Διηγήματα του Δ. Βικέλα στην πειραματική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας - Τι είπαν οι συντελεστές της παράστασης


Η Πειραματική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας παρουσιάζει τον Απρίλιο του 2022 την σκηνική απόδοση δύο διηγημάτων του Δημητρίου Βικέλα, τα διηγήματα «Ανάμνησις» και «ο παπά-Νάρκισσος». 

Οι παραστάσεις θα δοθούν από 1 έως 17 Απριλίου 2022 και με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης (30/3/2022) στον χώρο των παραστάσεων, πάνω στην σκηνή του Χώρου Τεχνών Βέροιας, από τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Δημήτρη Πυρινό, τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Γιάννη Παρασκευόπουλο, τους σκηνοθέτες της παράστασης Κωνσταντίνου Ντομουχτσή και Βασίλειου Γαλουτζή και τους ηθοποιούς της παράστασης. 

Ο Δημήτρης Πυρινός αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Βικέλα και την σπουδαία παρακαταθήκη του, ενώ ο Γιάννης Παρασκευόπουλος ανέλυσε τους λόγους που επιλέχθηκε να υπάρξει αυτή η «γέφυρα» μεταξύ των κειμένων του Δ. Βικέλα, που είναι γραμμένα σε ένα μείγμα καθαρεύουσας και δημοτικής γλώσσας, με δύο νέους σκηνοθέτες της σύγχρονης εποχής, ενώ σχολίασε ότι με το εγχείρημα αυτό και την επαφή με τα κείμενα δίνεται η ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε ότι ο «λόγος έχει δύναμη». 


Οι δύο σκηνοθέτες τόνισαν πως το συγκεκριμένο κείμενο αποτελεί μεγάλη πρόκληση.  Ο Κωνσταντίνος Ντομουχτσής σημείωσε πως τα διηγήματα του Βικέλα είναι κείμενα που συγκινούν και αναφέρθηκε στην αλληλοβοήθεια μεταξύ των συντελεστών ώστε να κατανοήσουν τόσο το κείμενο, όσο και τον ίδιο τον Βικέλα, και να μεταφερθεί το ίδιο και στον κόσμο, ενώ σχολίασε πως πρόκειται για ένα «πείραμα» που στο τέλος θα έχει θετικό αντίκτυπο στο κοινό που θα παρακολουθήσει την παράσταση.  

Από την πλευρά του ο Βασίλειος Γαλουτζής αναφέρθηκε στην δίμηνη δουλειά που έγινε, εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα της παράστασης να έχει θετικό πρόσημο στον θεατή και όλος αυτός ο «δρόμος» και το «ταξίδι» να φέρει καρπούς.


Οι ηθοποιοί της παράστασης μίλησαν για το γλώσσα του κειμένου και πως την διαχειρίστηκαν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Για κάποιους πιο οικεία, για άλλους εντελώς «ξένη» αρχικά, αλλά μέσα από την «τριβή» με αυτήν όλοι παραδέχτηκαν στο τέλος πως κάθε πρόταση είναι μια εικόνα που την βλέπεις μπροστά σου και κάθε λέξη είναι ένας ογκόλιθος που σε καθηλώνει.

Πέρα από τις παραστάσεις, στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα για τον Δημήτριο Βικέλα, σε συνεργασία με την Εταιρία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού (ΕΜΙΠΗ), για την οποία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Βίντεο από την συνέντευξη Τύπου 


Ο Δημήτριος Βικέλας 
Ο Δημήτριος Βικέλας γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου των Κυκλάδων στις 15 Φεβρουαρίου 1835. Η οικογένεια του πατέρα του, Εμμανουήλ Βικέλα, ήταν σπουδαία εμπορική οικογένεια με καταγωγή από τη Βέροια. Ο Δ. Βικέλας ήταν ιδιαίτερα υπερήφανος για την καταγωγή του από την Βέροια της Μακεδονίας που την αγαπούσε και σαν δική του ιδιαίτερη πατρίδα. Η μητέρα του Σμαράγδα ανήκε στην μεγάλη ηπειρώτικη οικογένεια Μελά. Και οι δυο οικογένειες των γονιών του είχαν εμπορική, κοινωνική, και λογοτεχνική παράδοση που ο Δημήτρης Βικέλας τίμησε και συνέχισε επάξια. Υπεραγαπούσε την μητέρα του η οποία µε την εξαίρετη για την εποχή μόρφωσή της δια μόρφωσε τον χαρακτήρα του γιου της.
Ο Δημήτριος Βικέλας υπήρξε ένας εξαίρετος διανοούμενος, ένας πολύ καλός λογοτέχνης, και ένα φωτισμένο και προνοητικό πνεύμα. Έτρεφε μεγάλη αγάπη για την ευρύτερη πατρίδα του και πίστευε ότι η πρόοδος της Ελλάδας, μισό μόλις αιώνα μετά την Επανάσταση του 1821, εξαρτάται από το πνευματικό επίπεδο του λαού. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους της νεοελληνικής πεζογραφίας. Έγραψε πρωτότυπα διηγήματα παίρνοντας το θέμα από την νεοελληνική πραγματικότητα και τους χαρακτήρες των νεοελλήνων του καιρού του. Τα διηγήματά του έχουν απλότητα και οι χαρακτήρες του είναι πραγματικοί, καθημερινοί γνήσιοι άνθρωποι, ελληνικοί χαρακτήρες,  που καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναδιοργάνωση του τόπου τους. Η γλώσσα που γράφει είναι ένα δικό του διαμορφωμένο γλωσσικό όργανο, µια ομιλούμενη γλώσσα µε πλούσιο λεξιλόγιο, που βρίσκεται πολύ κοντά στο εκφραστικό της δημοτικής γλώσσας. Έγραψε σπουδαία κείμενα, ποιήματα, δοκίμια, διηγήματα, μυθιστορήματα. Μετέφρασε Σαίξπηρ, Άντερσεν, γνώριζε αγγλικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά, συνέβαλε στην αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας στη σύγχρονη εποχή, κυρίως, όμως, ταξιδέψε τον κόσμο.

Η Πειραματική Σκηνή
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας εγκαινιάζει τη λειτουργία της  Πειραματικής Σκηνής δίνοντας την ευκαιρία σε μαθητές του Σχολείου Σκηνοθεσίας και σε νέους καλλιτέχνες, να αναλάβουν τις πρώτες τους επαγγελματικές απόπειρες στο θέατρο. 
Στόχος της Πειραματικής Σκηνής είναι να αναδείξει νέους δημιουργούς και να επικοινωνήσει με το κοινό την ερευνά τους πάνω στην τέχνη του θεάτρου. Η αναζήτηση των νέων μορφών έκφρασης  και  η  σκηνική  απόδοση των θεατρικών κειμένων  είναι ο κεντρικός άξονας της λειτουργίας της. Υποχρέωση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι να ανοίγουν τις πόρτες στους νέους δημιουργούς προσφέροντάς τους τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία επαγγελματικών παραστάσεων. 
Η Πειραματική Σκηνή οφείλει να προσφέρει στους δημιουργούς και στους θεατές της το ταξίδι της διαδρομής και όχι την αγωνία του αποτελέσματος. 

Η παράσταση
Η σκηνική απόδοση των διηγημάτων του Δημητρίου Βικέλα "Ανάμνησις" και "Ο παπα - Νάρκισσος" ανατέθηκε σε δύο νέους σκηνοθέτες ως η πρώτη τους επαγγελματική σκηνοθεσία. Οι δύο σκηνοθέτες βιώνοντας το φόβο στην πραγματικότητα μιας Ελλάδας που αλλάζει μετά την οικονομική κρίση, βιώνοντας την επίδραση σε αυτήν της πανδημίας covid – 19 και του πολέμου πρόσφατα, αναλαμβάνουν να σκηνοθετήσουν τα διηγήματα ενός μεγάλου συγγραφέα, που ο πατέρας του κατάγεται από τη Βέροια και κατά δήλωσή του αυτήν νιώθει πατρίδα του, καθώς εκεί συγκεντρώνονται όλες οι οικογενειακές του παραδόσεις. Τα διηγήματά του αναφέρονται στην νεοελληνική πραγματικότητα και στους χαρακτήρες των νεοελλήνων μιας Ελλάδας που αλλάζει αντίστοιχα. Όπως ο συγγραφέας μέσα από τα ταξίδια του γνωρίζει τον κόσμο και αυτό γίνεται η πνευματική του περιουσία, έτσι και η παράσταση μέσα από ένα ταξίδι μέσα από τους ανάγλυφους χαρακτήρες του συγγραφέα θέλει να γίνει συναισθηματική περιουσία των θεατών. 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Βασίλειος Γαλουτζής
Σκηνικά – Κοστούμια: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου
Φωτισμοί: Αντώνης Στεφανόπουλος
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλο
Promo video - μοντάζ: Παύλος Τσανακτσίδης 
Επιμέλεια μουσικής - βοηθός σκηνοθέτη: Τρύφων Λάζος
Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου
Ηχολήπτης: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Ηλεκτρολόγος - φωτιστής: Γιώργος Βέγκος

Ηθοποιοί: Λάζαρος Γιαννακόπουλος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Φανή Κονδάρα, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας 
Πρεμιέρα: Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, ώρα 9μ.μ.
Θέατρο: Σκηνή Χώρου Τεχνών

Εισιτήρια: 
10€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65) κάθε Πέμπτη κοινωνικό εισιτήριο: 5€ 

Αγορά εισιτηρίων
Online: https://www.ticketservices.gr/event/anamnisis-kai-o-papa-narkissos/?lang=el,
τηλεφωνικά: 2107234567 καθημερινά όλο το 24ωρο και τις ημέρες των παραστάσεων έως τις 6μ.μ.
Τις ημέρες των παραστάσεων 6μ.μ. – 9μ.μ. από το ταμείο του θεάτρου (φουαγιέ Αντωνιάδειας Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών) 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ     

Παρασκευή   1 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Σάββατο     2 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Κυριακή     3 Απριλίου,  ώρα 7μ.μ. 
Πέμπτη      7 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Παρασκευή   8 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Σάββατο     9 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Κυριακή    10 Απριλίου,  ώρα 7μ.μ. 
Πέμπτη     14 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Παρασκευή  15 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Σάββατο    16 Απριλίου,  ώρα 9μ.μ. 
Κυριακή    17 Απριλίου,  ώρα 7μ.μ. 

Ρεπορτάζ: Στεφανία Παπαγάλου, Νίκος Βουδούρης
Βίντεο/φωτο: pliroforiodotis.gr 
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο