Κινητοποίηση αγροτών - επαγγελματοβιοτεχνών στη Βέροια - Τι ζητούν (φώτο - βίντεο)


Πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Βέροιας πραγματοποίησαν αγρότες, εμπορικός σύλλογος και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής το πρωί του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου 2022. Με την κινητοποίηση τους ζήτησαν την στήριξη της κυβέρνησης για να ανταπεξέλθουν στην κρίση που δημιουργεί η αύξηση στην ενέργεια. 

Η συγκέντρωση έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Βέροιας και από εκεί ξεκίνησε η πορεία διαμαρτυρίας με αγροτικά αυτοκίνητα για το κέντρο της Βέροιας (Δημαρχείο).

Από τους εκπροσώπους του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών δόθηκαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας, στους βουλευτές του Ν. Ημαθίας (σ.σ. ο βουλευτής Άγγελος Τόλκας ήταν παρών στη συγκέντρωση. στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδη Κωνσταντίνο και τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιαζίδη Κωνσταντίνο.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

1ο Μείωση του κόστους παραγωγής(Φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ρεύμα κ.α.).

2ο Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

3ο Άμεση εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης

4ο Να γίνει επιτέλους η περιβόητη αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ

5ο ΝΕΑ ΚΑΠ

– Να συμπεριληφθεί στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων η καλλιέργεια επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιού καθώς το Ρωσικό εμπάργκο ως εξωγενής παράγοντας επηρέασε αρνητικά τις τιμές των προαναφερθέντων προϊόντων

– Να λάβουν όλοι οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου συνδεδεμένη ενίσχυση διότι λόγω εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι παγετοί (Άνοιξη 2021) δεν κατέστη δυνατό να παραδοθεί η ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα (300 κιλά/στρέμμα) για να χριστούν δικαιούχοι.

Τα αιτήματα των επαγγελματοβιοτεχνών:

1. Ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής που να καλύψει την αυξημένη ζήτηση αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως καταγράφτηκε στην πανδημία.

2. Ενίσχυση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων: από σφαγεία και τυροκομεία μέχρι κονσερβοποιεία και εργοστάσια ζυμαρικών. Η μεταποίηση θα δώσει προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή.

3. Υποστήριξη της ντόπιας παραγωγής με ισχυρό και σύγχρονο μάρκετινγκ που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό κι ενιαίο όνομα για τα προϊόντα της περιοχής.

4. Οι τρεις αυτές δραστηριότητες θα συνδέονται και θα αλληλοϋποστηρίζονται μέσω κάθετων κι άλλων συνεργειών (κλάστερς) όπου θα πρέπει να συμμετέχουν πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα.

5. Το Ταμείο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άνοδο του εκπαιδευτικού επιπέδου του πληθυσμού, που είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χρηματοδότηση πχ επιπλέον ωρών διδασκαλίας, υποστηρικτικών μαθημάτων, κλπ.

6. Εισοδηματικές ενισχύσεις για τους ανέργους που δεν θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι εμβληματικές επενδύσεις.

Πηγή: pliroforiodotis.gr  
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο