροιας. Το βιωματικό εργαστήριο διάρκειας δύο ωρών που υλοποιήθηκε από την κα Τσαπαροπούλου Έφη, ψυχολόγο, την κα Νατσιοπούλου Χαρούλα, κοινωνική λειτουργό και τη κα Λυμούση Σταυρούλα, νομική σύμβουλο του Κέντρου, απευθύνθηκε στην Α΄ τάξη, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές πάνω στο θέμα. Η συμμετοχή αυτών στις δραστηριότητες υπήρξε πρόθυμη, καθολική και ενεργή. Μάλιστα, τα ίδια τα παιδιά πρόβαλαν κατόπιν το αίτημα για νέες δράσεις, σχετικές με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. 

Θεωρούμε πως μόνο αν το σχολείο και κάθε τοπική κοινωνία αντικρίσουν κατά πρόσωπο το φαινόμενο της έμφυλης βίας, όπως και κάθε σημερινό φαινόμενο βαρβαρότητας, και μιλήσουν γι’ αυτό αναζητώντας λύσεις μέσα από την αγνή και ευθύβολη ματιά της νέας γενιάς, η κοινωνία μας θα γίνει ανθρωπινότερη.
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο