Οι "ρήτρες αναπροσαρμογής" φέρνουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, νομοθετικές πρωτοβουλίες και... αμετροέπεια


Μια σημαντική πρωτοβουλία, με κοινωνικό πρόσημο, ανέλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, παρέχοντας την υποστήριξή τους για προσφυγή στην Δικαιοσύνη από φορείς και πολίτες κατά της "ρήτρας αναπροσαρμογής" των παρόχων ενέργειας και για τον λόγο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είχε σύσκεψη με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. 

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταθέσει τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να μην πληρώνουν την "ρήτρα αναπροσαρμογής" των λογαριασμών ενέργειας, έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη για την νομιμότητά της. 

Από την άλλη, ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου μιλούσε για το "τζάμπα που πέθανε", ενώ ο συνεπώνυμός του Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε απαντηση του προς τις δηλώσεις Τσίπρα σημείωνε ότι είναι «παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα- είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο". Μόνο που την πρωτοβουλία για προσφυγή κατά της νομιμότητας του νόμου την είχαν οι Δικηγόροι της χώρας. 

Οι δηλώσεις Τσίπρα μετά την συνάντηση με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Μετά την σύσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, την Πέμπτη (28/4/2022) με το Προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες από τους λογαριασμούς ρεύματος και την ρήτρα αναπροσαρμογής, με αφορμή την πρωτοβουλία τους για νομική προσφυγή κατά της νομιμότητας της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η χώρα μας είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδειας.

Σήμερα επισκέφτηκα το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας διότι πήρε μία πρωτοβουλία μαζί με άλλους δικηγορικούς συλλόγους, να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής. Αυτό το τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράλογη είναι και παράνομη. Είναι ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Η έκβαση της υπόθεσης αυτής τα δικαστήρια είναι η κρίσιμη μάχη για τον καταναλωτή το επόμενο διάστημα. Αύριο θα πάρουμε πρωτοβουλία, καταθέτοντας νομοθετική τροπολογία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρις ότου κριθεί η νομιμότητα της στα ελληνικά δικαστήρια. Και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και όλα τα κόμματα να στηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία. Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου, σε μία ευνομούμενη Πολιτεία και δεν μπορεί παράλογες και παράνομες πρακτικές να επιβαρύνουν τον πολίτη, σε σημείο που νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα να έχουν υπαρξιακό πρόβλημα. Διότι η ρήτρα είναι μεγαλύτερη σε πολλές περιπτώσεις από ότι ο μισθός και η σύνταξη.

Και όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, τότε οι νόμοι πρέπει να εφαρμοστούν. Αυτήν την πρωτοβουλία λοιπόν του ΔΣΑ και άλλων δικηγορικών συλλόγων, της ενώσεως καταναλωτών, της ΕΚΠΟΙΖΩ, στηρίζουμε. Και η πρωτοβουλία να φέρουμε το θέμα στη βουλή και να δημιουργήσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών το επόμενο διάστημα θα είναι που θα δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγουμε από αυτή την τρομακτική πίεση που απασχολεί σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τους υπέρογκους λογαριασμούς».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας στη σύσκεψη που είχε με το προεδρείο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, τόνισε ότι «αυτό που καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά, είναι ότι βλέπει έναν λογαριασμό που έρχεται περίπου ίδιος σε ότι αφορά στην ποσότητα ρεύματος και το κόστος και μία ρήτρα αναπροσαρμογής που το αυξάνει τρεις φορές», υπογραμμίζοντας πως «αυτό έχει τρελάνει τον κόσμο και θεωρούμε ότι είναι παράλογο». Προς επίρρωση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «το 99% των αυξήσεων, που γίνονται με τεχνητό τρόπο και δημιουργούν ουρανοκατέβατα κέρδη, μετακυλίεται στον καταναλωτή», σημειώνοντας πως «αυτό συμβαίνει μόνο στη χώρα μας».

Πρόσθεσε δε, πως «όταν ο λογαριασμός που έρχεται υπερβαίνει το μισθό, το εισόδημα ή τη σύνταξη, μιλάμε για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που δεν δυσκολεύονται απλά, αλλά έχουν υπερβεί τα όριά τους», επισημαίνοντας πως πρόκειται για «νομοταγείς πολίτες, που δεν άφησαν ποτέ λογαριασμό απλήρωτο τόσα χρόνια, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα». Συμπλήρωσε επίσης πως εάν σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προχωρήσει διακοπή ρευματοδότησης, «τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα κοινωνικό φαινόμενο κρισιακό».

Για αυτόν τον λόγο ο κ. Τσίπρας διατύπωσε το ερώτημα εάν εκτός από «παράλογη» είναι και «παράνομη» η ρήτρα αναπροσαρμογής, σημειώνοντας πως με τη βοήθεια της Δικαιοσύνης οι πολίτες μπορούν να βρουν το δίκιο τους «ώστε να αναγκαστούν αυτοί που έχουν σκεφτεί αυτό το τέχνασμα να το πάρουν πίσω, για να εξομαλυνθεί η ζωή των πολιτών».

Τέλος, στο πλαίσιο αυτό συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, κ. Βερβεσό, για την πρωτοβουλία που πήρε κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, τονίζοντας πως «είναι πολύ σημαντικό ένας επαγγελματικός σύλλογος να αναδεικνύει θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνο τη συντεχνία αλλά και την κοινωνία».

Πως οι δικηγόροι "εμπλέκονται" στον αγώνα κατά της "ρήτρας αναπροσαρμογής"

Αντιφωνώντας τον κ. Τσίπρα ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρη και σταθερή η απόφασή τους να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν και σε νομικό επίπεδο την τεράστια αύξηση των τιμολογίων ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι συμπαραστέκονται στην συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά των εταιρειών ενέργειας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούν όλα τα νομικά όπλα προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες στις ξεχωριστές αγωγές που κάνουν, καθώς επίσης ότι σχεδιάζεται πρότυπο αγωγής που θα σταλεί στους δικηγόρους όλης της χώρας, προκειμένου να χρησιμοποιείται στην εκπροσώπηση των πολιτών.

Τέλος, υπογράμμισε ότι και οι δικηγόροι ως επαγγελματίες υφίστανται την ασφυκτική οικονομική πίεση από τα αυξημένα τιμολόγια που φθάνουν να είναι αντίστοιχα με δύο ενοίκια.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει πως ένας νόμος δεν μπορεί να είναι... παράνομος
 
Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας περί στήριξης της πρωτουβουλίας των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι με την σειρά τους στηρίζουν με νομικές υπηρεσίες την ΕΚΠΟΙΖΩ και μεμονομένους πολίτες που στρέφονται κατά της "ρήτρας αναπροσαρμογής" που εκτροχιάζει τα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών και οδηγεί ήδη σε διακοπές ρεύματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου έκανε την ακόλουθει δήλωση:

«Παράλογο και επικίνδυνο -αλλά δυστυχώς όχι πρωτοφανές για τον κ. Τσίπρα- είναι να χαρακτηρίζει πολιτικός αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος παράνομο το νόμο.  Όπως πικρά κατάλαβαν όσοι, την περίοδο των μνημονίων, εξαπατήθηκαν από τον κ. Τσίπρα και τα διάφορα κινήματα-δορυφόρους του, σαν το αλήστου μνήμης «Δεν Πληρώνω», τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις για μαγικές λύσεις επιδεινώνουν τα προβλήματα, δεν τα λύνουν ποτέ. 
Η Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πολύ καλά την επιβάρυνση των πολιτών από την παγκόσμια κρίση στην ενέργεια, έχει ήδη δαπανήσει πάνω από 4 δισ. για να καλυφθεί μέρος των αυξήσεων. Για αυτό στις τιμές λιανικής η Ελλάδα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το μήνα Μάρτιο. Χάρη στις πολιτικές έμπρακτης στήριξης, οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν  φθηνότερα το ρεύμα από τους Ισπανούς και τους Πορτογάλους, τους οποίους συχνά επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και τον Απρίλιο. 
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συγκυρία είναι εκρηκτική και οι δυσκολίες για τους πολίτες μεγάλες. Η Κυβέρνηση, πέραν των όσων έχει ήδη κάνει, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, για να μετριάσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Για αυτό επεξεργάζεται ένα ακόμη εφαρμόσιμο σχέδιο ουσιαστικής παρέμβασης στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.  Ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να ξαναβυθίσει τη χώρα στην άβυσσο, όπως και το 2015. Ο λαός, που έπαθε κι έμαθε, δεν θα του το επιτρέψει».

Ο... αντιτζαμπατζής βουλευτής της ΝΔ

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου, καλεσμένος σε εκπομπή της ΕΡΤ, σχολιάζοντας τις 6.000 διακοπές ρεύματος σε πολίτες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε στην εποχή του τσάμπα, ούτε του δωρεάν». Η απάντησή του προκάλεσε την άμεση αντίδραση του παρουσιαστή που του επισήμανε ότι «ποτέ δεν ήταν τσάμπα η ΔΕΗ, ο κόσμος πάντα πλήρωνε», με τον βουλευτή να επιμένει στους ισχυρισμούς του, υποστηρίζοντας ότι οι συνταξιούχοι μπορούν ακόμη να πληρώσουν και ότι η κοινωνία έχει γαλουχηθεί στο «τσάμπα και το δωρεάν». Παρόντες στην συζήτηση ήταν και ο Ημαθιώτης διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κώνσταντίνος Χήτας, οι οποίοι εξέφρασαν επίσης την έντονη δυσφορία τους για όσα ανάφερε ο κ. Οικονόμου.


«Στο τζάμπα έχει γαλουχηθεί μια κοινωνία η οποία πρέπει αυτή τη στιγμή να καταλάβει. Εσείς πιστεύετε ότι ο συνταξιούχος δεν μπορεί να πληρώσει; Από τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, δεν μπορούν να πληρώσουν; Οι 20 χιλιάδες που δεν πληρώσαν πιστεύετε ότι είναι συνταξιούχοι; Να δούμε το προφίλ των ανθρώπων αυτών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Οικονόμου.

Ωστόσο, το news247.gr παρουσιάζει ένα ενδιαφέρον άρθρο με το "Πόθεν Έσχες" του βουλευτή, που δείχνει ότι ο κ. Οικονόμου μαζί με τη σύζυγό του παρουσιάζει 52.300 ευρώ σε εισοδήματα, δηλώνει 3 οχήματα και 18 ακίνητα, παρουσιάζει 2.400 ευρώ σε επενδυτικά προϊόντα, 136.400 ευρώ σε καταθέσεις, και 259.700 ευρώ σε οφειλές. Φυσικά, το κόμμα στο οποίο ανήκει έχει χρέη 343 εκατ. ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει περί τα 318 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα. 

ΣΥΡΙΖΑ για Οικονόμου: "Κοροϊδεύουν τους πολίτες"

Για τα..Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για τη δήλωση του Β. Οικονόμου. Όπως αναφέρει:

"Περισσότεροι από 25.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και νοικοκυριά, βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με διακοπή ρεύματος, αδυνατώντας να πληρώσουν τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής Μητσοτάκη που πολλές φορές ξεπερνά ακόμα και τον μισθό ή την σύνταξή τους.
Η απάντηση της ΝΔ στην απελπισία τους είναι χυδαίες προσβολές όπως ότι «μπορούν να πληρώσουν» και πως «το τζάμπα πέθανε», όπως είπε με απύθμενο θράσος ο βουλευτής της Β. Οικονόμου στην ΕΡΤ. Ενώ μόλις χθες η κα Καραμανλή ενημέρωσε τον κόσμο πως «χαλάλι» του κ. Στάσση η έπαυλη 759τ.μ. με πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων στη Τζιά.
Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ όχι απλά στηρίζουν την αισχροκέρδεια, αλλά κοροϊδεύουν τους πολίτες μέσα στα μούτρα τους.
Απαιτούμε να μην προχωρήσει ο σχεδιασμός για χιλιάδες διακοπές παροχής ρεύματος. Η κοινωνία απαιτεί μέτρα προστασίας, μέτρα που μια προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει".

Πληροφορίες: news247.gr
 
Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Κάντε LIKE στη σελίδα του InVeria.gr και...  μείνετε ενημερωμένοι για όλα!
Η αναδημοσίευση αναρτήσεων ή η χρήση πληροφορίων του InVeria.gr 
επιτρέπεται μόνο με αναφορά στην πηγή, με ενεργό σύνδεσμο