Η δράση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Βέροιας στα σχολεία του δήμου


Δ.Τ.: Πάνω από 1.200 μαθητές και μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου  ενημερώθηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Βέροιας για θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων και την έμφυλη βία. Το εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την έμφυλη βία στο σχολικό περιβάλλον (Α’ Γυμνασίου) και την έμφυλη βία στις συντροφικές σχέσεις (Α’ Λυκείου) υλοποιήθηκε με τη μορφή βιωματικών εργαστηρίων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022.

Ειδικότερα, προγραμματίστηκαν και υλοποιήθηκαν επισκέψεις σε δεκαοκτώ σχολεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας (64 σχολικά τμήματα από εννέα Γυμνάσια, ένα Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, έξι Γενικά Λύκεια, ένα Επαγγελματικό Λύκειο και ένα Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο). Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές έμφυλης βίας μέσα από υποθετικά σενάρια έμφυλου εκφοβισμού στο σχολείο, αλλά και να εντοπίσουν πιθανούς φραγμούς που εμποδίζουν τους/τις νέους/-ες να αντιταχθούν στην έμφυλη βία και να αναζητήσουν διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης σε περιστατικά έμφυλης βίας. Αντίστοιχα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Λυκείου έμαθαν πώς μοιάζει μία σχέση κακοποίησης, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν τις διάφορες μορφές κακοποίησης, και ιδίως την ψυχολογική κακοποίηση. Ως αποτέλεσμα, κινητοποιήθηκαν να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, εάν οι ίδιοι/-ες ή οι φίλοι/-ες τους τη βιώνουν στο πλαίσιο μιας συντροφικής σχέσης.

Μετά την πραγματοποίηση των επισκέψεων, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιτυγχάνει τον στόχο του ως προς την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία και την ισότητα των φύλων και πληροί τις κατάλληλες παιδαγωγικές και επιστημονικές αρχές παρουσίασης των πληροφοριών που περιλαμβάνει. Εξέφρασαν δε την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να συνδυαστεί κάλλιστα με τα εγκεκριμένα Προγράμματα Αγωγής Υγείας που υλοποιούνται στα σχολεία, καθώς και με το Πρόγραμμα Σπουδών του Σχολείου.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου ευχαριστούν θερμά για την άριστη συνεργασία την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κα Λένα Δημητριάδου, καθώς και τους/τις διευθυντές/-ντριες και εκπαιδευτικούς των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση (με χρονολογική σειρά: Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας, Γυμνάσιο και Λύκειο Ριζωμάτων, Λύκειο Πλατέος-Κορυφής, ΕΝΕΕΓΥΛ Βέροιας, Γυμνάσιο Επισκοπής, Γυμνάσιο Καβάσιλων, 2ο Γυμνάσιο Βέροιας, 2ο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας, 5ο Λύκειο Βέροιας, Λύκειο Μακροχωρίου, 4ο Λύκειο Βέροιας, ΕΠΑΛ Βέροιας, 4ο Γυμνάσιο Βέροιας, Γυμνάσιο Μακροχωρίου, 2ο Λύκειο Βέροιας, 3ο Λύκειο Βέροιας, Γυμνάσιο Τρικάλων Ημαθίας, 2ο Γυμνάσιο Νάουσας).

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (2014 -2020). Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο