Κλείνουν προσωρινά οι... λέσχες φιλάθλων όλων των ομάδων - Τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας


Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και όλων των παραρτημάτων τους στην περιφέρεια έως τις 31 Ιουλίου 2022 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου κατά της αθλητικής βίας.

Στόχος είναι να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή του νέου πλαισίου λειτουργίας των λεσχών.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε ότι η αναστολή θα είναι σε ισχύ μέχρις ότου οι λέσχες φιλάθλων λάβουν νέα άδεια σύμφωνα με τους νέους κανόνες: «Σήμερα είναι καταχωρημένες και λειτουργούν 12 νόμιμες Λέσχες Φιλάθλων, με 222 Παραρτήματα. Με την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών, έως τις 31 Ιουλίου, εξασφαλίζεται ένα εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα, έως ότου επιτραπεί ξανά η αδειοδότηση των Λεσχών και των Παραρτημάτων τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν κάποια λέσχη φιλάθλων συνεχίσει να λειτουργεί παρά την απαγόρευση, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι θα είναι παράνομη άρα θα αναλάβει η ΕΛΑΣ δράση. "Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του", τόνισε και ξεκαθάρισε ότι ο νόμος είναι νόμος για όλους χωρίς καμία εξαίρεση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε ότι ήδη έχουν γίνει έλεγχοι και πλέον δεν υπάρχει κανένας σύνδεσμος που να λειτουργεί παρανόμως, καθώς 67 παράνομες λέσχες έχουν σφραγιστεί. Και δήλωσε ότι μόλις νομοθετηθεί η αναστολή της λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων η ΕΛΑΣ θα ελέγξει την εφαρμογή της μέχρι να τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο λειτουργίας από τον Αύγουστο και μετά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε επίσης ότι:

- Απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων, όπου συγκεντρώνονται οργανωμένοι οπαδοί.

- Οι ΠΑΕ και ΚΑΕ θα προχωρούν στη διάθεση μόνο εισιτηρίων διαρκείας στις θύρες οργανωμένων και μονο στους νόμιμους κατόχους θα επιτρέπεται η είσοδος.

- Αν εντοπιστεί κάποιος που δεν δικαιούται να έχει το διαρκείας θα ισχύσουν κλιμακωτές ποινές στην λειτουργία της συγκεκριμένης θύρας.

Τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας
«Για την ΕΛ.ΑΣ. ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έγιναν 575 ελέγχοι κι έκλεισαν 67 σύνδεσμοι χούλιγκαν σε όλη τη χώρα. Συνολικά έγιναν 17 συλλήψεις» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. «Οι σύνδεσμοι που έχουν κλείσει αυτήν την περίοδο των χούλιγκανς είναι σύνδεσμοι απ' όλες τις ομάδες, δεν χαριζόμαστε σε κανέναν» συμπλήρωσε και στάθηκε στην προχθεσινή σύλληψη του δράστη της επίθεσης σε 15χρονο οπαδό στην Αθήνα.

Στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1. «Συνεχίζουμε τους ελέγχους σε συνδέσμους οργανωμένων οπαδών που λειτουργούν και όσοι δεν πληρούν τις προβλέψεις του Νόμου θα σφραγίζονται.

2. Οι ανώνυμες εταιρείες του χώρου του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Και θα ελεγχθούν γι’ αυτό. Αυτή η μέθοδος διασφαλίζει την εφαρμογή του μέτρου της ταυτοποίησης του κατόχου κάθε εισιτηρίου και συγκεκριμένης θέσης στο γήπεδο.

3. Υλοποιούμε πρόγραμμα εκπαίδευσης του Αστυνομικού προσωπικού με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωράμε σε εκπαιδευτικές ανταλλαγές με αξιωματικούς άλλων χωρών, και ιδιαίτερα της Μεγάλης Βρετανίας

4. Αναβαθμίζουμε τη διαρκή εποπτεία των μέτρων αντιμετώπισης της οπαδικής βίας με την καθημερινή εμπλοκή ανώτατου αξιωματικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και συγκεκριμένα του εκάστοτε Υπαρχηγού της.

Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού.»

Αυξάνονται οι ποινές, ιδιώνυμο η κουκούλα
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μίλησε για την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου για τα περιστατικά οπαδικής βίας.

1. Αυξάνεται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα όρια το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας. Συγκεκριμένα: Αυστηροποιούνται οι ποινές του άρθρου 41ΣΤ του Αθλητικού Νόμου (κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κλπ)

2. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου με σκοπό να παρεμποδιστεί η ανίχνευση και καταγραφή του από τις συσκευές καταγραφής εικόνας Με την καθιέρωση του αξιοποίνου, προβλέπεται ειδικότερα ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή.

Σημειωτέον πάντως ότι λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό υπάρχει ένα ζήτημα όσον αφορά στη χρήση μάσκας προστασίας, η οποια σε συνδυασμό με γυαλιά ηλίου και καπέλο συμβάλλει στην απόκρυψη των χαρακτηριστικών ενός ατόμου. Η ΕΛΑΣ θα καλείται να διαχειριστεί τις εικόνες απο τις κάμερες και να διαπιστώσει εάν υπάρχει παράβαση ως προς αυτό.

3. Απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και πιο συγκεκριμένα:

4. Οι υποθέσεις οπαδικής βίας εκδικάζονται κατά προτεραιότητα και καθιερώνεται σε περίπτωση αναβολής εκδίκασης η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων. Έτσι, οταν η εκδίκαση της υπόθεσης αναβάλλεται για οποιονδήποτε λόγο, επιβάλλονται υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι (όπως π.χ απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνιση στο ΑΤ κατά το χρόνο διεξαγωγής τους).

Πηγή: news247.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο